Pestil Ve Kömen Nedir?

Pestil Ve Kömen Nedir?

Son yıllarda şehrin ekonomik hasılasının en başında gelen pestil ve kömenin üretimi modern yöntemlerle yapılmaya başlandı. Ancak geleneksel yöntemlerle üretilen pestil..

Pestil Ve Kömen Nedir?
 
Dut mevsiminin gelmesiyle birlikte pestil ve kömenin ana vatanı Gümüşhane’de kazanlar kaynamaya başladı. Tamamen geleneksel yöntemlerle yapılan ve lezzetiyle kendisine hayran bırakan pestil ve kömenin lezzet yolculuğu haberimizde.
 
Son yıllarda şehrin ekonomik hasılasının en başında gelen pestil ve kömenin üretimi modern yöntemlerle yapılmaya başlandı. Ancak geleneksel yöntemlerle üretilen pestil ve kömenin lezzeti bir başka oluyor. 
 
Pestil Ve Kömen Nedir?
Bunun farkında olan vatandaşlar, geleneksel yöntemlerden vazgeçmiyor. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte başlayan ve 3 gün boyunca devam eden dut pestili yapımı 2 ay boyunca meyve verecek olan dutların toplanmasıyla başlıyor.
 
Geleneksel yöntemlerle yapılan kış hazırlıklarından anadolu mutfağında pestil ve tescilli yemeklerimizden kömenin lezzet yolculuğu
 
Dutlar kazanlarda kaynatılıyor
 
Pestil Ve Kömen Nedir?
Toplanan dutlar altında ateşi yakılan kara kazanlarda kaynatıldıktan sonra az miktarda un ve balla karıştırılarak “herle” denilen ürün ortaya çıkarılıyor.
 
Tüm bu işlemler bir gün boyunca sürerken ikinci günde de sabaha kadar yanan ateşin altında iyice kendisini veren dut herlesi, bezlerin üzerine serilerek kurutulmaya bırakılıyor.
 
Geleneksel yöntemlerle yapılan pestil ve kömenin lezzet yolculuğu
 
Güneşte kurutuluyor
 
Pestil Ve Kömen Nedir?
Ertesi gün ise 1-2 saat güneşte ısıtılan pestiller bezlerden ayrılarak özenle katlanıp yerine konuluyor.
 
Yıllık 5 bin tonluk üretimle Türkiye`nin dört bir yanına gönderilen pestil ve köme, 2004 yılında coğrafi işaretli ürün tescil belgesi aldı. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler