Maraş Parmak/Sıkma Peyniri

Maraş Parmak/Sıkma Peyniri

Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliğine göre tam yağlı ve sert peynirler sınıfına giren Maraş Parmak / Sıkma Peyniri’nin Kahramanmaraş’ta üretildiğine dair en eski resmi..

Maraş Parmak & Sıkma Peyniri
 
Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun Geçici 1 inci Maddesi uyarınca Mülga 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında 19.09.2016 tarihinden itibaren korunmak üzere 17.04.2021 tarihinde tescil edilmiştir.
 
Maraş Parmak & Sıkma Peynirinin Kullanım Biçimi
 
Maraş Parmak & Sıkma Peyniri ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Maraş Parmak/Sıkma Peyniri ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.
 
Maraş Parmak & Sıkma Peynirinin Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri Nelerdir?
 
Maraş Parmak & Sıkma Peyniri, pastörize edilmiş inek sütü, keçi sütü ve koyun sütlerinden veya bunların karışımından üretilen, sıcak suda iki parmak (yaklaşık 2-3 cm) genişliğinde şekil verilen bir peynirdir. Üretimden sonra her hangi bir işlem yapılmadan yenilebildiği gibi her çeşit börek ve güveç yapımında ve tuzu alınmak suretiyle tatlı yapımında kullanılabilir. 
 
Kahramanmaraş’ta yaylacılığın olduğu kesimlerde yağ, peynir ve yoğurt yaz-kış beslenmenin ana öğeleridir. Önceleri çiğ koyun veya keçi sütünden sadece yaz aylarında üretilen parmak peyniri günümüzde, inek sütü, keçi sütü ve koyun sütlerinden veya bunların karışımından her mevsim üretilir. Kahramanmaraş’ta parmak peynirinin üretildiğine dair en eski resmi kayıt 1969 yılına aittir.
 
Büyükşehir Belediyesi’nin yöresel ürünleri tescillendirme çalışmaları kapsamında tescillenen ürün sayısı 14’e yükseldi. Müracaat sonucu Maraş Parmak / Sıkma Peyniri de tescillendi.
 
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi yöresel ürünler ve lezzetlerin  tescil işlemlerine aralıksız olarak devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan Maraş Parmak / Sıkma Peyniri başvurusu da onaylandı.
 
Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliğine göre tam yağlı ve sert peynirler sınıfına giren Maraş Parmak / Sıkma Peyniri’nin Kahramanmaraş’ta üretildiğine dair en eski resmi kayıt 1969 yılına dayanmaktadır.
 
Konu ile ilgili olarak Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada: “Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 555 sayılı yöresel mutfaklarımızda Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 11 inci maddesi kapsamında yayımlanmış olan Maraş Parmak / Sıkma Peyniri pastörize edilmiş inek/keçi/koyun sütlerinden veya bunların karışımından üretilen, sıcak suda iki parmak (yaklaşık 2-3 cm) genişliğinde şekil verilen bir peynirdir. 
 
Üretimden sonra herhangi bir işlem yapılmadan yenilebildiği gibi her çeşit börek ve güveç yapımında ve tuzu alınmak suretiyle tatlı yapımında kullanılabilir.Kahramanmaraş'ta yaylacılığın olduğu kesimlerde yağ, peynir ve yoğurt yaz-kış beslenmenin ana öğeleridir. Önceleri çiğ koyun veya keçi sütünden sadece yaz aylarında üretilen parmak peyniri günümüzde, inek/keçi/koyun sütlerinden veya bunların karışımından her mevsim üretilir” denilerek bilgi verildi.
 
Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan müracaatlar sonucu Kahramanmaraş’a ait 14 ürün tescillendi.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler