Gastronomi Organizasyonları 'nın Bilinmeyenleri Nelerdir?

Gastronomi Organizasyonları 'nın Bilinmeyenleri Nelerdir?

Şimdi Merak Edilen Yüksek Bütçelerle Şehirlerinde Şov Amaçlı Bu Programı Yaptıran Ve Unesco Gastronomi Şehri Başvurusu Yapan Şehirlerden Hangileri Unesco Gastrono..

Gastronomi Organizasyonlarının Merak Edilen Bilinmeyenleri Nelerdir?
"Has Aşçıbaşı Ahmet Özdemir"
 
Dünyada Gastronomi vb. fuar ve festivallerin planlama ve organizasyonları tekelleşmiş yapılarla değil; genel olarak bağımsız, çoğulcu, yetkin kişi ve kurumlarla yapıldığı için çok ciddi ekonomik ve kültürel yararlar sağlamakta. Bu somut bir gerçek.
 
Ülkemizde de bir çok farklı isim ve formatta Gastronomi ve Turizm temalı organizasyonlar düzenleniyor. 
 
Fakat Türk mutfağının dünyadaki konum ve bilinirliğine somut ve objektif olarak olarak incelendiğinde, Yöresel ürün ihraca verilerine bakıldığında, ülkemizde yapılan bu tür organizasyonları tesis edenlerin ve organizasyonların başarısı, katkıları ölçülebilir süreç ve sonuç kaliteleri dikkate alındığında, sağladığı yararlar endişe ve merak uyandırıcı...
 
Hal böyle olunca kamuoyu bir çok sorunun cevabını merak ediyor...
 
ASLINDA bu konularla ilgili soruların yanı sıra ;
 
En Çok Merak Edilen Konularından Başında “Unesco Gastronomi Şehirleri Ağına Katılmak İçin Hazırlık Yapan Şehirlerimiz Vardı.
 
Bir Çok Şehir Yüksek Bütçelerle Master Chef Programına Şehirlerinde Program Yaptırdığı İçin Eleştirilmişti.
 
Şimdi Merak Edilen Yüksek Bütçelerle Şehirlerinde Şov Amaçlı Bu Programı Yaptıran Ve Unesco Gastronomi Şehri Başvurusu Yapan Şehirlerden Hangileri Unesco Gastronomi Şehri Oldu ?
 
Yada Bunların İçinden Herhangi Biri 2021 Unesco Gastronomi Şehri Olan Varmı? (Bkz. Bu konuda dünyada Türk mutfağı diye bir makale kaleme almıştım.)
 
Yoksa Şapka Düştü Kel Göründümü ???!!!!!!
 
Diğer merak edilen sorulara bir göz attığımızda ;
 
* Şehirlerde valilikler ve belediyelerin öncülüğünde düzenlenen GASTRONOMİ organizasyonları hangi "Ölçülebilir" amaç ve felsefeye göre yapılıyor ?
 
* Bu amaç ve felsefe kamu oyu ile yeterince neden paylaşılmıyor ?
 
* En Önemlisi Bu Organizasyolar İle "Kamuoyu Yararına" Varsa !! Hangi "Sürdürülebilir Ve Ölçülebilir Sonuçlar Elde Ediliyor Ve Şayet Varsa Somut Kazanımlar Neden Paylaşılmıyor?"
 
* Gastronomi organizasyonların bütçelerinin kaynağı nedir? Nereden karşılanıyor?
 
* Gastrofest, gastro....... şehri veya fuarlar ve benzeri festivaller hangi kriterlere göre yapılıyor?
 
* Gastronomi organizasyonlarında Finansman nasıl oluşturuyor? Oluşturulan kaynak yönetimi hangi kriterlere göre ve kimler tarafından yönetiliyor ?
 
* Gastronomi aktivitelerinde valilik ve belediye yetkilililerinin dışında hangi kurum ve şahıslar rol alıyor ? Bu stk vb. kurumlar ve şahıslar hangi bilgi, eğitim, tecrübe, network vb kriterlere göre belirlenip rol alıyorlar ?
 
* Davet edilen yabancı şefler arkadaş çevresine göremi geliyor?
 
* Bu kişiler yaptıkları iş karşılığında ne kadar ücret alıyorlar ?
 
* Bu yabancı şeflere bakıldığında çoğu aynı isimler olduğu göze çarpıyor. Neden?
 
* Bu Defalarca Gelen Aynı İsimler Ülkelerine Çalışma Alanlarına Döndükten Sonra Türk Mutfağının Veya O Şehrin Mutfak Kültürü Hakkında Kamuoyunun Gözü Önünde Her Hangi Bir Somut Çalışması Olmuş' mu ? 
 
* Organizasyonlara katılan yabancı şefler "Yoksa Sadece Kendi Şovlarını Yaparak, Turistik Seyahat' mi Yapmışlar?"
 
* Aşçı Konfederasyonları, Federasyonlar ve bunlara bağlı dernekler, derneklerin dışındaki mutfak veya turizim derneği adı altındaki yapılar neden ve nasıl? Sürekli olarak bu yapı ve kişiler bu tür Organizasyonlar içinde sadece onlar var ?
 
* Bu isimler ve Aşçı dernekleri, konfedereasyon, federasyon başkanları ve yönetimleri bir ücret veya huzur hakkı alıyormu ?
 
* Bir çok şehirde yapılan festivallerde bir önceki, iki önceki ve hatta daha önceki festivale bakıldığında bir çoğu kamuoyunun yakından bildiği hep aynı isimler boy gösteriyor ve hatta aynı isimler birden fazla şehrin organizasyonunda yer alıyorlar  "Bu Düşündürücü Değil mi?" 
 
* 80 milyonluk ülkemizde başka yetkin ve konusunda uzman uluslararası Türk mutfağı şefleri yokmu ???!!!!
 
* ÖYLEYSE doğal olarak akıllara şu soru gelmezmi ?!
 
* Birçok şehir ve sıralı bir çok gastronomi organizasyonunu programlayıp tesis edenler aynı yapı ve işbirliği halinde oldukları bir ekipmi var? Bir "Tekelleşme 'mi var" sorusu doğal olarak insanların aklına gelebilmekte.
 
EN ÖNEMLİSİ de bu organizasyonları düzenleyen kurum ve kişilerin başarısını, yetkinliğini ve organizasyonların başarısını sonuçlarını ölçen bir mekanizma varmı ?
 
İlgili Sorumluların DİKKATİNE; Türkiyede Gastronomi, turizm ve aşçılık camiası bu ve benzeri bir çok sorunun cevabını merak ediyor....
 
Kaynak: 
"Has Aşçıbaşı Ahmet Özdemir" in  Resmi web sitesinde Gastronomi Organizasyonlarının Bilinmeyenleri Nelerdir isimli makalesi.
 
Gastronomi organizasyonlarının bilinmeyenleri...
 
 
Dünyada Türk Mutfağı Tanıtımları


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler