Ege'ce, Yaprak Sarması ve Enginar Dolması Tarifi...

Ege'ce, Yaprak Sarması ve Enginar Dolması Tarifi...

Yapacağımız yemekte tam bir yeşillik cümbüşü ve bahar yemeği. Enginarların bitmesine yakın yeşeren ve bir iki günde büyüyen bağ yaprakları...

Ege'ce, Yaprak Sarması ve Enginar Dolması Tarifi...
Fazile Paksoy
 
Maydanoz, dereotu, nane, taze soğan, taze sarımsak bahçelerde bol bu aralar. Yapacağımız yemekte tam bir yeşillik cümbüşü ve bahar yemeği. Enginarların bitmesine yakın yeşeren ve bir iki günde büyüyen bağ yapraklarıyla sarma ve dolma yapılır buralarda. 
 
Bende bahçedeki asmadan ilk yapraklarımı topladım bugün. Enginar ve yeşillikte bol. Sarma ve dolma yapma zamanı geldi o vakit.
 
Yaprak Sarması ve Enginar Dolması İçin Kullanılan Malzemelerimiz :
 
*     Enginar 
*     Taze bağ yaprakları
*     Limon 
 
Yaprak Sarması ve Enginar Dolması İç malzemesi : 
 
*     1 adet orta boy kuru soğan
*     5 adet taze sogan
*     2 adet taze sarımsak
*     Yarım demet dereotu
*     Yarım demet maydanoz
*     Yarım demet nane
*     1,5 su bardağı pirinç
*     Karabiber
*     Tuz
*     Zeytinyağ ve limon 
 
En iyi sarma ve dolma tariflerinden Yaprak Sarması ve Enginar Dolması Yapılışı : 
 
İlk işimiz temizleyeceğimiz enginarları koymak için limonlu su hazırlamak ve yapraklarımızı kaynayan suda bir iki dakika kadar haşlamak. Daha sonra önce enginarlarımızı yıkıyoruz ve sapını keserek  kellesini alıyoruz. Tencereye oturtacağımiz için altını düz kesmemiz gerekiyor.
 
Sert olan yaprak uçlarını kesiyoruz. Parmaklarımızla yapraklarını ve göbeğini biraz aralıyoruz. Bir yemek kaşığı ile göbeğindeki sert yaprakları ve tüğlü kısmı temizliyoruz. Temizlediğimiz enginarı kararmaması için limonlu suda bekletiyoruz. 
 
Yaprak Sarması ve Enginar Dolması İçinin Hazırlanması : 
 
Soğanımızı ve yeşilliklerimizi ince ince doğruyoruz. Doğradığımız malzemeleri, yıkadığımız pirinci, tuz ve karabiberi bir kapta birleştirerek üzerine bolca zeytinyağ gezdiriyoruz.
 
Yeşilliklerimizin ve enginarların saplarını yemeğimizi pişireceğimiz tencerenin dibine döşüyoruz. 
 
İç malzememiz hazırlanınca önce enginarımızın göbeğini ve parmaklarımızla açtırdığımız yaprak aralarını  dolduruyoruz.
 
Yapraklarımızı sarıyoruz.
 
Tencereye sıralıyoruz. Sarmalarımızın üstünü geçmeyecek kadar soğuk su ekliyoruz. Üzerine yarım çay bardağı zeytinyağ ve bir limonun suyu ile hazırladığımız sosu gezdiriyoruz.
 
Pişmeye hazır olan yemeğimizi önce orta, kaynamaya başladıktan sonra da kısık derecedeki ateşte arada kontrol ederek yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
 
Suyu azalırsa pişene kadar azar azar sıcak su ekleyebiliriz.Afiyet olsun.
 
Elimizin lezzeti, sofralarımızın bereketi eksilmesin.
 
Sevgilerimle.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler