Patlıcan Nedir? Patlıcan Çeşitleri Nelerdir?

Patlıcan Nedir? Patlıcan Çeşitleri Nelerdir?

Patlıcanın Faydaları nelerdir? Yerli Patlıcan Çeşitleri Nelerdir? Patlıcan Tohum Çimlendirme Yöntemleri, En iyi patlıcan tohumları nasıl seçilir...

Patlıcan Nedir? Patlıcan Çeşitleri Nelerdir?
 
Patlıcan nedir?
Patlıcan mutfaklarda aygın olarak kullanılan bir sebze türüdür. Özellikle doyurucu özelliğinden dolayı vejetaryenler tarafından tercih edilir. Kendine has tadı yanında patlıcanın sağlı açısıdından bir çok faydası vardır.
 
Patlıcanı sağlık açısından faydalı kılan şey şüphesiz içerdiği minetaller ve vitaminlerdir. Patlıcan tam bir A vitamini deposudur. Aynı zamanda C,E ve K vitaminleri içermektedir. Ayrıca, potasyum, magnezyum, sodyum açısıdan çok zengindir.
 
Patlıcanın Faydaları nelerdir?
 
Patlıcan Diyabeti Sağlıklı Seviyede Tutar: Patlıcan lif ve düşük çözünürlü karbonhidratlar açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. Böylece kan şeker seviyelerinin kontrolü için oldukça yararlıdır ve aynı zamanda glikoz emilimini kontrol edebilir. Bu özelliğinden dolayı tip 2 diyabet hastası insanlar için iyi bir seçenek olabilir.
 
Patlıcan Kalp Sağlığını Korur: Patlıcan kolesterol düzeyini büyük ölçüde dengeleyebilir. Bununla birlikte kan basıncı seviyesini de sağlıklı bir seviyede tutabilir. Bunu bol miktarda içerdiği potasyum sayesinde başarırı. Bu özelliği ayrıca patlıcana kalp sağlığını koruma noktasında yardımcı olur.
 
Patlıcan Beyin Sağlığını Korur: Patlıcan beyinde meydana gelen hasarlı hücrelerin onarımın ave hücrelerin korunmasına yardımcı olur. Bunun bir sorunucu olarak hafızanın fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine katkı sağlar.
 
Patlıcan Demir Üretimine ve Temizlenmesine Yardımcı Olur: Vücutta demir seviyesinin düşük olması bir çok hastalığa ve sağlık problemine enden olabilir. Bunun yanında vücutta demir miktarının çok fazla olmasıda sağlık sorunlarına neden olur. İşte bu yüzden diğer bir çok maddelrede olduğu gibi, demir seviyesinin de sağlıklı seviyelerde olması gerekmektedir.. Patlıcanın içerdiği nasunin vücutta fazla demirin emilimini sağlar. Bunun dışında serbest radikallerin hareket kabiliyetini kısıtlayan patlıcan, bir çok açıdan sağlığımızı koruru.
 
Patlıcan Nedir? Patlıcan Çeşitleri Nelerdir?Patlıcan Kilo Vermeyi Kolaylaştırır: Patlıcanın su düzeyi yüksek olduğu için kalorisinin düşük olduğu düşünülmektedir. Özellikle kilolarından kurtulmak için harika bir tercih olabilir. Bunun dışında içerdiği lifler yardımıyla açlık hissini bastırabilir.
 
Patlıcan Sindirim Sistemine Yardımcı Olur: Bol miktarda lif içeren bütün sebze ve meyveler sindirim sistemi sağlığına çok ciddi katkıda bulunabilirler. Patlıcan da bol miktarda lif içerir, bu özelliğinden dolayı ayrıca kolon kanserine yakalanma riskini azlatır, ayrıca kabızlık sorunlarını ortadan kaldırabilir. Ayrıca mideyi güçlendirir.
 
Patlıcan Sigarayı Bırakmaya Yardımcı Olabilir: Sigarayı bırakamamının en büyük sebeplerinden bir tanesi nikotin bağımlılığıdır. Patlıcan özellikle yavaş yavaş sigarayı bırakmak isteyenler için önemli bir yardımcı olabilir. Nikotin ihtiyacını karşılar.
 
Antioksdian ve Anti Bakteriyal Olarak Patlıcan: Patlıcanın diğer önemli bir özelliği de anti bakteriyal ve antioksidan özelliğidir. Bu özelliği sayesinde bünyede bir çok hastalılara neden olan serbest radikaller ve virsülere karşı savunma sistemini kuvvetlendirir. Bol miktarda C vitamini içermesi bu özelliğini güçlendirir.
 
Patlıcanın Cilt ve Saç Sağlığına Faydaları: Patlıcan aynı zamanda cilt ve saç sağlığı için de önemli bir besim kaynağıdır. İçerdiği bol miktardaki diyet lifleri ve farklı vitaminler sayesinde cilt sağlığını korur. Cildin temiz tutulmasını sağlar ve cildi serbest redikaller ve ölü hücrelerden temizler. Patlıcanın cilt kanserini önleyebildidği gibi, ciltde meydana gelen siyah lekeleri ortadan kaldırma özelliği vardır.
 
Yerli Patlıcan Çeşitleri Nelerdir? Patlıcan nerelerde kullanılır?
 
1- Kemer Patlıcan 
1/A-Saksılık  Kemer Patlıcan  İnce 20 Cm. boyunda.yemek ve turşuluk.
2- Topan Patlıcan -Gönen Patlıcanı-bostan patlıcanı 
3-  Pala (geniş) iri  patlıcan Urfa  Yöresi Yemek- Közlemelik 
4- Aydın Karası Siyah Patlıcan
5- Mor  Alaca Patlıcan-Yerli
6- Yerli Beyaz Patlıcan Kızartma- Karnıyarık-Turşu
7- Süs Patlıcanı (Yumurta Patlıcan)
(Yer ve saksıda yetişir Yenir-Reçeli yapılabilir)
8-Top Patlıcan- Dolmalık Yumruk Büyüklüğünde
9-İri Top Patlıcan-Beyaz İçli-Az Çekirdekli
10-Kırmızı Patlıcan-Top Yerli Beyşehir
11-Uzun Patlıcan-Kebap,şiş için ideal
12-Yabani Patlıcan Boylu Top patlıcan şeklinde...
 
Toplu gelişen 120-160 cm boylu bir çeşittir. Meyveleri siyahımsı koyu mor olup 20-25 cm uzunluktadır. Meyve eti beyaz ve yumuşaktır. Sofralık, turşuluk ve konservelik olarak kullanıma uygundur.
 
Baluroi F1
Black Beauty
Bonica F1
Bt-927 F1
Bt-929 F1
Crıstal F1
Destan F1
Fabina F1
Faselis (T-26)
Galine F1
Halep-18
Halkapınar-46
Kemer-27
 
Toplu gelişen, 70-80 cm boylu bir çeşittir. Meyvesi silindirik, uca doğru eğri, Türk aşçı haberleri uç kısmı küt, orta uzunlukta (20-25 cm), meyve çapı 4-6 cm, parlak koyu mor renkte, meyve eti yumuşak, erkenci bir çeşittir. Yemeklik kalitesi iyidir, turşuluk olarak da kullanılabilir.
 
Mileda F1
Munica F1
Okyanus F1
Pala-49 (Yalova-49)
 
Orta erkenci bir çeşittir. Bitki dallı ve 100-120 cm boyundadır. Meyve uzunluğu 22-30 cm çapı 6-7 cm’dir. Kabuğu kuvvetli siyah-mor renkte, eti beyaz ve yumuşaktır. Meyvelerin sap tarafı biraz daha dar yapılı uç kısmı ise daha dolgunca ve küt şekillidir. Dekara verimi 3-5 ton civarında olup sofralık ve sanayilik olarak değerlendirilir. Depolama ve nakliyeye dayanıklıdır.
 
Senkron F1
Tasca F1
Topan-374
 
Bitkiler orta yükseklikte, güçlü ve iyi dallanma özelliğindedir. Orta erkenci karakterdeki çeşidin meyvesi yuvarlak şekilli olup, uzunluk ve çapı 10-12 cm kadardır. Kabuk rengi siyahmsı-mor, parlak ve kuvvetli yapıdadır. Et rengi gri-beyaz, az çekirdeklidir. Açık tarla yetiştiriciliğine uygundur.
 
Valentina F1
Y-33-10 Vezir F1
Y-98 Yakut F1
Y-99 Sülün F1
BT MALKARA F1
 
Açık saha üretimine uygun, 30-35 Cm meyve uzunluğunda, sapı dikensiz, albenisi yüksek parlak siyah renkli ucu sivri çeşittir
 
Güçlü bitki yapılı, hastalıklara tolerant, adaptasyon kabiliyeti yüksek, verimli çeşittir. Ovalimsi 300-350 gr. meyveleri gösterişli parlak morumsu siyah renktedir. Sapı dikensizdir. Açık saha üretimine uygun ovalimsi meyveleri, albenisi yüksek, parlak morumsu siyah renklidir. Meyve ağırlığı 250-300 gr dır. Sapı dikensiz, erkenci, bol verimli, lezzetli çeşittir.
 
Patlıcan Çeşitlerinden BT KARAOK F1
 
Sapı dikensiz, meyvesi parlak morumsu siyah renktedir, kaliteli meyveleri silindirik olup uçları sivrimsidir, meyve uzunluğu 22-25 cm çapı 4-5 cm dir. Adaptasyon kabiliyeti yüksek, verticillium'a tolerant verimli çeşittir. Raf ömrü uzundur çabuk pörsümez
 
Patlıcan Çeşitlerinden BT KARANTA F1
 
Plastik tünel ve açık saha üretimine uygun, çok dallanmayan, erkenci ve verimli sapı dikensiz meyveleri 20-25 cm uzunluğunda uçları yarım sivri, parlak siyah renkli, albenisi yüksek çok lezzetli bir çeşittir. Verticillium'a oldukça toleranttır, piyasada rabet gören lider çeşit durumundadır. Plastik tünel ve açık saha üretimine uygun, güçlü bitki yapılı erkenci ve verimli,  Türk aşçı haberleri  sapı dikensiz, meyveleri 18-23 cm uzunluğunda, uçları yarım sivri parlak siyah renkli, albenisi yüksek çok lezzetli bir çeşittir. Verticillium'a oldukça toleranttır. Nakliyeye dayanımı oldukça iyidir.
 
Patlıcan Çeşitlerinden BT KARNAZ F1
 
Plastik tünel ve açık saha üretimine uygun, çok dallanmayan, erkenci ve verimli sapı dikensiz meyveleri 20-25 cm uzunluğunda uçları yarım sivri, parlak siyah renkli, albenisi yüksek çok lezzetli bir çeşittir. Verticillium'a oldukça toleranttır, piyasada rabet gören lider çeşit durumundadır.
 
Patlıcan Çeşitlerinden BT KARAMAN F1
 
Açık saha üretimine uygun, 30-35 Cm meyve uzunluğunda, sapı dikensiz, albenisi yüksek parlak siyah renkli ucu sivri çeşittir. Açık saha üretimine uygun, 25-30 Cm meyve uzunluğunda, sapı dikensiz, albenisi yüksek parlak siyah renkli ucu sivri çeşittir.
 
Patlıcan Çeşitlerinden BT AYKARA F1
Patlıcan ÇeşitlerindenBT KARA BAŞ F1
 
Güçlü bitki yapılı, hastalıklara tolerant, adaptasyon kabiliyeti yüksek, verimli çeşittir. Ovalimsi 300-350 gr. meyveleri gösterişli parlak morumsu siyah renktedir. Sapı dikensizdir
 
Patlıcan Çeşitlerinden BT ÇANTALI F1
 
Açık saha üretimine uygun meyvesi oval, su damlası şeklinde, sapı dikensiz, erkenci, bol verimli, lezzetli çeşittir. Meyve ağırlığı 250-350 gr. Alt döllerde meyveler mevsim şartlarına bağlı olarak biraz dirimli olabilir. Ege bölgesi yerel pazar isteklerine uygun iri ve dirimli. 300-350 gr.
 
 
Patlıcan Çeşitlerinden BT KARA TOP F1
 
Açık saha üretimine uygun meyvesi oval, su damlası şeklinde, sapı dikensiz, erkenci, bol verimli, lezzetli çeşittir. Meyve ağırlığı 250-350 gr. Alt döllerde meyveler mevsim şartlarına bağlı olarak biraz dirimli olabilir.
 
Patlıcan Çeşitlerinden BT ALA ÇİZGİLİ F1
 
17-20 cm uzunluğunda, morumsu pembe zemin üzerine krem renkli çizgili, beyaz etli, son derece lezzetli Türk ağız tadına çok uygun tam karnıyarıklık bir patlicandır. Sapı dikensizdir, bol verimlidir. Açık saha yetiştiriciliğine uygundur. Açık saha üretimine uygun, ovalimsi meyveli, pembemsi mor üzerine beyaz çizgili, içi beyaz etli, sapı dikensiz, erkenci, bol verimli, lezzetli çeşidimizdir. Meyve ağırlığı 200-250 gr.
 
Patlıcan Çeşitlerinden BT MANİSA ÇİZGİLİ F1
 
20-23 cm uzunluğunda, morumsu pembe zemin üzerine krem renkli çizgili, beyaz etli, son derece lezzetli, Türk ağız tadına son derece uygun tam karnıyarıklık bir patlicandır. Sapı dikensizdir, bol verimlidir.  Türk aşçı haberleri Açık saha yetiştiriciliğine uygundur.
 
Patlıcan Çeşitlerinden B.T.BILDIRCIN F1 Patlıcan Çeşidi
 
Çeşit Özellikleri :
Mor beyaz çizgili,uzun tip meyvası 20 cm uzunluğunda
Karakteristik Özellikleri :
 
- Erkencidir
- Yerde yetişir
- Sofralıktır
- Tarlada yetiştiricilik için önerilir
 
Patlıcan Çeşitlerinden B.T. KARADOĞAN F1 Patlıcan Çeşidi
 
Çeşit Özellikleri :
27-35 cm
 
Karakteristik Özellikleri :
- Orta Erkencidir
- Sırıkta yetişir
- Sofralıktır
- İhracatta talep gören bir çeşittir
- Tarlada yetiştiricilik için önerilir
 
Patlıcan Çeşitlerinden Aydın Siyahı-55 Patlıcan Çeşidi
 
Çeşit Özellikleri :
Yüksek boylu, kuvvetli gelişen bir patlıcan çeşididir. Meyveler ortalama 22 cm uzunlukta, 4-5 cm çapındadır. Meyveler koyu mor renkli olup, küt burunlu, boyun ve dip kısmı hemen hemen aynı kalınlıkta muntazam şekillidir. Meyve eti sert, yola dayanıklıdır. Ortalama verim 5,5 ton/da?dır.
 
Karakteristik Özellikleri :
- Orta Erkencidir
- Sanayi tipidir
- Sofralıktır
- Tarlada yetiştiricilik için önerilir
 
Az çekirdekli kesinlikle acı olmayan , gayet uzun yüksek albenisi olan pazar ve manavlarda aranan bir çeşittir.Tohumlar direk ekilip fide yapılır.Fideler şaşırtma usulü ile dikilir. Arzuman Tohumculuk üretimidir.
 
Ekim Derinliği : 0,5 - 1 cm.
 
Sıra Üzeri Ekim Mesafesi : 40- 60 cm.
 
Sıra Arası Ekim Mesafesi : 60 - 100 cm.
 
Tahmini Çimlenme Günü : 15-20 Gün
 
Olgunlaşma günü ortalama 70-90 gündür. Patlıcan Hasadı peryodu sezon boyudur..
 
Patlıca ne zaman ekilir?
 
Ekim zamanı İlkbahar, Sonbahar içindeki aylar tavsiye edilir.
 
Evinizin balkonunda, bahçesinde ,apartmanınızın bahçesinde rahat bir şekilde sebzeleri kendiniz yetiştirebilirsiniz. Tohum çimlendirme yöntemleri aşağıda belirtilmiştir.
 
Patlıcan Nedir? Patlıcan Çeşitleri Nelerdir?
Patlıcan Tohum Çimlendirme Yöntemleri
 
1-Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz.Suda beklemeye aldığınız tohumları çıkarıp nemli bir bez veya pamuk içerisinde yerleştiriniz.Pamuk veya bezin nemli olmasına dikkat ediniz. Türk aşçı haberleri Tohum çatlaması oluştuktan sonra çıkan çıkan filize zarar vermeden dikmek istediğiniz yere dikiniz.Periyodik olarak sulama yapabilrsiniz.
 
2- Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz. Suda beklmeye aldığınız tohumları çıkarıp topraga bırakınız(saksıda yapıyorsanız saksıyı normal toprak seviyesinin yüzde 90 kadar elenmiş tercihen kırmızı toprakla doldurunuz ve toprağın üzerine bırakınız) .Daha sonra üzerine ince bir torf atınız ve nemlendiriniz.(Tohumları hareket ettirmeden bir miktar su veriniz).Nemlendirme işleminde sisleme yönteminide kullanabilirsiniz.Sislendirme için evde bulunan herhangi boş bir camsil temizleyicisini iyi bir şekilde temizleyerek veya hazır fısfıs kullanabilirsiniz.Daha sonra şeffaf bir strech film ile çekiniz böylece sera etkisi yaratarak çimlendirmeyi hızlandırın. Hergün nemini kontrol edin ve fısfısla nemlendirmeye devam edin.Bekleme süreniz tohuma çeşidine göre değişecektir.Bekleme boyunca nemlendirmeye devam ediniz.
 
En iyi patlıcan tohumları nasıl seçilir
 
Her modern patlıcan çeşidinin veya melezinin artıları ve eksileri vardır. Belirli yetiştirme koşullarına uygun bir çeşidi doğru bir şekilde seçmek için, bu sebzenin sınıflandırmasına aşina olmanız gerekir. Yani patlıcan şuna bölünür:
 
Yetiştirme yöntemi açık zemin, ısıtılmış bir sera, bir film serası, geçici kaplama malzemesidir.
Olgunlaşma oranları - erken olgunlaşan mahsuller, ilk fidelerin ısırılmasından sonraki 75-100. Günde meyve verir, orta olgunlaşma 110-130. Güne kadar olgunlaşır ve sonraki çeşitler, vejetatif dönemin sadece 150 gününden sonra mahsul verir.
 
Belirli hastalıklara ve düşük sıcaklıklara direnç.
 
Patlıcan Nedir? Patlıcan Çeşitleri Nelerdir?
Tatma nitelikleri - hassas etli ve ince kabuklu sebzeler var, salatalar, garnitürler için daha uygunlar. Hamuru asgari sayıda tohumla daha yoğun olan patlıcanlar, uzun süre pişirilen yemekleri konserve etmek veya pişirmek için en iyi şekilde kullanılır. Örneğin, en lezzetli havyarın elde edildiği katı ve yoğun meyvelerden elde edilir.
 
Görünüş - bugün patlıcanlar sadece normal menekşe rengi olamaz, tonları kütledir: sarıdan mora. Aynısı sebzenin şekli için de geçerlidir - olağan armut biçimli biçim yalnızca ara sıra bulunur. Uzun ve dikdörtgen sebzeler ile küresel patlıcan, yumurta şeklinde meyveler vardır.
 
Patlıcanın son bölümü, melez ve çeşitli mahsullerin yetiştirilmesidir. Melezler daha üretkendir, dış etkilerden korunur ve çeşitleri daha iyi tat kalitesine sahiptir - "mavi olanların" geleneksel zengin tadı. Çoğu zaman, melezin sonunda F1 karakterleri olan bir adı vardır.
Önemli! Birçok kişi patlıcanın yıllık bir bitki olduğunu düşünür. Ancak bu böyle değil, tohum materyali toplamak için bu sebzenin birkaç mevsim yetiştirilmesi gerekiyor.
 
Tüm bu faktörlerin birleşimi, patlıcan tohumlarının nihai seçimini belirler. Sonuçta, çoğu şey bir zevk ve fırsat meselesidir. Birisi ülkede sebze yetiştirebilir, sadece hafta sonu ziyaret edebilir. Bazıları için de patlıcan önemli gelir getiren günlük bir iş haline geliyor.
 
En verimli patlıcan çeşitleri
 
Patlıcan Nedir? Patlıcan Çeşitleri Nelerdir?
Muhtemelen, her bahçıvan en çok bir soruyla ilgilenir - sitesinden kaç patlıcan alabilir. Verimlilik birçok bakımdan seçilen sınıfa bağlıdır. Çoğu zaman, en fazla sayıda meyve hibrit tohumlar tarafından üretilir, ancak doğurganlık açısından da farklılık gösteren birkaç çeşit patlıcan vardır.
 
Patlıcan Çeşitlerinden "Nadir"
Erkenci olgunlaşmış ve çok verimli patlıcan çeşitlerinden biri Nadir'dir. Bu çeşit, ünlü "Elmas" ın "akrabası" dır. Bitkinin çalıları alçaktır (50 cm'ye kadar) ve yayılır, yumurtalık zemine daha yakın aşağıda oluşur. Bu bitkinin ilk meyveleri, fidelerin ortaya çıkmasından sonraki 70-80. günde elde edilebilir.
 
Patlıcan orta boyda büyür - uzunlukları yaklaşık 15 cm'dir ve kütle genellikle 150-200 gram arasındadır. Meyvenin rengi zengin mordur, kabuğu incedir ve parlak bir renk tonu vardır.
 
Patlıcan çeşidi "Nadir" 'in tadı mükemmeldir, acısızdır ve belirgin bir aroması vardır. Meyve eti yumuşak ve etlidir.
 
Çeşit, çok yüksek bir verime sahiptir - hektar başına 70 tona kadar bu patlıcanı en çok satanlardan biri yapar. Meyveler nakliye ve depolamaya tahammül eder, uzun süre güzel ve sulu kalır.
 
"Nadir" çeşidi yeterince talep ediyor: Yüksek verim almak için sebzeleri zamanında sulamanız ve yüksek bir hava ve toprak sıcaklığı sağlamanız gerekir. Bunun için ekim yöntemine ve sıra aralıklarının işlenmesine  Türk aşçı haberleri büyük önem verilmelidir. Patlıcanın zamanında toplanması (her 5-7 günde bir), büyüme mevsimini artıracak ve bitkinin verimli "ömrünü" uzatacaktır.
 
Çeşitli fide yetiştirmek gerekir. Bunu yapmak için kök sistemine zarar vermeden fidan dikmeyi içeren kaset yöntemini kullanıyorum. Fideler, üzerlerinde 7 yaprak belirdiğinde ekime hazırdır ve bu, kasetlere tohum ekildikten 60-70. günde olur.
 
Patlıcan Çeşitlerinden "Elmas"
Bu mahsulden yüksek verim aşağıdaki koşullar altında elde edilebilir:
 
zamanında sulama;
sık sık sebze toplanması (her 6-7 günde bir);
yumurtalıklar görünene kadar muhafaza edilen yüksek nem;
dikim modellerine uygunluk;
yüksek sıcaklığı korumak;
fide yöntemi ile toprakta karaya çıkma.
Tüm bu önlemler, verimin artmasına katkıda bulunur, takip edilirse, bir hektar araziden satışa mükemmel şekilde uygun 50 tona kadar yüksek kaliteli sebze alabilirsiniz.
 
Dikkat! Patlıcan, itüzümü ailesine aittir ve meyvesine dut denir. Aslında, bu bir sebze mahsulü olmasına rağmen.
 
Patlıcan Nedir? Patlıcan Çeşitleri Nelerdir?
Patlıcan Çeşitlerinden Zenci
Erken olgunlaşan Negus çeşidi, aynı zamanda iyi verim ve meyvelerin mükemmel lezzet kalitesi ile de ayırt edilir. Fideleri diktikten sonra, 55. günde olgun sebzeler ortaya çıkıyor.
 
Bitkinin çalıları düşüktür - 50 cm'ye kadar, yanal sürgünlerin eşzamanlı görünümünde farklılık gösterir. Patlıcan yuvarlak bir şekle ve küçük boyuta sahiptir, bir meyvenin kütlesi 180 grama ulaşır. Sebzenin özü çok lezzetli ve oldukça yoğundur, bu çeşitlilik konserve için harikadır.
 
Tavsiye! Düzenli olarak meyve toplarsanız, en az 7-8 günde bir, verimi önemli ölçüde artırabilir ve hektar başına 70 tona kadar çıkabilirsiniz.
Fidanlarda Negus patlıcan yetiştirilmesi tavsiye edilir. Şubat ayının ikinci yarısında tohumlar kasetlere ekilir, bundan sonraki 65-70. günde fideler açık toprağa ekilir, çalıların 5-7 iri yapraklı olması gerekir.
 
Patlıcan Çeşitlerinden "Çek erken"
Yerli bahçıvanların sevdiği çeşitlerden bir diğeri de Çek patlıcanıdır. Bu bitkinin çalıları kompakttır ve maksimum 60 cm yüksekliğe ulaşır. Meyveler oval şekillidir ve oldukça büyüktür, kütleleri 600 grama ulaşır.
 
Sebzenin özü, ağızda acı bir tat ve mükemmel bir aromaya sahip, yeşilimsi beyaz bir renktedir. Hamurun yapısı yoğundur, bu da Çek patlıcanı evrensel yapar - ana yemekleri pişirmek ve konserve yapmak için uygundur. Kabuğun rengi standarttır - koyu mordur.
 
Bu çeşitlilik, filmin veya fidelerin altına tohumlarla ekilebilir. Bitki hem seralar hem de açık alanlar için uygundur. Kalınlaştırılmış bitkiler, çeşitliliğin verimini büyük ölçüde azaltır, bu nedenle fideler, metrekare toprak başına en fazla 4-6 çalı dikilir.
 
Verimlilik metrekare başına 4-5 kg'a ulaşır. Meyvelerin bir fotoğrafı aşağıda sunulmuştur.
 
Tavsiye! Patlıcan için en iyi öncüller baklagiller, havuçlar, kavunlar ve bitkilerdir.
 
Patlıcan Çeşitlerinden "Kuzey F1 Kralı"
 
En soğuğa dayanıklı çeşitlerden biri, Kuzey F1 melezinin kralıdır. Sertleşmesi, Rusya'nın merkezinde açık toprağa sebze ekmenize olanak tanır ve bu, ilkbaharın ortasında yapılabilir.
 
İlk meyveler tohum ekiminden sonraki 95-100. Günde ortaya çıkar. Alışılmadık bir dikdörtgen şekle ve küçük çapa sahiptirler, patlıcanın uzunluğu 30 cm'ye ulaşır. Ten rengi koyu mordur ve eti acı olmadan beyazdır.
 
Çok sayıda yumurtalık ve büyük meyveler nedeniyle, Kuzey F1 hibritinin kralı en verimli olanlardan biridir - bir metre topraktan 15 kg patlıcan alabilirsiniz.
 
Patlıcan Çeşitlerinden "Mor Mucize"
Erken ve verimli bir diğer çeşit ise Mor Mucize'dir. İlk meyveleri tohum ekiminden sonraki 100. günde elde edilebilir. Uzun silindirik bir şekle, koyu mor renge ve soluk yeşil ete sahiptirler.
 
Acısız sebzenin tadı mükemmeldir. Meyve eti yumuşaktır, patlıcan koruma ve çeşitli yemekler hazırlamak için uygundur.
 
Meyveler küçük büyür - 110-140 grama kadar, ancak yoğun şekilde büyürler. Bu, çeşidin verimini metre arazi başına 14 kg'a kadar artırır. Mor Mucize'yi aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz.
 
Patlıcan Çeşitlerinden "Hipopotam F1"
En ünlü patlıcan melezlerinden biri Behemoth F1'dir. Seralarda veya seralarda yetiştirilir, ilk meyveler tohum ekiminden sonraki 101-110. Günde ortaya çıkar. Çeşitliliğin adı alışılmadık derecede yüksek büyümesiyle ilişkilidir - çalılar iki metre yüksekliğe ulaşır, bu nedenle seralar ve seralar oldukça uzun olmalıdır.
 
Olgun meyveler de oldukça büyüktür - birinin ağırlığı genellikle 340 grama ulaşır. Patlıcanın şekli armut şeklindedir, meyvenin uzunluğu küçüktür - 20 cm'ye kadar. Ten rengi zengin mordur ve eti yumuşak yeşildir.
 
Behemoth F1 hibritinin başlıca avantajları şunlardır: meyvenin lezzeti, yüksek verim, iyi sunum. Seranın bir metrekaresi ile 14 kg'a kadar mükemmel patlıcan elde etmek oldukça mümkündür.
 
Patlıcan Çeşitlerinden "Purple Haze"
Çok orijinal bir çeşit olan “Leylak sisi” sadece alışılmadık gölgesi ile değil, aynı zamanda hava koşullarına büyük ölçüde uyum sağlamasıyla da bilinir. Bu çeşitlilik, yetiştiriciler tarafından Rusya'nın herhangi bir bölgesinde yetiştirme için tavsiye edilir, soğuğu mükemmel şekilde tolere eder.
 
Dışarıdan, bitkinin tanınması oldukça kolaydır - çalıları düşüktür (60 cm'ye kadar) ve gövde ve sürgünler sürekli bir kenar tabakası ile kaplıdır. Yapraklar da tuhaftır - parlak yeşil, büyük, kenarlarında çentik yoktur.
 
Çeşit içerisinde en dikkat çekici olanı patlıcandır. Parlak bir leylak rengi ve narin, beyaz bir eti vardır. Patlıcanın boyutu küçüktür, kütleleri 110-270 gram arasında değişmektedir.
 
Çeşitlilik, ısıtılmış bir serada, serada veya açık alanda yetiştirilebilir. İlk sebzeler tohum ekiminden sonraki 105. günde olgunlaşır. Bitki tepe çürümesine karşı dayanıklıdır ve 6.5 kgm²'ye kadar yüksek verim sağlar.
 
Ancak kültürün temel özelliği, yine de fotoğrafta görülebilen meyvelerin görünüşüdür.
 
Hangi tohumları satın almalı?
Çok çeşitli patlıcan çeşitleri vardır, sadece "deneysel" yol bunların en iyisini belirleyebilir. Nitekim bu bitki için de tüm sebzelerde olduğu gibi toprağın türü, bölgenin iklim özellikleri, sulama sıklığı ve pansuman sıklığı ve çok daha fazlası çok önemlidir.
 
Sıcak iklimde yetiştirilebilen sebze çeşitlerinden biri de patlıcan sebzesidir. Patlıcanın en çok yetiştirildiği ülkeler arasında bulunan Türkiye ile birlikte Çin, Mısır ve Hindistan gibi ülkeler kategorisinde yer almaktadır. Tek yıllık yetiştirilen sebzeler arasında yer alan patlıcan, Türkiye'de her yıl 816 bin tonluk üretime sahip bir genişliğe sahiptir. Açık alan ve sera  Türk aşçı haberleri olarak yetiştirilen patlıcan, Ülkemizde patlıcan yetiştirme noktasında birçok istatistik bulunmaktadır. Tek ürün dönemine yoğunlaşmış olsa da ilkbahar ve sonbahar da dahil olmak üzere yetiştirme dönemleri üç farklı kategoriye ayrılır.
 
Güçlü yapısı sayesinde ortalama 60 cm ile 120 cm boyundadır. Bu boylarda patlıcan bitkisinde kök sistemi güçlü olup botanik özelliklerinden biri olan yapraklarının büyük olması da önemli detaylardan biridir. Bir boğum içinde 2 - 4 arasında çiçek tomurcuğu bulunan patlıcan bitkilerinde meyve rengi doğrudan parlak koyu mor, yeşil, beyaz, çizgili ya da sarımsı olmaktadır. Türkiye'de en çok yetiştirilen renk ve modeller ise siyah renkli ya da uzun silindirik tipte meyveleri olan patlıcan olarak bilinir.
 
Patlıca bakımı ve Patlıcanlar İçin Uygun İklim Özellikleri
Patlıcanlar genelde 25 - 30C derecede büyür ve gelişirler. Gece sıcaklığı ise en düşük 16 C'nin altına düşmemesine özen gösterilmelidir. Bu sayede toprak sıcaklığı da korunmuş olur. Bu durumda da düşük ışık şiddeti nedeniyle patlıcanlarda çiçek tozu canlılığı azalabilir ve meyve tutumuna verimlilik azalabilir.
 
Patlıcan Nedir? Patlıcan Çeşitleri Nelerdir?
Patlıcanlar İçin En Uygun Toprak
Organik maddenin zengin olduğu toprakta, patlıcanlar uygun tekniklerle yetiştirildiği takdirde en iyi verimliliği sağlar. Toprak isteği patlıcan yetiştirmek isteyenler için PH derecesi 6-7 arasında olması başarılı sonuçları elde etmek için yeterli olabilir. Verimli kumlu tınlı topraklarda tercih edilirse, verim daha da artabilir. pH değeri, topraktaki verimliliği arttıran veya azaltan bir nokta olması nedeniyle dikkat edilmelidir. Bu PH derecesinde düşüklük, verimliliği azaltacağı gibi düşük verim sebebiyle az meyve verme ihtimalini de beraberinde getirebilir. Eğer erkenci verim isteniyorsa bunun için kumlu tınlı topraklar tercih edilerek görev görmesi beklenir.
 
Patlıcan Çeşitleri Nasıl Seçilir?
Birçok yönden Türkiye'de çeşitli patlıcanlar yetiştirilir. Günümüzde patlıcan çeşitliliği olarak aranan özelliğe göre farklılık gözlenir. Genelde sera üretimi yapılacaksa hibrit çeşitleri tercih edilir. Bununla beraber koyu renkli meyve veren çeşitlerde tercih edilir. Tip olarak uzun ve silindirik meyveler en çok tercih edilen patlıcanlar olsa da, oval tipte patlıcan çeşitleri de son yıllarda ön planda olanlardandır. Çeşitlerde seçim yapılırken en çok çabuk dallanan, düşük sıcaklarda meyve veren ve erkencilik adı verilen hasatı hızlı yapılan patlıcan çeşitleri seçilir.
 
Bir başka açıdan renk de patlıcanlarda önemli bir detay olup, kaliteli ve pahalı fiyatta satılması için rengin de önemli olduğu unutulmamalıdır. Bunlarla beraber hasat dönemi geldiğinde de meyvelerde acıma olmamalı, meyve içinde tohum teşekkül etmemesi istenir. Meyve eti liflenmemiş şekilde hasat için uygunluk aranır. Patlıcanlar, toprak kökenli hastalıklara karşı dayanıklılığı zayıftır. Hem zararlılara hem de toprak kökenli hastalara dayanıklılık bulunmadığı için anaç kullanım son yıllarda yaygınlaşmıştır. Bunlarla beraber anaç kalem uyuşmasına dikkat edilerek uygun topraklarda yetiştirme yapılması beklenir.
 
Patlıcan Fide Dikimi Nasıl Yapılır?
Patlıcan ekimi konusunda tohumlarla ilgili patlıcan tohumları en iyi şekilde seçilmesi, gereken durumlar olarak da tohum ekimi yapılırken sıcak yastıklara ekilmesi gerekmektedir. Bu aşamalarla beraber tohum ekimi tamamlanmış olur ve fideler dikim süreçlerine girilir.
 
Patlıcan yetiştiriciliği konusunda en yaygın fide kullanımı bulunur. İyi gelişmiş kök sistemleriyle beraber sağlıklı olan fideler için büyüklük önemlidir. Birçok üretici kendi fidesini yetiştirse de günümüzde hazır da alabilirsiniz. Sıcaklık konusunda gereken önlemlerin önceden alınmasına özen gösterilmesi gerekir. Bunlarla beraber erken ekim yapılmamasına dikkat edilerek, ani sıcaklık konularında meyve çürümesini de önlemiş olabilirsiniz.
 
Hangi toprağı kullanacağınıza dair su tutma kapasitesine göre seçim yapabilirsiniz. Havalanma özelliği konusunda gelişim kazanmış topraklar tercih edilebilir. Fidelerin iyi gelişmesiyle beraber doğru hava  Türk aşçı haberleri koşullarında en iyi biçimde amaca uygun dikim yeri hazırlığı yapabilirsiniz. Eğer toprak tipi, drenajı bozuksa ve ağır bünyeli ise bu topraklarda ürün geç ürer ve topraktan gelecek hastalıklarda oldukça çoğalır.
 
Toprak seçimlerinde, patlıcan dikilecek toprakta daha önceleri biber, patates ya da domates gibi aynı aileye ait sebzelerden biri yetişmesine önem vermelisiniz. Bununla beraber önceki dönemden kalan bitki artıklarının da en iyi şekilde temizlenmiş olmasına dikkat etmelisiniz.
 
Eğer sera yetiştiriciliği yapılacaksa; toprak dezenfektasyonu yaparak toprakta hastalık ya da zararlı otların olmasını önleyebilirsiniz. Bununla beraber sera çevresinde su birikintileri, sera içine girişi önlemek adına sera çevresinde gereken drenaj sistemini kurmalısınız. Sera içindeki toprağa aşırı gübreleme nedeniyle toprağın sahip olduğu biriken tuzu uzaklaştırmayı yapmalısınız. Ve tabi ki toprağı belli dönemlerde 30 - 40 cm kadar derine kazarak, sert ge geçimsiz olan tabakanın yok olmasını da sağlamalısınız.
 
Dikime hazır olan patlıcan fideleriniz 3-4 gerçek yapraklı olmalıdır. Bu yapraklar hastalıksız ve tam zamanında fideye hazır olduğunu yaprakların sağlam yapılarda olmasıyla anlayabilirsiniz. Fideleri dikmeden önce, ortalama 12 saat öncesinde sulamalısınız. Dikim hava şartlarına uygun şekilde yapılmalıdır. Eğer hava yaz mevsimi ise, serin olan günlerde veya hava şartlarında dikim yapmalısınız. Sıcak günler için genelde öğleden sonra tercih edilir. Dikim yapılmadan önce toprak, 5 gün sonrasında ortalama 6-9 güne kadar sulanmış olmalıdır.
 
Gölgelik ile toprağa gelen güneşin kuvvetini azaltarak bitkilerin de dikim stresine dair azaltma işlemini önceden tamamlamış olursunuz. Sık dikim yerine doğru hava akımını engellemeyecek şekilde dikim yapılmalıdır. Aksi durumda fideler büyümeye başladıklarında bitkilerin zarar görerek dalların kırılması durumlarıyla karşılaşabilirsiniz.
 
Dikim için açılan çukura doğrudan bitkinin kök boğazı toprak seviyesinde kalacak biçimde tamamlanır. Dikim yapıldıktan sonra toprak hafif bastırılarak sıkıştırılıp doğrudan can suyu verilir.
 
Patlıcan Fide Sulama Nasıl Olmalıdır?
Patlıcan bitkisinde sulamalar en önemli konulardan biridir. Düzenli yapılmayan sulamalarda patlıcan fidelerinin meyve vermesi verimliliği gecikir ve yavaşlar. Verim zayıflar ve meyvelerin tadı da acımsı olarak sonuçlanır. Ortalama 90 cm kadar uzayabilen patlıcan kökleri, toprağın en az 45 cm derinliği sulanması gerekmektedir. Toprak yapısına  Türk aşçı haberleri  göre su miktarı değişir. Kumlu topraklar, killi topraklardan daha sıklıkla sulanması istenir. Sulama zamanı da çok önemlidir. Sulama işlemleri sabah saatlerinde olması meyvelerin verimliliği açısından önemlidir. Gündüz saatlerindeki sulamadan kaçınmalıdır.
 
Gübreleme Nasıl Olur?
Gübre niteliği ile yeterli gübre uygulaması, üretim noktasında en önemli adımlardan biridir. Toprak analizi ne kadar iyi yapılırsa, gübre miktarı ayarlamasını da en iyi şekilde yapabilirsiniz. Toprağa organik madde olarak ilave edilmesiyle beraber kimyasal gübrelerin artırımı sayesinde en uygun koşul toprakta sağlanabilir. Toprakta bakır, çinko ve manganez uygulaması ile bitkilerde çiçeklenme ile meyve tutumu konusunda etkisi fazla olduğu için toprak yapısına göre uygulanması beklenir ve istenir. Bu işlemler dışında ise gereksiz olarak azotlu gübre fazlaca verilmemsi gerekmektedir.
 
Çapalamaya Ne Zaman Başlanmalıdır?
Dikim yapıldıktan sonra toprak yüzeyinde kaymak tabası adı verilen bir tabaka oluşmaya başlar. Bitkilerde kök sistemi rahat gelişim kazandırmak için bu tabakanın oluştuğu an itibariyle bozulması istenmektedir. Bunun için de çapalama uygulamasına geçilir. Çapalama ile beraber sadece topraktaki kaymak tabakası değil yabani onların da çıkartılması işlemleri sağlanır.
 
Çapalama kadar malçlama da önemlidir. Patlıcanda malç kullanımı önemi, toprakta sulama aralığında toprak neminin tam düz kalmasını sağlamak ve yabancı ot kontrolü yapmaktır. Bu sayede ilk meyveler temiz olmasını sağladığınız gibi üst aksamının toprakla temasını ve de hastalığa karşı gerekli kontrolleri yapmayı başardığınızı gösterir.
 
Yetiştirme şekline göre değişkenlik gösteren son aşamada ise budama bulunur. Eğer patlıcan yetiştiriciliği açıkta yapılıyorsa budamaya gerek bulunmamaktadır. Bunun dışında bitkinin alt kısmında yer alan yaşlı yapraklar, sararmış yapraklar, hastalıklı olan yapraklar bitkiden ayrılması, alınması gerekmektedir. Bunlarla beraber kültürel işlemleri kolayca ayıracağınız gibi daha iyi şekilde ışıklanma ve hava akımı sağlanacak şekilde bitkiyi askıya alarak uygulama yapmak gerekir.
 
Bitki budama ile beraber bitki kuvvetli olduğunda 3-4 ana dal ile ipe alınarak diğer dalların budaması yapılır. Bu sayede bitkiler büyüdükçe de boş bırakılan dalların da iplere benzer şekilde dolaması yapılır. Budamada kullanılacak makasların solüsyona batırılarak çıkartılıp temiz şekilde kullanılması, hastalık bulaşmasını önleyerek uygulama yapılması gerekmektedir.
 
Hasat Zamanı Nasıl Anlaşılır?
Hasat zamanı geldiğini patlıcanlarda anlamanın en iyi yollarından biri de ekilen meyvenin çeşidi, rengi, şekli ile ilgilidir. Her birinin değişkenliği zamanı da bizlere söyleyecek nitelikte olur. Çeşidi ne kadar iyi tanırsanız, meyveler normal büyüdüğünü bu şekilde anlar ve ona göre hasat dönemi geldiğini de fark edersiniz.  Türk aşçı haberleri Meyveler olgunlaştığı zamanlarda tam bir mat rengi alır. Bu nedenle meyvelerin aslında bu döneme yakın bir zamanda, renk parlaklığı olduğu dönemde toplanması istenir. Bu sayede renk parlaklığı varken toplandığında, meyvelerin tüketiciye ulaştırıldığı vakitte rengi mat rengini zaten alması beklenir.
 
Meyve hasadı yapılırken makas yardımıyla hasat yapılması istenir. Eğer meyveler, herhangi bir şekilde elle kopartılırsa bitkide hem yaralanmalara hem de hastalık enfeksiyonuna neden olabilirsiniz. Bununla beraber bitkiye de zarar verebilirsiniz.
 
Hasat için kullanılacak makasların, dezenfektasyon uygulamasından geçmiş şekilde (solüsyona girmiş makaslar) temiz bir uygulamadan geçirilerek kullanılması gerekmektedir. Tohum teşekkül kalitesini düşüren noktalar fiyatı da düşürür. Genelde patlıcan meyvesinde renk, şekil ve çarpılmalar fiyatta olumsuz etki yaratır.
 
Bununla beraber patlıcanın eğrilmesi, renk açması, etin boşalması ve koflaşması, acılaşma gibi şeyleri de beraberinde getireceği için dikkat edilmelidir. Hasat zamanı toplanan bu meyveler kalitesine göre uygun sınıflara ayrılması gerekir. Doğru örneklerle beraber kasalara yerleştirilerek son tüketici için pazara sunulabilir hale getirilmelidir. Hasattan sonra ürün verimliliği azalacağı için bu noktada hassas davranmak ve hasat bitime kadar dikkatli davranmak gerekmektedir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler