Türkiye Gastronomisi İçin Gurur Veren Bir Başarıdır...

Türkiye Gastronomisi İçin Gurur Veren Bir Başarıdır...

Dünya Gastronomi Enstitüsü (WGI), Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) İşbirliği Kurumu...

Türkiye Gastronomisi İçin Şaşkınlık Ve Gurur Veren Bir Başarı
 
Geçtiğimiz haftalarda haber sitemizde. WGI - WORLD GASTRONOMY INSTITUTE  Dünya gastronomi Enstitüsünün COVİD-19 ve sonrası ilgili 2020’nin ilk küresel raporu olan kitabın haberi yapılmıştı.
 
Haber raporlarını incelerken WGI - World Gastronomy Institute hakkında  web sitesinde inceleme yaptığımda çok etkilendim. 
 
Dünya Gastronomi Enstitüsü (WGI), Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) İşbirliği Kurumu ve İşbirliği tarafından akredite edilmiş, danışma statüsüne sahip uluslararası bir STK'dır ve UNITWIN ağının bir üyesidir. UNESCO Gıda, Kültür ve Kalkınma UOC Başkanı.
 

Türkiye Gastronomisi İçin Gurur Veren Bir Başarıdır...

WGI, kuruluşundan bu yana Hükümetlerarası  Kuruluşlar, Dernekler, Kamu İdareleri (ulusal hükümetler, bölgesel ve yerel idari birimler) ve Diplomatik Misyonlar ile çok aktif bir şekilde işbirliği yapmakta ve ayrıca gastronomi ile ilgili iş ağına destek sağlamaktadır.
 
Dünya Gastronomi Enstitüsü, akademik, araştırma ve geliştirme bağlamındaki uluslararası varlığı nedeniyle, genellikle düzinelerce ülkede aynı anda yüzden fazla projeye müdahale ederek, dünyadaki en etkili gastronomi örgütü olarak kabul edilmektedir.Değerli arkadaşlar  WGI- World Gastronomy Institute içinde Sn. Filiz HÖSÜKOĞLU , Sn.Emrah Köksal SEZGİN ve Sn. Nihal Kadıoğlu ÇEVİK gibi çok  değerli 3 Türk akademisyende yer almakta.
                                                           
Fakat çok yönlü  bir isim var ki ! branşı, profesyonel uzmanlık alanları ile farkındalık  yaratmakta. Çünkü akademik yönünün yanı sıra Kadim Anadolu Mutfak, Tarih ve Kültürü araştırmacısı, Anadolu Mutfak Sanatları eğitmeni, UNESCO yaratıcı şehirler ağı gastronomi şehirleri proje tasarımcısı ve danışmanı, profesyonel businessman ve uluslar arası elit bir şef olarak  birçok farklı uzmanlığı  bir araya toplamış bir kariyer var.
 
ŞAŞKINLIK VE GURUR VEREN BÜYÜK BAŞARI.
 
Bu isim Türk mutfağı şeflerinden Ser Tabbah Veyis DURDU  hocamız...
 
DÜNYA GASTRONOMİSİNE YÖN VEREN dünyanın en büyük, en etkili  gastronomi kurumunda  Worldgastronomy  INSTITUTE ‘DE,  DANIŞMA KONSEYİNDE GASTRONOMI DANIŞMANI  VE ULUSAL DELEGE  olarak, dünya gastronomisine yön veren  birçok önemli isimin olduğu bu konseyde  Veyis DURDU hocamız  görev aldığını öğrendik. Kendisini  gönülden tebrik ediyorum. Bir meslektaşım ve bir Türk vatandaşı olarak ÜLKEM VE TÜRK GASTRONOMİSİ ADINA  kendisi ile gurur duyuyorum.
 
Ülkemizi, bizleri gururlandıran Veyis hocamız aynı zaman da TAFED Türkiye Aşçılar Federasyonunun TAFED Avrupa Bşk. Yrd. Ve Marka yönetimi Başkanı. Eminim ki TAFED böyle dünya çapında önemli bir isimi bünyesinde bulundurduğu için gurur duyuyordur.
 
NEDEN ŞAŞKINLIK DUYDUM ?  
İşte tam bu noktada hepimizin üzülerek izlediği bir durum var.Olmayan başarılarını varmış gibi gibi gösteren, yıllardır Türk mutfağını tanıtıyoruz diye sadece kesesini doldurup kiralık klavyecilere  reklamlarını yaptırıp Türk mutfağının özellikle global tanıtımına katkısı olmayan ve hatta zarar veren ünlü isimler var. 
 
Dünya gastronomi camiasının değer ve görev verdiği dünyaya lanse ettiği böyle bir değeri TAFED  gerektiği gibi değerlendiriyor mu ?!!  Gurmeler, gastronomi yazarları ve duayenler Veyis DURDU ismini biliyorlar mı ?!!
 
Bir tarafta da, gastronominin birçok alanında uzmanlıkları, uluslar arası network’ü, vizyonu, lider özellikleri  ve ez cümle  ENTELLEKTÜEL SERMAYESİ  ve ULUSLAR ARASI  SAYGINLIĞIYLA,  Birleşmiş milletler  ve UNESCO’nun da akredite ettiği  dünya gastronomi camiasında, dünyanın en etkili Gastronomi kurumu olarak  kabul edilen World Gastronomy Instıtute  de danışma konseyi üyeliğine seçilerek büyük başarı yaşayan, fakat bunu kamuoyundan  gizleyen tevazu sahibi  gölgede kalmayı tercih eden çok yönlü bir değerimiz var. 
 
Dünyadaki gastronomi faaliyetlerini  takip eden ve Avrupa gastronomisini  dikkate alan Türkiyenin değerli gastronomi yazarlarına, değerli gurmelerine sormak isterim, bir yanda kendi mutfak zenginliğini ve değerlerini bilmeyen Türk şeflerini dikkate alacak olursak, bir yanda temcit pilavı gibi birbirinin kopyası organizasyonlarla, slogan atarak Türk mutfağını tanıttığı sananlar varken, bir tarafta da dünya gastronomi camiasında görev alan tescilli uluslararası gastronomi danışmanı, Türkiyeyi ve Türk mutfağını yurt dışındaki çalışmalarıyla başarıyla temsil eden  Ser tabbah Veyis DURDU hocamızın bu global başarısını, resmini nereye koymamız gerekiyor tüm gastronomi ve aşçılık camiamıza soruyorum...
 
 
Türkiye Gastronomisi İçin Şaşkınlık Ve Gurur Veren Bir Başarı
 
 
Açıkçası bu yazıyı Veyis hocamın hoşgörüsüne sığınarak onayını almadan kaleme almayı görev bildim. Ülkemizin önemli bir değerinin bu başarısı Türkiye gastronomi camiası tarafından da  bilinmesi gerektiğini düşünüyorum.
 
Ülkemizin ve şehirlerimizin ve ilgili kurumların Türk mutfağını, yöresel mutfaklarını dünyaya tanıtmak isteyen yetkililere TAFED 'E, UNESCO Gastronomi şehri olmak isteyen şehirlere ve sayın Kültür ve Turizim bakanlığımız yetkililerine buradan Türkiye mutfak endüstrisi ve mutfak camiası adına seslenerek rica ediyorum. 
 
Artık sadece şov ve reyting kaygısı olan denenmiş  ve verimsiz  isimlerle  değil, denenmiş metotlar ve organizasyonlarla değil Dünya Gastronomisinin Dilinden Konuşan Ve Anlayan, evrensel boyutta  ülkemizin eşsiz mutfak kültürünü  dünyaya tanıtabilmek için artık Veyis DURDU hocamız gibi gastronominin farklı alanlarında da uzmanlıkları bir arada bulunduran, profesyonel liderlik  becerileri olan vizyoner  kıymetli yeni isimleri değerlendirmeye davet ediyorum.
 
Mutfağımıza hizmet etmiş ve hizmete devam eden bir meslektaşımızı camiaya anlatmayı kendime bir görev biliyorum.  
 
Dünya çapında başarılara imza atan  böylesine etkin global kurumlarda görev alan meslektaşlarımıza hak ettikleri değer ve saygıyı göstererek onları motive etmek  ve ortak paydası  Türkiye ve Türk mutfağı olan herkesin asli görevi olsa gerek. 
 
Kaleme aldığım bu yazının, bu başarı hikayesinin Türk mutfağı için ve Türk mutfağı şefleri için onur verici olduğunu düşünüyorum.
 
Birlikten güç doğar ilkesi ile hep beraber  Türk Aşçı Haberleri ailesinde Türk mutfağına büyük emekleri,  katkıları olan çok kıymetli şeflerimiz  ve hocalarımız var . Böylesine kıymetli isimlerin oluşturduğu saygıdeğer ailemiz, Türk mutfak ve kültürünü dünyada hakkettiği yere taşımak için gereken emeği sarf ederek, Türkiye mutfak endüstrisinin tüm paydaşlarıyla en etkin sinerjiyi  oluşturmanın  ülkemiz adına bizlerin görevi olduğuna inancım tamdır.
 
Dünyada, birimizin basarisi “Türk mutfağı 'nın başarısıdır ilkesi ile siz saygıdeğer şeflerim saygıdeğer hocalarım sizlerin bilgi, tecrübe ve vizyolarınızla Türkiye mutfak endüstrisinin tüm paydaşlarıyla birlikte  daha büyük başarılara imza atmak umudu ile…
 
Dünya gastronomi camiasını içinde aktif yer alan isimler ve onların yeni nesil proje tasarımları ile inovatif sürdürülebilir projeleriyle "Türk Mutfak Ve Kültürü Ancak Bu Şekilde, Dünyada Hak Ettiği Yeri Alacaktır." 
 
Kamuoyunun Bilgilerine Sunarım.
 
SAYGILARIMLA
Koord. Has Aşçıbaşı Ahmet Özdemir Osmanlı ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler