Neolitik Çağda 9 Bin Yıllık Mutfak Kültürü...

Neolitik Çağda 9 Bin Yıllık Mutfak Kültürü...

Genç yaşta başladığı aşçılık mesleğinde, tavsiye üzerine Mevlana'nın sevdiği yemekleri araştırmaya başlayınca Mevlevi mutfağını keşfeden Ulaş...

Şef Ulaş Tekerkaya: Neolitik Çağda 9 Bin Yıllık Mutfak Kültürü...
 
Neolitik dönemin yemeklerini kitaplaştırdı Genç yaşta başladığı aşçılık mesleğinde, tavsiye üzerine Mevlana'nın sevdiği yemekleri araştırmaya başlayınca Mevlevi mutfağını keşfeden Ulaş Tekerkaya, 2.kitabı Neolitik Çağda 9 Bin Yıllık Mutfak Kültürü adlı eserini yayınladı.
 
Genç yaşta başladığı aşçılık mesleğinde, tavsiye üzerine Mevlana'nın sevdiği yemekleri araştırmaya başlayınca Mevlevi mutfağını keşfeden Ulaş Tekerkaya, 2.kitabı Neolitik Çağda 9 Bin Yıllık Mutfak Kültürü adlı eserini yayınladı. 
 
Kitap hakkında bilgi veren Türk Mutfağı Şeflerinden Ulaş Tekerkaya...
 
Şef Ulaş Tekerkaya: Neolitik Çağda 9 Bin Yıllık Mutfak Kültürü
Yıllar öncesinde insanlığın yaratılışı ile başlayan hayatta kalma mücadelesi insanların farklı yeteneklerinin ortaya çıkmasına vesile olmuştur. Ürünlerin toplanması ve avlanma ile başlayan mücadele yerleşik hayatın başlamasıyla birlikte tarım ve hayvancılık ile devam etmiştir. 
 
İnsanoğlu kendini geliştirdiği ve bulunduğu çevreye hükmetmeye başladığı andan itibaren tarım ve hayvancılık yaparak beslenme ihtiyacını gidermiştir. 
 
Zamanla beslenme menüsüne eklediği yiyeceklerin sayısı artmış ve bu süreç içinde beslenme kültürü meydana gelmiştir. 
 
Beslenme kültürü içerisinde; yiyecekleri üretme, pişirme ve uygun koşullarda saklama faaliyetlerini gerçekleştirmiştir. 
 
Şef Ulaş Tekerkaya: Neolitik Çağda 9 Bin Yıllık Mutfak KültürüBu faaliyetlerin başlangıcı ve insanlığın sürdürülebilir hayatın sağlanmasındaki önemini ve örneğini Mezopotamya ve Çatalhöyük’te bölgelerinde görebiliriz. İnşallah kısa zaman içerisinde Neolitik Çağda 9 Bin Yıllık Mutfak Kültürü  adlı eserini de kamuyu ile paylaşacağım” ifadelerini kullandı.
 
Somatçı Restoran - Konya
 
“Söz söyleyen olgun er, sofra döşemiş adama benzer;
sofrasında her çeşit aş bulunur.” Hz. Mevlâna Değişik zamanlarda farklı medeniyetlere beşiklik ve Selçuklu Devletine başkentlik yapmış olan Konya; Çatalhöyük, Mevlevî ve Selçuklu gibi birbirinden değerli mutfak kültürlerinin ev sahipliğini de üstlenmiştir. 
 
Bu mutfaklarda sunulan yemeklerin en önemlileri;
Çatalhöyük mutfağından yufka ve helva, Orta Asya mutfağından tutmaç ve zerde, Selçuklu mutfağından sirkencübin ve herise, Mevlevî mutfağından pekmezli yemekler ve bulgur aşı sayılabilir. Bu mutfakları kaynak olarak alan Konya mutfağı İstanbul’da dünyaca ünlenen Türk Mutfağının da ana kaynaklarından birini oluşturmaktadır.
 
Hz. Mevlâna’nın aşçıbaşısı olan Ateşbâz-ı Velî (ateşle oynayan) ünvânı ile anılan Şemseddin Yusuf Konya’da Mevlevî Mutfağıyla birlikte Türk Mutfağında ilk sayılabilecek mutfakta ekipleşmeyi başlatmıştır. Dünyada, vefat ettiği zaman kendisine ateş renkli taşlarla türbe (anıt mezar) yaptırılan ilk aşçıbaşı olma özelliği de taşımaktadır. 
 
Neolitik Çağda 9 Bin Yıllık Mutfak Kültürü...
Bu husus, 13. yüzyıl Konyasında, mutfağın ve aşçıbaşının manevî kıymetine ve fonksiyonuna verilen önemi belirtmektedir. 
 
Konya gibi büyük bir kültür merkezinde, Hz. Mevlâna’dan aldığımız ilhamla ‘’Sofra” ve ‘’Ne varsa İçindedir” anlamını taşıyan “Somatçı Fîh-i Mâ Fîh” adlı restaurantımızda Çatalhöyük, Orta Asya, Selçuklu, Mevlevî, Osmanlı ve Konya mutfağından tanıdığınız lezzetler bulabileceğiniz gibi; 
 
Yıllardır kendi aşçılık eğitimimiz ve tecrübelerimizden oluşan yeni ve farklı tatlara da ulaşacaksınız. Geçmişten günümüze gelen yemekleri yeni yorumlarla sunarak gelecek nesillere de taşımak arzusundayız.
 
Teşekkürlerimi sunuyorum. Uygulama bizden, takdir sizden, yardım ve bereket Yüce ALLAH’ tan.
 
Ulaş Tekerkaya & Emîr-i Çâşnîgîr


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler