• Dünyada Türk Mutfağı...

    Dünyada Türk Mutfağı...

  • Dünyada Türk Mutfağı...

    Dünyada Türk Mutfağı...

  • Dünyada Türk Mutfağı...

    Dünyada Türk Mutfağı...

  • Dünyada Türk Mutfağı...

    Dünyada Türk Mutfağı...

  • Dünyada Türk Mutfağı...

    Dünyada Türk Mutfağı...

  • Dünyada Türk Mutfağı...

    Dünyada Türk Mutfağı...

  • Dünyada Türk Mutfağı...

    Dünyada Türk Mutfağı...


Dünyada Türk Mutfağı...

Dünyada Türk mutfağını tanıta -bilmemiz için unutmamanız ve kendinizi ona göre Hazırlama -nız gereken en önemli kural: Bir ülkenin mutfağı olmaz!!! O coğrafyanın mutfağı olur...

Dünya'da Türk MutfağıTanıtımları...
Has Aşçıbaşı Ahmet ÖZDEMİR
 
Günümüzde Türkiye’de yazılı ve görsel basındaki gastronomi haberlerinde de en çok konuşulan konulardan biri de Türk mutfağının dünyada tanıtımının nasıl yapıldığı. Bu konuda fikiri sorulan yada beyan eden o kadar çok ki sanırım tek fikri sorulmayan yada konuşmayanlar konunun gerçek uzmanları...
 
Bu konuda ilgili Türk mutfağı şeflerinden tutunuz bazı gurmeler, yazarlar, yazılı ve görsel basın, ilgili televizyon programları ve gastronomi turizmi  uzmanları, gastronomi endüstrisinin mutfak profosyonelleri, aşçılar, ünlü şefler, yiyecek–içecek departmanı uzmanları, turizmciler, tedarikciler, organizasyon ve proje oluşturmada 1 numara diye lanse edilenler ve uygulama yada  pratikte dünyada kabul gören uluslararası Gastronomi Ve Yemek Tarihçileri sözde mutfak tarih ive kültürü uzmanları ile kamuoyuna yön veren örgütlerde görev ve çalışmalar yapmamış genel olarak açıklama yapan bir çok insanımız var.
 
Fikir beyanında sıkıntı yok ama uygulamada sıkıntı çok maalesef... Yıllardır yapılanlardan ve bu konuda yapılmaya devam edilenlerden nedense sonuç elde edilemiyor. Gastronomi endüstrisinin hiçbir alanında hiçbir mesleki kariyeri, tecrübesi, eğitimi olmayan bir çok kişi maalesef kendilerini, gastronomi danışmanı, mutfak eğitimcisi ve gastronomi uzmanı ilan ederek ve somut,  sürdürülebilir hiçbir proje ortaya koyamadan sorumsuzca ticari ve şov amaçlı görüş ve fikir beyan ediyorlar.
 
Dünyada Türk Mutfağı Tanıtımları...
Uluslararası gastronomi danışmanı olabilmek icin yukarıda saydığım tüm alanlar ve konularda, uluslararası tecrübelere sahip olarak uluslararası arenada görev yapmış veya yapıyor olmasının yanı sıra hem yönetim ve organizasyon becerilerine sahip hem de iyi bir eğitmen koç olması beklenir. 
 
Gastronomi uzmanının yanı sıra, birde kendisini yukarıda saydığım hiçbir kritere sahip olmadan hatta daha vilayetin, görmemiş ama şahıslarını bu konuda alenen uzman ilan eden bir grup'da var.  Birde buna ilave yabancı mutfak hayranı kendisininde tam olarak bilmediği ama nedense konuşmalarının aralarında sıkça kullandığı yabancı terimler ile yeni yetme hor gurmeleri ilave edersek bazen çekilmez oluyor bu uzmanlar.
 
Bakınız lütfen, yukarıdaki tüm tecrübe, eğitim, bilgi ve becerilere ve hatta vizyona sahip olunsa bile gastronomi uzmanı olabilmek için yeterli değildir. Örneğin, mutfak bilimi, kimya eğitiminizin veya yaşanmış tecrübeler ile derin bir bilginizin olması beklenir. 
 
Neden mi ?! 
Çünkü uluslararası gastronomide alaylı olmanın yanı sıra artık işin içinde kimya biliminin de olduğu “moleküler gastronomi, rafine mutfak, moleküler mutfak ve füzyon mutfağı diye alanlar var.”
 
Yeterli mi ? 
Elbette yeterli değil görsel sanatlar, resim, heykel ve benzeri bir çok alanda derin bir kariyer, tecrübe, eğitim ve vizyon gerekmekte. Şov ile dikkat çekerek insanları bir noktaya kadar şenlendirebilirsiniz, ama damak tadı'dır insanı mutlu eden ve sana ait olan lezzet ile mutfağının müdavimi haline getiren.
 
Lütfen, bu tutumu bırakın. Kendinize gelin. Yetersiz, temelsiz ve yanlış görüş ve önerilerinizle Türkiye mutfağına, Türk mutfak endüstrisine zarar vererek gelişim ve doğru tanıtımına engel oluyor olabilirsiniz. Özellikle mutfak fakirliğinizden dolayı eksik mutfak kültürünüz ile yeni nesil genç meslektaşlarımızı yabancı mutfaklara özendiriyorsunuz!
 
Mimarı, mühendisi, müziyeni, doktoru dahi 3 ayda televizyon ve dergilerde parlatılarak Türk mutfağı uzmanı ve şefi oldu. Kendileri de inandı kendi yalanlarına ahkam kesmeye başladılar iyice. Lütfen sizin 3 aylık uzmanlığınız evinizin mutfağında kalsın... Bu  yabancı gıda markaları tarafından 3 ayda parlatılan ve sonra da dünyaca ünlü en başarılı mutfak şefleri diye tanıtılanlardan biri, Kadın iç mimar Türk mutfağını tanıtıyor lafta televizyonda yemeği yaparken diyor ki -Fransız usulü soslayınız !!! sonra da ben konuşunca -niye çok sinirlisin diyorlar... Türk mutfak tarihi ve Türk mutfak kültürüne ülkemize bu anlamda hizmet etmek isteyen insanların daha bilinçli ve sorumluluk içinde görüş beyan etmelerini beklemek en doğal hakkımız olsa gerek. 
 
Elbette yeterli bilgi eğitim ve tecrübeye sahip kişilerin belirttiği bir çok görüş ve başlık var. 
 
Evet dünyada Türk mutfağının tanıtımı ile ilgili çalışmalar yapılmasına Kesinlikle katılıyorum, ama bu tanıtımlar yapılmadan önce nasıl yapılacağına dair ilgili konu başlıkları nelerdir acaba?
 
Dünyada Türk MutfağıTanıtımları...Bana Göre Bu Konuda Bu Güne Kadar Hiç Sorulmayan Sorulardan En Önemli Konu Başlıkları;
 
** Türk mutfağı sadece Türkiyeden 'mi ibarettir?
** Türk mutfağının sınırları nedir?
** Türk mutfağı coğrafyası nerelerdir? 
** Türk mutfağı coğrafyasında yetişen gıda ürünleri nelerdir?
** Geleneksel Türk mutfağını tanıtırken öncelikli ürünler hangileridir?
** Mutfağımızın yiyecek ve içecek envanteri nedir?
** En önemli ülkeler arası "füzyon" bileşenleri nelerdir?
** Türk ülkeleri arasında en önemli "benzerlikler" hangi yemeklerdedir?
** Mutfaklarımız arasında "füzyon bileşenlerini ve benzerlikleri " dikkate aldığımızda en çok begenilen  (yemek, çorba, pilav vb.) hangileridir?
** Tercih edilen beğenilerin mevsimsel etkileri varmıdır?
** Beğenilen yiyeceklerin tercihinde "ekonomik" etkileri nelerdir?
 
Devlet tarafında konuya vakıf bilgiye sahip diye tayin edilen sorumlu kişiye ve bu vazifede görev alan kişilere soruyorum;
 
Arkadaşlar elimizde Kimsenin sahip olmadığı bir "DERYA" varken sizler niye dereler, ırmaklar ve göller ile uğraşıyorsunuz? Tutturmuşsunuz 7 bölgeden bahsediyorsunuz!!! Ne yedi bölgesi, hangi 7 bölgeden bahsediyorsunuz? Bumudur ufkunuz? Türk mutfağı sadece Türkiyeden ibaret değildir, bunu önce kafanıza bir yerleştirin...
 
Türk mutfağını tanıtımlarında ön plana çıkması gerekenler nelerdir? Hammaddesini Türk coğrafyasında olan ürünler ile hangi dünya mutfakları ün yapmış uluslararası gastronomide? Önce savaşa giderken elinizdeki silahı bir öğrenin yahu? Biz ne ile savaşacağız meydanda?
 
Dünyada Türk Mutfağını Tanıtabilmemiz İçin Unutmamamız Ve Kendimizi Ona Göre Hazırlamamız Gereken En Önemli Kural:
 
Dünyada Türk MutfağıTanıtımları...Bir ülkenin mutfağı olmaz!!! O coğrafyanın mutfağı olur... Dünyada Türk mutfağı coğrafyası neresi, yiyecek ve içecek gıda envanterimizdeki kullanabileceğimiz bize ait olan ürünler nelerdir? Bilinen dünya mutfakları gerçekten neyi doğru yapıyor? Türk Mutfağının tanıtımı konusunda bu güne kadar atılan adımları dikkate aldığımda üzülerek belirtmek iserim -ki ilk düğmenin işin başında yine yanlış iliklendiğini düşünüyorum...
 
Bu konuda ve konularda bir araştırma yapıldı mı? Eğeki yapıldıysa kamu oyu ile paylaşıldımı?
 
İlgili bazı Türk mutfağı şefleri, devletin yetkili kurumları tarafından tespit edilmiş olsa da tam olarak nasıl yapılacağına dair konu başlıkları maalesef tam olarak ortada halen yok. 
 
En önemlisi de sorumluluk hisseden, konuya vakıf kişilerin hazırladığı uluslararası geçerliliği olan sürdürülebilir proje ve çalışmalar yok. Her şey kısa vadeli ve bireysel  şov ve ticari rant üzerine. 
 
Acaba Bazı Türk mutfağının Avrupa ve Amerika’da tam olarak uygulanamamasının gerçek sebepleri nelerdir? 
 
Dünya'da Türk Mutfağı:
 
** Sevilmediği İçin 'mi Uygulanamıyor? 
** Bilinmediği İçin 'mi Uygulanamıyor?
** Tedarik Zinciri Olmadığı İçin 'mi Uygulanamıyor?
** Yeteri Derecede Konuya Vakıf Şefler Olmadığı İçin 'mi Uygulanamıyor?
** Dünyadaki Diğer Mutfaklardan Eksiğimiz Olan Nelerdir?
** Diğer dünya mutfakları uluslararası tanıtımlarında neyi doğru yapıyor?
** Elbette benzer birçok soru sorabiliriz. 
 
Bu konuda Gastronomi Organizasyonları 'nın Bilinmeyenleri Nelerdir diye bir yazı yamıştırm...
 
Fakat Temel Sorular Şunlar Olmalı; 
 
Doğru kişilerle, doğru yaklaşımlarla ve analizlerle, doğru platform ve organizasyonlarla, doğru zamanlarda doğru program ve projeler planlayarak uygulanabiliyor'mu ? Uygulandı'mı?
 
Böyle Olsa, Bugün Türk Mutfağını Nasıl Dünyaya Tanıtırız’ı Konuşmak Yerine Başarıları Konuşuyor Olurduk.
 
Kusura bakmayın sayın yetkililer ve popüler görevliler ama bu konuda 32 cm 'lik düz tabaklara keklik yumurtası kadar yemek koyarak yanınada bir nane yaprağı yerleştirip misafire bir sanat eseri edasında 30 dakika soyut görseli anlatarak varacağımız yer devlet kasasından yaptığınız harcamalar ile milletin sırtına örneklerinde olduğu gibi bir kambur daha eklemektir.
 
Bu konuda Türk mutfak kültürünü, osmanlı saray mutfağını mesleki çalışmalarımda, uluslararası örnek restoran menülerimde sözde değil, özde yaşatan ve yaşatmaya çalışan mutfağımın bir aşçıbaşı'sı olarak:
 
Dünyada Türk MutfağıTanıtımları...
Dünya üzerinde 410.000 km'lik mesleki ve kişisel sebepler ile farklı kıtalarda mesleki anlamda yaşamış olduğum tecrübelerime ve uluslarası gastronomi örgütlerinde görev yapan yukarıda ifade ettiğim özelliklere sahip uluslararası meslektaşlarım ile sohbetlerime dayanarak:
 
Gastronomi Danışmanlığı, Mutfak DanışmanlığıRestoran Danışmanlığı, Yiyecek Ve İçecek DanışmanlığıMenü DanışmanlığıRestoran Konsept TasarımıRestoran Projeleri uzmanları, Restoran Mutfağı Kurucuları, Yeni Restoran açılışı çalışmaları ve yemek stilistliği yapan danışmanlar ile bilgi alışverişime, sinerjime, uluslararası gastronomi gündemi bilgilerime dayanarak bu güne kadar basında duymadığım bir kaç konuyu dile getirmek istedim. 
 
Açıkçası, belirttiğim konu ve değerlendirmeler bugüne kadar Türk mutfak sahnesini işgal eden kişilerin elçi olarak ilan edilen Türk Mutfağı ve Türk Şeflerinden, profesyonel gurmelerden ne de konuya vakıf kişiler olduğu iddia edilenlerden duymadığım konular ve söylemler...
 
Kral Çıplak !!!
Türk mutfağının dünyada tanıtımı konusunda yapılmak istenilenlerin çoğunluğu bana göre doğru ama ciddi anlamda eksiktir. Konuya bakış açısı olarak düzeltilmesi de "ayrı bir uzmanlık alanı" gerektirmektedir. Turizm bakanlığı ve diğer resmi makamlar tarafından görevlendirilen ilgili devlet görevlileride bunun içerisine dahildir.
 
Dünyada Türk MutfağıTanıtımları...
Tanıtımları yapacak kişilerde tercih sebeplerinden biri mutlaka "populerlik" olabilir. Peki ya  bilgi, tecrübe ve vizyonun vermiş olduğu kendinden emin, ne yaptığını bilen ve sunumlarla karşısındakinde özgüveni ile hayranlık uyandıran; özüne bağlı, gerçekliğe yakın, orijinal tadlar ve geleneksel sunumların köklü kültürümüzdeki etkilerini nereye koymamız gerekir?
 
Eksik olan tarafı ise mecazi anlamda söylemem gerekirse -podyuma çıkan mankenlerin neyi tanıtacaklarını tam olarak bilmemeleri yada eksik bilmelerinin verdiği  "BOŞ" bakışların etrafındaki kişilere vermiş oldukları şaşkınlıktır.!!! Bir benzetme yapmam gerekirse belgesellerde beslenme için yanlış bir ağaca çıkmış olan "PANDA" yavrusunun şaşkınlığı olabilir.
 
Belirttiğim çok önemli detay ve sorular dikkate alınırsa eğer belki bu konuda ki düşüncelerimi paylaşırsam ilgililerin dikkatini çeker düşüncesi ile kamuoyu ile paylaşmak istedim.
 
Dünyada Türk Mutfağı Tanıtımları
Haber kaynağı;
Has Aşçıbaşı Ahmet Özdemir'in Resmi Web Sitesinde Bulunan  Dünyada Türk Mutfağı Tanıtımları İsimli Makalesi.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler