Bakla Favası Nasıl Yapılır?

Bakla Favası Nasıl Yapılır?

Hatta soğanları kaşık yapar öyle yerdik. Zeytinyağı şişeside annemin yanında dururdu. Yağı bittikçe üzerine yağ eklenirdi. Yöresel mutfaklarımızda En iyi iştah açıcılardan...

Bakla Favası Nasıl Yapılır?Bakla Favası Nasıl Yapılır?
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı "Fazile Paksoy"
 
Çok çalışmaktan olacak, dedem ayakta pek duramazdı. Bir elinde bastonu, duvarlara tutuna tutuna özel ihtiyaçlarını görürdü sadece. 
 
O yüzden oturak derlerdi dedeme. Oturduğu yerden de bir sürü iş yapardı. Tütün dizmek, kuruyan mısırları ve anasonları ufalamak, nohut ve günebakan dövmek yazın yaptığı işlerden bazılarıydı. 
 
Kışında kuzinenin yanındaki minderinde oturur arada kuzineye odun atar, bize masallar anlatır, oyunlar oynatırdı. Ceviz, badem ve fava yapılacak baklaları  kırmakta dedemin işiydi. O zamanlar kırık bakla yoktu. 
 
Küçük çekiciyle havanın dibinde bakla kırardı. Sayı saymayı dedemin kırdığı baklalarla öğrendim. Bu tarifimde de dedemin kırdığı baklalarla yapılan bakla favasını tarif edicem size. O zamanlar fava   bir öğün olurdu. 
 
Sıcak veya ılık içine ekmek banarak yenirdi.
 
Hatta soğanları kaşık yapar öyle yerdik. Zeytinyağı şişeside annemin yanında dururdu. Yağı bittikçe üzerine yağ eklenirdi.
 
Şimdilerde fava, yemeğe yardımcı ve soğuk meze olarak tüketiliyor. 
 
Bakla Favası Nasıl Yapılır?Yöresel mutfaklarımızda En iyi iştah açıcılardan fava nasıl yapılır?
Geleneksel iştah açıcılarımızdan fava için kullanılan Malzemelerimiz :
 
*     İstediğiniz miktar bakla
*     Bir adet kuru soğan
*     Tuz ve su
*     Bolca Zeytinyağı 
 
Yıkadığımız baklaları tenceremize alıyoruz. Kuru soğanı içine doğruyoruz ve üzerini 4-5 parmak geçene kadar ılık su ekliyoruz. Ocağın altını yakıyoruz  sık sık karıştırarak baklalar eriyinceye kadar pişiriyoruz. Pişmesine yakın tuzunu ekliyoruz. 
 
Bakla favası yaparken sonradan su eklenmemeye gayret edilir.. Baklalar yemeğe koyduğunuz ilk suda pişmezse mutlaka azar azar sıcak su eklenir. 
 
Biz eskiyi yadederek, pişirdiğim  gün  sıcak sıcak ekmek, zeytin ve soğanla, bol  zeytinyağı eşliğinde yiyoruz. Ertesi gün için de bir iki tabak ayırıyorum. Onları da   salata  ve meze olarak tüketiyoruz.
 
Mutfaklarımızdan yemek kokusu ve yaptığımız yemekleri sunacak dostlarımız eksik olmasın. 
 
Sevgilerimle, Afiyet olsun. 
 
Geleneksel Türk mutfağında Yöresel Lezzet Taşıyıcılarından Fazile Paksoy ‘a mevcut bilgileri dahilinde mutfağımıza katkılarından dolayı teşekkür eder çalışmalarında başarılar dileriz...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler