Kebap Nedir?

Kebap Nedir? "Master Chef Mustafa Polat"

Anadolunun zengin mutfak kültürlerinden kebap'ın hikayesi bu serüvenle başlamış olur..daha sonraları şişte pişirme tekniklerine farklı lezzet ve etler üzerinden gidilmiştir. Farklı..

Master Chef Mustafa Polat; Kebap Nedir?
 
Nusayrilerin Anadoluya bıraktığı güzel lezzetlerden birisi olan kebap'ın öyküsü aslında Adana kebabı ile başlıyor.. Erkek kuzunun kaburga kısmında alınan etin tuz, kuyruk yağı ve acı al biber (kapya biberi) ile beraber zırh ile çekilip yassı bir şiş'e saplanarak közde pişirme tekniğidir.
 
Anadolunun zengin mutfak kültürlerinden kebap'ın hikayesi bu serüvenle başlamış olur.. Daha sonraları şişte pişirme tekniklerine farklı lezzet ve etler üzerinden gidilmiştir.. Farklı lezzetlerin bu kültüre renk katması aslında bir beceridir..
 
Bu becerileri mutfaklarımızda sunarken, dikkat etmemiz gereken en önemli detay ise standart 'ı yakalamak olmalı. Geleneksel Anadolu mutfağının yozlaşmasının sebeplerinden birisi de rayting uğuruna adı doğaçlama, ama bana göre yozlaşma olan bu kültürün sözde elçilerine çatmadan duramayacağım.
 
Eğer siz Adana kebap 'ın sunumunda pilav kullanırsanız o yemek Adana kebap'ı değildir.. Kulak misafiri olduğum iki kebapçının lezzet tartışmasından çok enteresan olanı, bir kebapçının diğer kebapçıya. Kebap lezzetli olsun istiyorsan worcesther sos kullan demesiydi...
 
Kadim Anadolunun en favori lezzetlerinden olan kebap'ın yozlaştırılmasına bu derece göz yummak çok vahim bir durum.. Mutfak kültürümüzün yozlaşmasındaki en büyük etken ise sermayenin işi anlamayan kitlelerden olmasıdır.. Nasılki uçağı sadece kaptan pilot kullanıyorsa. Mutfak kültürümüzü yayma adına lokantacılığı da şefler yapmalıdır..
 
Okuyan, üreten ve bu kültüre katkı sunan herkese elbette saygım vardır.. Fakat Güzel sanatları bitirip, daha sonra bürokratik ve medya gücü arkasına alıp, bizlere gastronomiyi satmaya çalışan emek hırsızlarının da bu işlerden elini ayağını çekmesi lazım diye düşünüyorum.
 
Eğer siz Antep yuvalamasını roka köpüğü ile sunarsanız..
 
Lahmacunu Türk pizzası diye. Kayseri mantısını Turkish ravioli diye adlandırısanız, bu mutfak kültürümüze en büyük ihanettir.. Demiri tavında dövmeden keskin bir bıçak elde edemezsiniz..ve yine çıraklığını yapmadığınız işin ustalığına soyunursanız, çok daha büyük olumsuzluklarla karşılaşırsınız.
 
Bir Ülkenin Mutfak Kültürü Sokak Lezzetleri İle Başlar.. Lütfen Mutfağımızdan Çıkınız.. Yozlaştırmayınız...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler