Ekşili Bamya Yemeği

Ekşili Bamya Yemeği

Muğla yemek kültüründe özel bir yeri olan yemeklerden. Kızartmasından, ekşili bamya yemeğine, nohutlu bamya, etli bamya gibi bir çok şekilde yapılıyor. Koruk zamanıyken...

Ekşili Bamya Yemeği Ekşili Bamya Yemeği 
"Şef Selma Atabey"
 
Şükür kavuşturana diyesim geldi. Bu sene bamya yemeye başlayamadık bir türlü. Pazarlara geleli belki 1 ay oldu. Ama kilosu 35 TL ile başladı bu sene. Kıymetlim, ben bilirim kıymetini ama bu kadar ulaşılmaz olma. Özlüyoruz biz seni. 
 
Donduruculardaki de biteli oldu 3 ay. Gözlerim yollarda kaldı veya pazar tezgahlarında. Neyse artık dayanamadım. 25 liradan aldım. Şakası bir yana üretiminin yapıldığı yerde böyleyse, tarımsal üretimi olmayan yerlerde nasıldır merak ettim doğrusu.
 
Gelelim bamyaya. Muğla yemek kültüründe özel bir yeri olan yemeklerden. Kızartmasından, ekşili yemeğine, nohutlusu, etlisine bir çok şekilde yapılıyor. Ama tam koruk zamanıyken koruk ekşili bamya yemeden olmaz dedim ve işte bu günün yemeği belli oldu.
 
Bamyayı kızartacaksam uzun uzun ve çekirdekli olanları tercih ediyorum. Sarımsaklı yoğurtla muhteşem oluyor. Yemeğini yapacaksam daha küçük olanları tercih ediyorum ki kaşığa gelsin ama gelirken bütün bütün gelsin. 
 
Ekşili Bamya Yemeği
Önce ön hazırlığıyla başlayalım. Çünkü özel bir sebzedir bamya. Doğru yapılmazsa hiç hoş olmayan sonuçlar çıkar karşımıza. Anladınız siz. İşte bundan ön hazırlığı önemli. Bamyaların tepesi külah gibi sadece kabuğu incecik kesilerek temizlenir. 
 
Limonlu su içerisinde yıkanır ve birbiri üstüne çok yığılma olmayacak şekilde yayvan bir süzgece alınarak kuruması sağlanacak. Eğer üst üste veya ıslak bırakılırsa nahoş sonuçlar kaçınılmaz. Birde ekşi koruk veya limon suyu ile pişerse de engelleyici oluyor. 
 
Bunun için koruğu iyi ve ezerek ve süzgeçten geçirerek suyunu çıkartmak gerekiyor. Hazır koruk ekşiniz varsa ondan 3-4 kaşık ta aynı sonucu verir. Kurutulmuş ve ekşili pişen bamya cam gibi olur, tadından yenmez.
 
En İyi Muğla Yemeklerinden Ekşili Bamya Yemeği Nasıl Yapılır?
Muğla Yemek Kültüründe Ekşili Bamya Yemeğinde Kullanılan Malzemeler;
 
*     1/2 Kg Bamya
*     1 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     1 Büyük Kuru Soğan
*     3-4 Domates
*     1-2 Adet Biber
*     1 Diş Sarımsak
*     1 Salkım Koruk (Veya 1 Limon)
*     Tuz
 
Muğla Mutfak Kültüründe Ekşili Bamya Yemeği Yapılış Tarifi;
 
Ekşili Bamya Yemeği
Kuru soğan zeytinyağı içerisinde rengi değişip yumuşayana kadar kavrulur. Dörde bölünmüş sarımsak ve doğranmış biberlerle kavurmaya devam edilir. Soyulup doğranmış domatesleri rengi dönen biberlerin üzerine serip kapağı kapatılır. 
 
Ara ara karıştırarak sos kıvamına gelene kadar çektirilir. en iyi sebze yemeklerinden Bamya ve koruk suyu ilave edilip karıştırılır. 1 bardak su ilave edilip kendi kendine tıngırdayarak pişip yumuşaması için kapağı açılmadan ve karıştırılmadan yaklaşık 15-20 dakika orta ateşte pişirilir.
 
Evinizin bereketi, elinizin lezzeti hiç eksilmesin. Salıcakla kalın.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler