Kek Nedir? Evde Kek Yaparken Nelere Dikkat Edilir?

Kek Nedir? Evde Kek Yaparken Nelere Dikkat Edilir?

En güncel mutfak haberleri, en zengin aşçı haberleri ve gastronomi haberlerinde gördüğüm o süper kekleri ben niye yapamıyorum?

Kek Nedir? Evde Kek Yaparken Nelere Dikkat Edilir?
 
Modern Türk mutfağında ve dünya mutfaklarında Kek ve kurabiye tariflerinde kek yapmanın inceliklerini merak edenler, evde kekim söndü ne yapmalıyım? Kekim puf puf olmadı, en iyi kekler nasıl yapılır diyenler…. 
 
En Zengin mutfak haberleri, en güncel aşçı haberleri ve gastronomi haberlerinde gördüğüm o süper kekleri ben niye yapamıyorum? 
 
İşte sizlere evde en iyi kek yapmanın özellikleri… kek nasıl karıştırılır? Kek kaç derecede pişer? Kek yumurtaları nasıl kabartılır? Kek hamuruna malzemeler hangi sıralama ile karıştırılır? 
 
Kek Nedir ? Püf Noktaları Nelerdir?
Ana maddeleri yumurta, un ve şeker olan, içerisine kuru üzüm, kakao, fındık vb. konularak fırında pişirilen tatlı çörek, Pasta, içine katılmış çeşitli maddelerle özel bir tat verilmiş, fırında veya başka bir yolla pişirilerek hazırlanmış hamur işi tatlı
 
Kek Nedir? Evde Kek Yaparken Nelere Dikkat Edilir?
Kek yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar:
* Tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin: özellikle kullanılıyorsa katıyağlar oda sıcaklığında fakat eritilmemiş olmalı. Yumurta, sut veya yoğurtta ayni şekilde oda sıcaklığında olursa daha iyi sonuç alırsınız.
 
* Kuru malzemelerinizin hepsini birlikte eleyin: Un, kabartma tozu, karbonat, veya diğer baharat (tarçın) gibi kuru malzemeleri birlikte elerseniz hem malzemelerin una iyice karışmasını sağlamış olursunuz, hem de elerken unu havalandırmış olduğunuz için daha güzel, ağızda dağılan bir kek elde edersiniz.
 
* Malzemeleri ölçerken aksi belirtilmedikçe silme olarak alin. Tariflerde belirtilen 1 su bardağı ölçüsü Amerikan 1 cup ölçüsüne eşittir. Buda 237 ml'dir. Genel olarak 250 ml. su alan su bardağını çok fazla doldurmadan 1 cup ölçüsünü elde etmiş olursunuz.
 
* Kalıpların hazırlanması: Kekinizi pişireceğiniz kalıpları hazırlarken en iyi ve emin sonucu almak için kalıpları mutlaka önce kati yağ ile veya sprey ile yağlayın. Sonra bir miktar un serpip kabı silkeleyerek unun dağılmasını sağlayıp kalan unu tekrar boşaltın.
 
* Kek malzemelerinin karıştırılması: Kek yaparken malzemelerin ekleniş sıralarına göre birçok metot vardır. Kimi tarifler bütün malzemeleri bir seferde karıştırırken kimisi özel sıra ve metot uygular. Bu sıraya özellikle uyulması gerekir.
 
Kek Nedir? Evde Kek Yaparken Nelere Dikkat Edilir?
* Eğer önce oda ısısındaki katıyağ ile seker çırpılacaksa bunu tamamen krema haline gelene kadar iyice çırpıp ondan sonra diğer adıma geçmelisiniz.
 
* Bazı tariflerde olduğu gibi önce yumurtalar ve seker çırpılacaksa yine iyice kabarıp krema haline gelene kadar çırpmalı daha sonra ince şekilde akıtıp bir yandan da karıştırarak sıvıyağı karışıma yedirmeli, en sonda sütü ve unu dönüşümlü olarak biraz un biraz sut ekleyerek karisima üç seferde yedirmelisiniz.
 
* Keke unu ilave edip karıştırdıktan sonra kesinlikle daha fazla karıştırmayın, ağızda dağılan güzel bir kek olmasını engellemiş olursunuz.
 
* Fırını en azından 10 dakika kadar önceden tarifinde belirtilen ısıya getirip ısınması için bırakın. Keki genel olarak orta katta pişirin, ancak fırının performansı fırından fırına değişebileceğinden, pişirdikçe ayarını deneyimlerinize göre değiştirebilirsiniz. Pişirme hataları ve sonuçları ile ilgili daha fazla bilgi için kekte karşılaşılan hatalar ve nedenleri bölümüne bakabilirsiniz.
 
* Keki fırına koyduktan sonra ilk 20 dakika kesinlikle fırının kapağını açmaktan sakının. Kek pişmeye başladığında hamur yerine kek gibi kokmaya başlayacak ve kokusu mutfağınızı dolduracaktır. Ondan sonra arada hafif açıp hızlıca kontrolünüzü yapabilirsiniz.
 
Kek Nedir? Evde Kek Yaparken Nelere Dikkat Edilir?
* Kekin pişip pişmediğini anlamak için: Öncelikle üst kısmi tamamen kızarıp çevikliği gitmiş olmalı. Bu asamadan sonra içinin piştiğini kontrol etmek için orta kısmına veya derin yerine kurdan batırıp çıkartın. Eğer kurdan temiz çıkıyorsa kekiniz pismiş demektir.
 
* Yumurtalarınızın Buz dolaptan Cıkmıs Olmaması Lazım:
oda sıcaklığında olan yumurtalarlar daha iyi köpürdüğü gibi kabarmasında fazlasıyla fayda sağlar.
 
* Yumurtaları Köpürene Dek Çırpın:
bu sayede daha yumuşak ve tanem tanem bir hamur elde edebilirsiniz.
 
* Kabartma Tozu Ve Unu Beraber Karıştırın Ayrıca Kek Kabına İlave Ederken Eleyin:
bu şekilde aralarına hava temas eder yine kabarmasında faydalı bir payı vardır.
 
* Sufle Gibi Köpüklü Kekler Yapıyorsanız Unu İlave Edince Tahta Kasıkla Alttan Üste Doğru Karıştırın Ve Fazla Oyalanmayın ki; Köpüğü Kaçıp
 
Kek Nedir? Evde Kek Yaparken Nelere Dikkat Edilir?
Havasız Kalmasın:
Çok uzun karıştırıldığında fos diye kabarıklık söner. Piştikten sonra ısmıs bir kekle karşılaşırsınız.
 
* Kek Hamurunun Yapışmaması Yada Kolay Çıkması Için Yağladıktan Sora Seker Serpin Yada Unlayın:
bu sayede daha rahat edeceksiniz.
 
* Kek Genelde 175-180 Derecede Pişer:
fırının derecesi çok önemlidir ama kimi kekler biraz daha düşük ısıda pişebilir hamurun kıvamına göre değişir zaten tarifinde belirtilmiştir.
 
* Her Zaman Kek Yapmaya Baslarken Fırını Acın Kı; IYI KIZZSIN çünkü yumurta kızmış ortamda hemen kabarma faaliyetine geçer. bu sayede kekimiz fazlasıyla kabarmaya başlamıştır.
 
* Kesinlikle 20-25 Dk. Dan Önce Merak Edipte Fırının Kapağını Bırakın Açmayı Aralamayın:
NIYE hava dışarı çıkar fırın sıcaklığı düşer ve işlem tamamlanmadan çöker yada durur.
 
Kek Nedir? Evde Kek Yaparken Nelere Dikkat Edilir?
* Pişip Pişmediğini Anlamak İçin Ya Bir Kürdan
yada bıçak kullanabilirsiniz. Keke batırıp çıkardıktan sonra hamur kalıntıları varsa daha pişmemiş demektir.
 
* Fırından Çıkan Keki Her Zaman Dinlenmeye Bırakın:
yoksa keserken parçalanır ve kalıptan çıkarken de yarısı içinde yarısı dışında kalır. Benden söylemesi.
 
* Dinlemeye Bırakılan Kekin Ağzını Bir Kapla Yada Bezle Kapatmak Yerinde Olur
isteseniz ters çevirebilirsiniz.
 
Özellikle pandispanya pastalarında ters çevirip o şekilde dinlendirmek daha uygun oluyor.
 
* Kesmeye Gelince Daha Dikkatli Kesin Çünkü Enfes Bir Kek Sızı Bekliyor 
 
1.
Kek için kullanacağınız malzemelerin hepsinin oda ısısında olması gerekir. özellikle yumurta, süt, yoğurt, kabartma tozu soğuk olmamalı.
 
Kek Nedir? Evde Kek Yaparken Nelere Dikkat Edilir?
2.
hamuru hazırlamadan önce kek kalıbını hazırlamalısınız. Çünkü kek hamuru hazırlandığında bekletmemek gerekiyor. Kalıbımızı hamuru çırpmadan önce hazırlamalı ve hazır bulundurmalıyız. Önce kalıbı margarinle yağlayın. Fırça ile margarin değmeyen yerlere margarini yayın. Margarin kullanmamızın sebebi de kek kabarırken kenarlara tutunabilmesi içindir.) Margarini tamamen yaydıktan sonra 1 yemek kaşığı unu kalıba serpin. Kalıbı sallayıp unun her yere yapışmasını sağlayın. Unun fazlasını dökün. Bu şekilde kek pişince hiç yapışmayacak.
 
3.
Kek yaparken önce yumurta ve şekerin beyaz bir köpük gibi görünene kadar iyice çırpılması gerek. Çünkü kekin kabarması için şekerin tamamen erimiş olması gerekir.(kekte malzemeler belli sırayla eklenir)
 
4.
Kek yaparken yumurta ve şeker iyice çırpıldıktan sonra kekin özelliğine göre önce sıvı olan malzemeler konur ve çırpılır. Iyice karışması sağlanır. sıvı malzemelere örnek: yoğurt, süt, sıvı yağ, ıspanak suyu, limon suyu gibi..
 
NOT: sünger gibi bir kek yapmak için yoğurt koymalısınız.
Yumuşak ve ıslak gibi bir kek yapmak için süt koymalısınız.
Kakao konulan keklerde mutlaka süt kullanmalısınız. Kakao ve süt bir araya geldiğinde çikolata tadı alırsınız.
 
5.
Sıvı yağlı malzemelerden sonra kek tarifinizde katı veya toz malzemeler varsa mutlaka un kullanmadan önce kullanmalısınız. Katı malzemelere örnek olarak kakao, kahve, elma, limon rendesi gibi her türlü meyve rendesi undan önce kullanılmalı ve karıştırılmalıdır.
 
Kek Nedir? Evde Kek Yaparken Nelere Dikkat Edilir?
6. 
Un, kabartma tozu ve şekerli vanilini mutlaka elekten eleyerek ekleyin. Elenmiş bile olsa eleyin. Çünkü un elenirken havalanır ve eleyerek koymak kekin kabarmasını sağlar.
 
7.
Un miktarını tam ölçü veriyorum ama mutlaka azar azar koyup hamura karıştırarak koymak gerekli. Unun hepsini bir seferde koyduğunuzda unu, kek karışımına yedirmek ve topaklanmayı azaltmak daha zor olur.
 
8.
Kabartma tozu konduktan sonra keki, mikserle karıştırmayın. tahta kaşıkla karıştırın. mikserin uçları madeni olduğu için kabartma tozunun etkinliğini azaltıyor.
 
9.
Dövülmüş ceviz, fındık, kuru üzüm gibi yemişleri en son koymalısınız. ( un eklenip karıştırıldıktan sonra).Çünkü bu yemişleri önce koyarsanız unu koyduğunuzda parçalı olan yemişler hamurun karıştırılıp kıvama getirilmesini engeller. Topaklanmayı arttırır. Bu yemişleri en son koyuyoruz. Kuru üzümü yıkayıp unlayıp koymalısınız. Bu şekilde dibe çökmez.
 
10.
Kekte damla çikolata kullanacaksanız yine en son koymalısınız.(un eklenip karıştırıldıktan sonra)
 
Kek Nedir? Evde Kek Yaparken Nelere Dikkat Edilir?
11.
Kek hamuru hazır olduğunda hiç bekletmemek gerekir. Kabartma tozunu koyana kadar istediğiniz yavaşlıkta yapabilirsiniz. Ama kabartma tozu konduktan sonra bekletmemelisiniz.2-3 dk. içinde fırına girmesi gerek.
 
12.
Kek hamuru çok bekletilmez. Yapıldığı gibi kalıba dökmek gerekir. Hazırlanan kek hamurunu önceden yağlanmış , unlanmış kalıba yavaşça dökmelisiniz. hızlı dökerseniz içinde hava kabarcıkları olur. Hamur tamamen döküldükten sonra kalıbı mutlaka 3 kere tezgaha vurmalısınız. Bunun sebebi kek hamurunun içinde hava kabarcığı varsa bu kabarcıkları azaltmak içindir. Kalıbı tezgaha vurdukça hava kabarcığı kalmaz. Artık fırına koyabiliriz.
 
13.
Kek yaptığımda ben fırını hiç ısıtmam. Kalıp kullanıyorsanız turbo fırında ızgarayı 4.sıraya koyun. 180 derece sıcaklıkta pişirin. Fırına koyduğunuz an süre tutun. ilk 20 dk. kesinlikle fırını açmayın. Kabarıklığı söner.20 dk. dan sonra açmadan takip edin. Pişip pişmediğini temiz kuru bir çatal batırıp anlayabilirsiniz. Çatalda kek hamuru yoksa pişmiştir.
 
Kek kaç derecede pişer?
 
Kek En Güzel 180 Derecede Pişer.
14.pişen keki fırından hemen çıkarmayın. Fırın kapağını hafif açık bırakın. 10-15 dk. içinde kalsın. Sonra fırından çıkarın ama kalıpta kalsın. Mutlaka kekin ılıması gerekiyor. Soğumaya yakın ılıdığında kalıbı ters çevirdiğinizde çok rahat çıkacak. ılımadan çıkarmaya kalkışırsanız kek parçalanacaktır.
 
Kek Nedir? Evde Kek Yaparken Nelere Dikkat Edilir?
15.ayrıca ılıyana kadar kesinlikle keki kesmeyin. Mutlaka ılık olsun. Hem rahat dilimlenecek hem de hazır kek gibi pürüzsüz olacak. Sıcakken keserseniz hem parçalanır hem ufalanır.
 
Kaynak
http://yemekhanede.blogspot.com/
 
Şeflerden Özel evde Nefis Kek Tarifi:
Kuru üzümün kek tariflerinde kullanımı oldukça yaygındır. Bununla birlikte hem sağlık açısından faydalı bir besindir hem de oldukça lezzetlidir. Üstelik tarçın ve cevizle bir araya geldiğinde lezzeti çok başka bir hal alıyor. Yanına bir de çay demlenirse, değmesinler keyfinize. Tek bir kasede tüm malzemeleri karıştırıp ardından kek kalıbında fırına verdiğimiz bu keki yaparken ne kadar pratik ve kolay olacağını göreceksiniz. Nefis mi nefis, pratik Cevizli Üzümlü Kakaolu Kek Tarifi Tarifi şimdi sizlerle…
 
Şeflerden Özel evde Nefis Kek Tarifi İçin Gerekli Malzemeler:
 
*     Bir çay bardağı kuru üzüm
*     Bir çay bardağı ceviz
*     Bir çay bardağı damla çikolata
*     Bir çay bardağı kakao
*     Bir su bardağı şeker
*     3 adet yumurta
*     Bir çay bardağı sıvı yağ
*     Bir su bardağı süt
*     Bir paket kabartma tozu
*     3-4 su bardağı un
 
Şeflerden Özel evde Nefis Kek Yapılış Tarifi:
 
Kek Nedir? Evde Kek Yaparken Nelere Dikkat Edilir?
İlk olarak şeker ve yumurtayı yüksek derecede beyaz köpük olana kadar güzelce çırpın.
Daha sonra bir su bardağı sütü ve ve bir çay bardağı sıvı yağı ilave edin. Bir su bardağı şeker, 3 adet yumurtayı ilave edin. Unu elekten geçirip, 1 çay bardağı kakao ve bir paket kabartma tozunu ilave edip, çırpmaya devam edin.
Bir çay bardağı kuru üzümü, bir çay bardağı cevizi ve daha sonra da bir çay bardağı damla çikolatayı ilave edin.
Kek kalıbını hafifçe yağlayın ve hazırladığınız kek hamurunu içine aktarın.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırına kek kalıbını yerleştirin. Maksimum 40 dakika sonra cevizli üzümlü kakaolu kek hazır olacaktır.
Afiyet olsun.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler