Saray Mutfağının Kara Altını

Saray Mutfağının Kara Altını

Tarihi Osmanlı Saray mutfağında en çok kullanılan baharatların başında geliyor. Kara altın olarak bilinen bu baharatı bir dönem hükümdarların birbirine hediye ettiği de biliniyor.

Saray Mutfağının Kara Altını
 
Tarihi Osmanlı Saray mutfağında en çok kullanılan baharatların başında geliyor. Kara altın olarak bilinen bu baharatı bir dönem hükümdarların birbirine hediye ettiği de biliniyor. Peki, karabiber neden bu kadar önemli? Karabiber neye iyi gelir? 
 
Genelde baharatların kralı olarak adlandırılan karabiberin, herhangi bir yemeğe mükemmel bir lezzet derinliği sağlarken, sağlık açısından da birçok fayda sağladığı bilinmektedir. 
 
Diyette karabiber kullanımı kilo kaybını artırmaya, sindirimi arttırmaya, soğuk algınlığı ve öksürüğü hafifletmeye, metabolizmayı hızlandırmaya ve cilt problemlerini tedavi etmeye yardımcı olur. Şimdi, karabiberin sağlık açısından faydalarını daha yakından inceleyelim... Karabiberin faydaları nelerdir? İşte merak ettikleriniz...
 
İşte Osmanlı'nın kara altını olan karabiberin faydaları...
 
Karabiber geçmişten günümüze en çok sevilen baharatlar arasında yer alıyor. Osmanlı mutfağında çorbalardan et yemeklerine ve pilavlara kadar önemli bir yeri olan karabibere kara altın denildiği ve hükümdarların birbirlerine karabiber hediye ettiği biliniyor. 
 
Mutfağın en önemli baharatı olan karabiberin faydaları saymakla bitmiyor. Belki de o dönemdeki insanlar sağlıklı olmalarını yemeklerdeki karabiber lezzetine borçlu. İşte karabiberin faydaları...
 
Karabiberin Faydaları Nelerdir?
 
* Antioksidan deposudur
* Ateş düşürücü özelliğe sahiptir
* Kilo vermeyi kolaylaştırır
* Kabızlığı önler
* Cilt kanseri riskini azaltır
* Öksürüğe iyi gelir
* Burun tıkanıklığına iyi gelir
* Sindirimi kolaylaştırır
 
Karabiber Nerelerde Kullanılır?
 
Olgunlaşmış biber meyvelerinden elde edilen karabiberin genelde yemeklerde kullanıldığını birçoğumuz biliyoruz. Izgara, kızartmalarda, diğer et yemeklerinde, her türlü çorba, bakliyat ve midye yemeklerinde, kümes hayvanı etlerinde, salatalarda ve sebze yemeklerinde kullanılmaktadır. Ayrıca Osmanlı mutfağında acem pilavından iç pilava kadar birçok pilav çeşidinde de karabiber kullanılmıştır.
 
İltihabı azaltır
 
Karabiberde bulunan piperin bir anti-enflamatuardır. Son zamanlarda araştırmacılar, piperinin ağrı algısı üzerindeki etkileri ile birlikte anti-enflamatuar ve anti-artritik etkilerini inceledi. Sonuçlar, piperinin, artritten sorumlu bir genin ekspresyonunu bloke ettiğini ve ayrıca ağrı algısı ve iltihabı azalttığını gösterdi. Kısacası, karabiber doğal bir ağrı kesicidir.
 
Cilt bakımı
 
Karabiber, cildin bazı bölgelerinin normal pigmentasyonunu yitirmesine ve beyazlaşmasına neden olan bir cilt hastalığı olan vitiligo’nun rahatlamasını sağlamaya yardımcı olabilir. Karabiberdeki piperin içeriği melanosit pigment üretmek için cildi uyarabilir. Piperin ayrıca, aşırı ultraviyole radyasyon nedeniyle cilt kanseri riskini azaltır.
 
Solunumu rahatlatır
 
Ayurveda uygulamalarında, soğuk algınlığı ve öksürük tedavisi için içeceklere biber eklenir. Karabiber aynı zamanda sinüzit ve burun tıkanıklığında rahatlama sağlar. Solunum sisteminde mukus ve balgam birikintilerinin parçalanmasına yardımcı olan balgam söktürücü bir özelliğe sahiptir. Karabiber ve diğer aromatik baharatlarla yapılan çorbalar soğuk algınlığı ve öksürük tedavisinde kullanılır.
 
Kalp krizi ve felç riskini azlatır
 
Karabiberin antibakteriyel özelliği, enfeksiyonlara ve böcek ısırıklarına karşı savaşmaya yardımcı olur. Diyete eklenen karabiber, life benzer şekilde davranarak arterlerdeki kolesterolü temizleyerek kalp krizi ve felçten sorumlu olan aterosklerozun azaltılmasına yardımcı olur.
 
Kanseri önler
 
Çalışmalar, karabiberdeki piperinin, sayısız kanser türüne karşı koruyucu olduğunu göstermiştir. Piperin ayrıca; bağırsak sağlığı ve kanser önleme için hayati önem taşıyan, bağırsaklarınızdaki selenyum, kurkumin, beta-karoten ve B vitaminleri gibi diğer besin maddelerinin emilimini de artırır.
 
Kilo kaybını destekler
 
Araştırmalar, hapşırmanıza neden olan karabiber içindeki piperin bileşiminin aynı zamanda yağ hücrelerinin oluşumuyla da mücadele ettiğini ortaya çıkardı. Araştırma, karabiberin kilo ile ilgili sorunların tedavisinde bir alternatif olabileceğini gösteriyor.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler