Türk Mutfağı Neden Marka Olamıyor?

Türk Mutfağı Neden Marka Olamıyor?

Hepimizin aklına hemen kebap geliyor. Halbuki bizim çok daha değerli yöresel yemeklerimiz var. O yüzden Türk mutfağı tam olarak marka değildir. Türk mutfağı yerine ulaşamamış..

Türk Mutfağı Neden Marka Olamıyor?
Şef Mehmet Kudat
 
MARKA olmaya çok layık olmakla birlikte Türk mutfağı pazarlamasının iyi yapılamadığı bir mutfak. “Gönlümüzdeki yerde neden değil?” derseniz de; maalesef ülkeler ve kültürler arasındaki karışmışlığın etkisini mutfağımız da yaşıyor.
 
Hepimizin aklına hemen kebap geliyor. Halbuki bizim çok daha değerli yöresel yemeklerimiz var. O yüzden Türk mutfağı tam olarak marka değildir. Türk mutfağı yerine ulaşamamış bir yerde. Bir kere Orta Asya’dan buraya gelirken hareket eden bir toplum olmuşuz. 
 
Onun için unutmuşuz da, tariflerimizi de kaybetmişiz. Yazıya da dökmemişiz. Osmanlı mutfağına baktığımız zaman tarifleri aşçıbaşıların alışveriş listelerinden anlıyoruz. Notlar alınmış. Çok da zahmetli bir mutfağımız var. Detayları yazılmadığı için bilgiler kaybolmuş. Yerleşik düzene geçmemiş olmanın, geç geçmiş olmanın getirdiği kayıplar da var. 
 
‘Türk mutfağının doğru dürüst uygulaması yok’ 
 
MARKA değildir. Marka olması için o konuda marka ürünler ortaya çıkarılmalı. İtalyan, Meksika, Çin mutfağı bizde de mevcut ama Türk mutfağı onların ülkesinde yok. Türk mutfağı bizim ülkemizde de mevcut değil. Esnaf lokantaları ve bana göre başarısız Osmanlı yemekleri yapan bir-iki restoran dışında doğru dürüst uygulaması yok. O sözünü ettiğimiz marka mutfakların devlet desteğiyle okulları var. Tüm eğitim programları hazırlanmış. 
 
Bizde aşçılar yabancıların hazırlamış olduğu mutfak programlarıyla eğitiliyor. Okullarda Türk yemeklerine özgü teknikler öğretilmiyor. Türk mutfağının tekniklerini içeren, birkaçı hariç, kitap yok. 
 
Türk lokantaları veya Anadolu’daki kaliteli lokantalar yerel müşteri bulamadığı için kapılarına kilit vuruyor.
 
İnsanlar uydurma yemeklere para veriyorlar. Yurtdışına baktığımızda marka olan tek şey, Türk mutfağı çok az tanıtılıyor tüm cheflerden istirham ediyorum her alanda Yöresel lezzetlerimizi tanıtıp menülerimize koyalım dünya ya mutfak kültürümüzü tanıtma aslında çok kolay ortalama yılda ülkemize gelen turist 50 milyon yeterki kendi mutlaklarımızda  yapalım 7 bin çeşit yemeklerimiz var kayıt altında.
 
Bunları doğru işleyelim geç kardeşlerimize anlatalım hoşçakalın lezzetle kalın...
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler