Bal Sirkesi...

Bal Sirkesi...

Bal sirkesi nedir? Bal sirkesi nasıl yapılır? Bal sirkesinin özellikleri nelerdir? Türkiyede ne kadar Bal sirkesi üretiliyor? Bal sirkesinin faydaları nelerdir? Bal sirkesi ne kadar sürede oluş..

Bal Sirkesi...
 
Bal sirkesi nedir? Bal sirkesi nasıl yapılır? Bal sirkesinin özellikleri nelerdir? Türkiyede ne kadar  Bal sirkesi üretiliyor?  Bal sirkesinın faydaları nelerdir?  Bal sirkesi ne kadar sürede oluşur? En iyi sirke çeşitlerinden  ve yöresel mutfaklarımızın en iyi lezzetlerinden Bal sirkesinin bilinmeyenleri...
 
İstanbul'un Şile ilçesinde yaşayan Fatma Çetin, doğal malzemelerle 36 çeşit sirke üretiyor. Çetin, kestane balı sirkesi ile uluslararası üne kavuşarak İtalya’da ödül aldı.
 
Şile ilçesine bağlı Oruçoğlu köyünde yaşayan 65 yaşındaki Fatma Çetin, kayınvalidesinden öğrendiği sirke üretimi işini dördüncü kuşak olarak devam ettiriyor. 45 yıldır aile üyeleri ile sirke üreten Fatma Çetin, son 10 senedir de ürettiği sirkeleri satıyor.
 
Çetin, kaynağı kendi bahçesinde ürettiği doğal malzemeler olan sirkeleri meşe fıçılarında bekletiyor. Çetin'in mutfağından çıkan yabani elma sirkesi, yabani armut sirkesi, muşmula sirkesi, kuşburnu sirkesi, kızılcık sirkesi gibi birbirinden farklı 36 çeşit sirke hem Şile’deki Yeryüzü Pazarı’nda hem de yurt dışında alıcı buluyor.
 
Bal Sirkesi...
İtalya’dan Ödül Aldı
 
Çetin’in ürettiği kestane balı sirkesinin ünü ise ülke sınırlarını aştı. İtalya’dan ödül alan kestane balı sirkesi, aynı zamanda dünya genelinde yerel ürünleri korumak, küçük üreticinin kalkındırılması, aracısız satış ve tüm dünyanın bu ürünleri tanımasını sağlamak amacıyla başlatılan Uluslararası Nuh’un Ambarı Listesi’ne girmiş durumda.
 
Sirke üretimine nasıl başladığını anlatan Fatma Çetin, “Bu işe İstanbul’dan Oruçoğlu köyüne taşındığım zaman başladım. Bal sirkesi bizim atalarımızdan kalma. Dördüncü kuşak olarak yapıyoruz. Bal sirkesinin de satışını 16 senedir yapıyoruz. Önceden dedemizin balları vardı, kendisi yetiştiriyordu. Şu anda da balcılardan alıyoruz. Tabii denetlenmiş olan ballardan alıyoruz. Gıda mühendisleri, tarım mühendisleriyle çalışıyoruz” dedi.
 
“8 Ayda Oluyor”
 
Sirke çeşitlerinden de bahseden Çetin, “36 çeşit sirkemiz var. Bunlar hep ormandan toplanır. Bir kısmını da kendimiz atalık tohumlarımızdan, meyvelerimizden hiç ilaçlanmamış olan, denetlenmiş olan meyvelerimizden yapıyoruz. Çok zor tabii ki, 8 ayda anca oluşuyor. Ama bir sene geçmesi gerekiyor. İtalya’dan ödül de aldık. Nuh’un Ambarı’na girdi. 26 ülke tek seçti sirkemizi. Şu anda dünya listelerine girdi ve UNESCO’ya da gitti. Coğrafya işareti verilecek, bekliyoruz. Herkese de öğretiyorum” diye konuştu. 
 
Başka bir kaynaktan edinmiş olduğumuz bilgileride Türk aşçı haberleri takipçileri ile paylaşmak istiyoruz...
 
Bal Sirkesi...Bal sirkesi nasıl yapılır?
 
Bal sirkesi, balın bir süre bekletilerek fermente edilmesiyle elde edilen bir tür sirkedir. Olgunlaşması için biraz sabır gerekse de yapılışı çok kolaydır. Sağlığa çok sayıda faydası olan bal sirkesini siz de evinizde yapmak isterseniz içeriğimizdeki ipuçlarını izlemeniz yeterli. İşte evde bal sirkesi yapımının tarifi…
 
Bal sirkesi üzüm ya da elma sirkesini kullandığınız her yerde kullanılabilir.
 
Bal sirkesini salatalarınıza ilave edebilir, turşu ya da salamura yapmak için bal sirkesi kullanabilirsiniz.
 
Üstelik saf ve antibakteriyel bir ürün olduğu ve bozulmadığı için uzun süre boyunca da saklanabilir.
 
Bal sirkesi yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler nelerdir?:
 
*     1 kilogram doğal bal
*     2 litre temiz su
*     Bir parça sirke anası veya 1 çay kaşığı ekmek mayası
*     1 bardak taze sıkılmış meyve suyu
 
Balı derin bir kaseye alın. Suyu kaynatıp bala ilave edin.
Mayalanmayı hızlandırmak için meyve suyunu da ballı suya ekleyin.
Evinizde varsa sirke anasını da karışıma ekleyin.
 
Sirke ananız yoksa ekmek mayasını ılık suyla sulandırıp bir dilim ekmeğin üzerine sürün.
 
Ekmeği mayalı kısmı ballı suya değecek şekilde kabın üzerine yerleştirin.
15 günün sonunda ekmeği ve diğer parçacıkları kaseden alın.
Karışımı süzüp pürüzsüz hale gelmesini sağlayın.
 
Havadar bir yere koyduğunuz sirke karışımını olgunlaşması için 1 ay boyunca bekletin.
 
Sirke haline geldikten sonra tüketebilirsiniz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler