Çekişge Zeytini Nasıl Yapılır?

Çekişge Zeytini Nasıl Yapılır?

En iyi zeytin çeşitlerinden çekişge zeytinleri nasıl yapılır? Muğla mutfak kültüründe Çekişge Zeytininizin dalından kopmuş ilk günkü kıvamı için püf noktaları nelerdir?

Muğla Çekişge Zeytini Nasıl Yapılır?Muğla Çekişge Zeytini Nasıl Yapılır?
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı "Levent Uygur"
 
Kıymetli arkadaşlarım selam ve saygılarımı iletiyorum bende bugün kahvaltıdaki favorim Muğla mutfağında çekişge zeytiniyle güne başladım. 
 
Yatağan ilçemiz turgutlar köyünden heyecan ve sabırsızlıkla bekleyerek aldığım taş baskıdan elde edilen sızma zeytin yağımı bolca dökerek gümüşlük top kekiği 'mi ve ipek pul biberimi ekmeğimi kızartıp bandırarak güne başladım. 
 
3 ay önce yaptığım zeytinlerim dalından yeni kopmuş gibi tazeliğini koruyor. Tadı nefissss ve çok lezzetli. Sizlerle tekrar tarifini paylaşmak istedim. 
 
En iyi zeytin çeşitlerinden Çekişge zeytinlerimin yapılışı: 
 
Ben ilk etapta 4.150 gr zeytin kullandım. Bunun için sağlıklı olması açısından 8 litrelik cam bir kavonozu tercih ettim. Cam bir damacanayada kurabilirsiniz çok yapmak isterseniz. 
 
Ben zeytinlerimi bir mermer üzerinde ezmeden tek çıtlatma usulü gerçekleştirdim. Çıtlatmış olduğum zeytinlerimi bir kaç su yıkadım. Yarım saat sonra tekrar 2 kere yıkadıktan sonra zeytinleri geniş bir leğene alarak burada suyun içerisinde 1 gün beklettim.
 
1 gün sonra sudan çıkarttıktan sonra 8 litrelik cam kavanozumuza aldım. Cam kavonozuma eklediğim zeytinlerimin üzerine 1,5 litrelik su şisesiyle su doldurmaya başladım. 
 
Benim kavonozum 3,5 litre su aldı. Sonra içindeki bu suyu tekrar leğene boşaltarak içerisine her litre için 3 çorba kaşığı kaya tuzu, 1 çorba kaşığı tepeleme şeker 2 nohut büyüklüğündeki  limon tuzunu ilave ederek iyice karışmasını sağladım. 
 
Hazırlamış olduğunuz bu karışımdaki tuzlu su bileşimi deniz suyu kıvamında olursa zeytininiz çorak bir tat vermez. Hazırlamış olduğumuz bu bileşimi zeytinimizin üzerine ilave ettikten sonra 1 orta boy su bardağına yakın sızma zeytinyağımızı ilave ediyoruz.
 
Bunun üzerine kavonozumuza en üste bir süzgeç veya tabak ağırlığı yerleştiriyoruz. Kapağını sıkıca kapatıyoruz. 
 
Muğla mutfak kültüründe Çekişge Zeytininizin dalından kopmuş ilk günkü kıvamı için püf noktaları nelerdir ?
 
Muğla Çekişge Zeytini Nasıl Yapılır?
*     Zeytinlerinizi rüzgar alan soğuk sayılabilecek karanlık bir bölüme alınız. Rüzgar doğal klima görevi yapar ısıyı ayarlar 
*     zeytinlerinizi oda sıcaklığında bırakmayınız yumuşama yapar.
*     muhakkak karanlık ortam olsun.
*     kesinlikle cam kavonoza veya cam damacanaya kurunuz,
*     kaya tuzu kullanınız
*     kavonozunuzu kapattığınızda diş atlamamasına dikkat ediniz ( hava almasın ) 
*     zeytininizi 1,5 aydan önce açmayınız 
*     zeytinin aromasını değiştirecek başka bir şey koymayınız 
*     zeytininizin orjinal suyunu asla değiştirmeyiniz
*     zeytininizi tüketeceğiniz kadar tahta bir kevgirle alınız. 
 
Evlerinizde, iş yerlerinizde bereketiniz sağlığınız mutluluklarınız daim olsun selam ve saygılarımı iletiyorum. Allaha emanet olunuz
 
Türk aşçı haberleri olarak:
Geleneksel Türk mutfağında Yöresel Lezzet Taşıyıcılarından Levent Uygur 'a mevcut bilgileri dahilinde mutfağımıza katkılarından dolayı teşekkür eder çalışmalarında başarılar dileriz...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler