Dalak Tava Nasıl Yapılır?

Dalak Tava Nasıl Yapılır?

Kış aylarının gelmesi ile birlikte ilgili doktorlar tarafından açıklanan sakatat yemeklerinden birçoğunun bağışıklık sitemine ’de ciddi faydaları olduğunu öğrenmekteyiz...

Dalak Tava Nasıl Yapılır?
Geleceğin Türk Mutfağı Şeflerinden "Mert Diş"
 
Geleneksel Türk mutfağında sakatat yemekleri ve sakatat yemek çeşitlerindendir. Türk mutfak tarihine baktığımız zaman her ne kadar sakatat yemekleri sokak lezzetleri arasında anılsa ‘da özellikle Anadolu mutfağı ve Rumeli mutfağında vazgeçilmezlerden biridir.
 
Kış aylarının gelmesi ile birlikte ilgili doktorlar tarafından açıklanan sakatat yemeklerinden birçoğunun bağışıklık sistemine ’de ciddi faydaları olduğunu öğrenmekteyiz.
 
Peki kansızlığa da çok iyi gelen dalak nasıl yapılır? Yöresel mutfaklarımızdaki pişirme yöntemlerinde en iyi sakatat yemeklerinden dalak tava yaparken nelere dikkat edilmelidir? Dalak pişirirken nelere dikkat edilmelidir?
 
İşte sizlere Türk mutfağı sevdalısı ve Türk aşçı haberleri sıkı takipçilerinden olan “Mert Diş” in özel dalak yemeği tarifini mutfaklarınıza getirdik.
 
En İyi Sakatat Yemeklerinden Dalak Tava Nasıl Yapılır? 
Geleneksel Türk Mutfağında Dalak Tava Yapabilmek İçin Hangi Malzemeler Gereklidir?
 
*     2 Adet Kuzu Dalağı  
*     2 Dal Tane Nane 
*     4 Dal Dereotu
*     10 Dal Roka
*     10 Tane Maydanoz
*     5 Yemek Kaşığı Un 
*     2 Yemek Kaşığı Tereyağı
*     1.5 Çay Kaşığı Tuz
*     1.5 Çay Kaşığı Pul Biber 
*     1.5 Çay Kaşığı Karabiber
 
Klasik Anadolu Mutfağında Sakatat Yemeklerinden Dalak Tava Yapılış Tarifi:
 
Kuzu dalakları önce sudan geçirelim ve sularını süzelim ve önce tuz, karabiber, pul biber ekleyelim.
 
Kuzu dalaklarını una bulayıp bekletelim.
 
Tavayı önce ısıtalım, sonra tereyağını eritip dalakları içine ilave edip arkalı önlü orta ısıda yaklaşık 5 er dakika orta derecede pişirelim. (Tereyağı kızartma işleminde yüksek ısıya dayanamayarak yanacağı içi bir miktar da zeytinyağı ilavesi yapabilirsiniz)
 
(İsterseniz kızartma işleminde lezzet vermesi açısından ilave olarak taze kekik, halka soğan, 10 kadar sarımsak ve yeşil biberler ilave edebilirsiniz.)
 
Dalak Tava Sunumu İçin: 
Kuzu dalaklarını tabağa güzel şekil alacak şekilde ortalayıp nane, maydanoz, roka ve dereotu ile sunum yapabilirsiniz 
 
Türk Mutfağı Sevdalısı Geleceğin Türk Mutfağı Şeflerinden Mert Diş ’İn Tavsiyesi : 
 
Tavayı önce ısıtmamızın ve tereyağını önce eritmemizin amacı yaptığımız yemek ne olursa olsun lezzetli kılmasıdır. Sunum için baharat da ilave edebilirsiniz.
 
Dalağın Faydaları Nelerdir?
Öncelikli olarak kansızlık problemi olanlar için dalak şiddetle önerilir. Kansızlık probleminde faydası olan bir çok kimyasal ilaca göre dalak daha hızlı bir tedavi yoludur.
 
Çocuklardaki besin eksikliğini giderici olarak dalak yedirilebilir. Çocuğunuz dalak yemesi halinde eksik öğün kalması durumunda çok fazla sorun olmaz. Önemli olan uzun süre bu durumun tekrarlamamasıdır.
 
Dalak içeriği itibari ile demir zenginidir. Dalak yemek demir eksikliğinizi giderecektir.
 
Aile durumu yeterli olmayanlar için, protein eksikliğini giderici olması açısından dalak tercih edilebilir bir besindir.
 
Çocuklarda vücut gelişimi oldukça önemlidir. Buna göre çocuklarınızın vücut gelişimini arttırıcı olarak dalak yedirmek yerinde bir davranıştır.
 
Aile bütçesi herkesin eşit olmayacağı kesindir. Normal ete göre dalak dörtte bir oranında daha uygundur. Bu açıdan ekonomik anlamda dalak yemek daha cazip olabilmektedir.
 
Sonuç, insan sağlığı için bir çok besin arasında dalak da önemlidir. Bu açıdan, dalak yemeye özen göstermek yerinde olacaktır.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler