İftar İçin Hafif Bir Tatlı Tarifi Arayanlar...

İftar İçin Hafif Bir Tatlı Tarifi Arayanlar...

Peki bu güne kadar evinizde Lor tatlısı yaptınız 'mı? Türk aşçı haberleri olarak Kaynağımız Sn. Tolunay SANDIKÇIOĞLU'nun şahsına özel tarifini sizlerle..

Lor tatlısı nasıl yapılır? Evde en iyi lor tatlısını yapabilmek için kullanılan malzemeler nelerdir? En eski Osmanlı ve Türk tatlılarından lor tatlısı yapmanın püf noktaları nelerdir? 
 
Peki bu güne kadar evinizde Lor tatlısı yaptınız 'mı? İşte ramazan ayında iftar ve sahur menülerinde en hafif iftar tatlılarından Lor tatlısı tarifi...
 
İftar İçin Hafif Bir Tatlı Tarifi Arayanlar...İftar İçin Hafif Bir Tatlı Tarifi Arayanlar...
Tolunay SANDIKÇIOĞLU
 
İftar için hafif bir tatlı tarifi arayanlar toplanın yamacına lor tatlısı tarifi veriyorum.
 
Aslında peynir altı suyundan yapılan lor peyniri kalsiyum acısından en zengin peynir çeşitlerinden 'dir. Anadolu'da çokça yapılan, böreklere, tatlılara katılan bu peyniri çeşitli yöntemlerle evde de yapabilirsiniz. 
 
Öncelikle evde basitçe lor yapımı tarifi vereyim: 
 
Sıcak bir yerde bekletip hafif ekşittiğiniz günlük sütü kaynatın. Kaynarken kepçeyle havalandırmayı ihmal etmeyin. 1 kilo süte 1 kaşık sirke veya limon ekleyip altını iyice kısarak yarım saat kadar kaynamaya bırakın. 
 
Altını kapatıp oda sıcaklığına gelene kadar bekleyin. Tülbentle süzdürüp üstte oluşan peyniri bir kenara ayırın. Peynirin altındaki suyu sakın atmayın, hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Hamura lezzet ve gevreklik verir. 
 
Eğer lor peyniri kendiniz yapmayacaksanız dışarıdan aldığınız loru bir iki su iyice yıkayın. Çünkü bu tarifte eğer tuzlu lor kullanırsanız hamuru sıkıp toplar, o yüzden tuzunu iyice yıkamanız lazım. 
 
Lor hazırsa tarife geçelim: 
 
*     500 gr. sütün içine 
*     200 gr. tereyağı koyup kaynatın. 
 
Kaynayınca içine 
*     200 gr. un ile 
*     150 gr. irmik karışımı ilave edip iyice karıştırın. 
 
Ocağın altını kapatıp hamuru eze eze karıştırmaya devam edin. Hamur iyice soğuyuna kadar bekleyin. Burası çok önemli çünkü hamur soğumadan devam ederseniz randıman alamazsınız. 
 
Hamur soğuyunca 
*     100 gr. pudra şekeri, 
*     250 gr. tuzsuz lor, 
*     2 paket kabartma tozu ilave edip hamura yedirin. 
 
4 tane yumurtayı teker teker kırıp hamura yedirin. Bu aşamalarda mikser kullanabilirsiniz. Eğer yumurtalarınız küçükse 6 yumurtaya kadar çıkabilirsiniz. 
 
Yıldız uçlu duy takıp sıkma torbası ile yağladığınız tepsiye hamuru sıkın. Evde malzemeniz yoksa bir buzdolabı poşetine hamuru koyup poşetin ucunu düz veya v şeklinde kesebilirsiniz. 
 
Iyice ısınmış 200 derece fırına atıp 5 dk. sonra 160 dereceye indirip üstü hafif kızarana kadar pişirin. 
 
Şerbeti için 3 bardak şeker ile 2,5 bardak suyu kaynatıp kıvam aldırın. İçine 1 kaşık limon suyu ile 1 paket vanilya ilave edin.
 
Tatlı fırından çıkınca sıcak tatlıya sıcak şerbeti kepçe ile dökün. 
 
Afiyet, bal, şeker olsun.
 
Türk Aşçı Haberleri Not:
Mutfak tarihimiz hakkında yazılı kaynak eserlerinden 'de faydalandığımız Sn. Tolunay Sandıkçıoğlu hocamıza teşekkür ederiz. İlgili Osmanlı ve Türk tatlılarından lor tatlısı tarifi hocamızın sosyal ağından alıntıdır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler