Labada Sarması Nasıl Yapılır?

Labada Sarması Nasıl Yapılır?

En iyi dolma ve sarma tariflerinden Labada Sarması nasıl yapılır? En lezzetli yöresel lezzetlerden Labada Sarması için kullanılan Malzemeler nelerdir? Labada göçmen...

Labada Sarması Nasıl Yapılır?
Fazile Paksoy
 
Labada biz göçmenlerin çok kullandığı bir ot. Benim çocukluğumda her evin bahçesinin duvar kenarlarında labada olurdu. Özellikle çorbasını ve sarmasını çok sık yapardı anneannem ve babaannem. Evlerimizin bahçesinde yok artık. Tarlalardan topluyoruz.
 
Son yağmurlarla iyice irileşmişler.Hafta sonu topladıklarımın irice olanlarıyla sarma yaptım. Küçüklerinle de çorba.Ve yine sizlerle paylaşmak istedim. Büyüklerim sıcak suya batırıp, rulo şeklinde sararlardı. İç malzemesinide çiğden hazırlarlardı. Sarmanın aslı o şekil. Ben biraz değişiklik yaptım. Sizlere benim yaptığım şekilde anlatıcam. 
 
En iyi dolma ve sarma tariflerinden Labada Sarması nasıl yapılır?
 
Labada Sarması Nasıl Yapılır?
En lezzetli yöresel lezzetlerden Labada Sarması için kullanılan Malzemeler : 
 
*     İrice Labada yaprakları
*     Bulgur yada pirinç
*     Kuru soğan
*     Sarımsak
*     Taze soğan
*     Maydanoz
*     Nane
*     Karabiber
*     Tuz
*     Zeytinyağ ve salça 
 
Geleneksel Türk mutfağında Yöresel lezzet taşıyıcılarımızın en iyi lezzetlerinden nefis  Labada Sarması Yapılış tarifi: 
 
Kuru soğan ve kuru sarımsağı küçük küçük doğruyoruz ve zeytinyağında şeffaflaşana kadar kavuruyoruz. Üzerine yıkadığımız pirinci ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz. Pirincin hafif kabaracağı  kadar sıcak su ekliyoruz ve ocağın altını kapatıyoruz. Yeşilliklerimizi doğruyoruz. 
 
Labadaların saplarını kesiyoruz. En meşhur Ege yemeklerinden Labada saplarını ve yeşillik saplarını sarmaları pişireceğimiz tencerenin dibine döşüyoruz. 
 
Labada Sarması Nasıl Yapılır?
Daha sonra hafif soğuyan pirincimizle doğradığımız yeşillikleri ve baharatları karıştırıyoruz. Labadamızı sert bir zeminin üzerine koyarak bir havan tokmağı ile ortasındaki kalınca damarı biraz eziyoruz.
 
Malzememizi ucuna koyarak muska (üçgen)şeklinde sarıyoruz. Yaptığımız şekil bozulmasın diye ağır bir tabağın altında tutuyorum ben sarmaları. En fazla 4 sıra döşüyorum. Suyunu azar azar veriyorum ve sıcak su kullanıyorum.
 
Çünkü labada  çabuk pişiyor.Alt sıra eriyebilir. Tahmini pişme süresi orta ve kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 15_ 20 dakika kadar. Ve finalinde sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunum. 
 
Labada Sarması Nasıl Yapılır?
Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun. Afiyet olsun...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler