Kuzu Etli Ebe Gümeci-Develik

Kuzu Etli Ebe Gümeci-Develik

Zeytin toplarken ısırgan çoktu, bu günlerde sanki ekmişsin gibi de ebegümeci çıkmış.Isırgan ve ebegümecin den oluşan bir halı zeytinlerin altını kaplamış. Tarlaya gitme sebebimiz zaten ot toplamaktı.Konu komşu..

Kuzu Etli Ebe Gümeci (Develik)
Yöresel lezzet taşıyıcısı-Fazile Paksoy
 
Ebe gümeci de tarlalarda bahçelerde kendiliğinden yetişen ve çokta faydalı olan bir ot cinsi.Biz Urlalılar  bu otu da diğer otlar gibi çok kullanırız.Dün tarlaya gittik.
 
Zeytin toplarken ısırgan çoktu, bu günlerde sanki ekmişsin gibi de  ebegümeci çıkmış.Isırgan ve ebegümecin den oluşan bir halı zeytinlerin altını kaplamış. Tarlaya gitme sebebimiz zaten ot toplamaktı.Konu komşuyu da düşünerek bolca ebegümeci ve ısırgan topladım tabi.
 
Otlar toplandığı gün pişirilir der annem hep.Çünkü suyu kaçmazmış ve daha lezzetli olurmuş. Eve gelir gelmez de topladığım otlardan önce bir iki komşuma dağıttım sonra temizledim ve pişirdim. 
 
Kuzu Etli Ebe Gümeci-Develik
Şimdi anneannemin Urla'ya geldikleri ilk yıllarda Giritli komşuları Zeynep Hanım'dan öğrendiği ve ot zamanı  mutlaka  evimizde pişen  bu yemeğin yapılışını anlatmak istiyorum sizlere. 
 
Giritli Zeynep hanım bu yemeğin yapımında salça kullanmazmış.Biz göçmenlerde de salçasız yemek pek yapılmaz.Bizim evde salçalısı olmuş, etsiz zeytinyağlısı olmuş, salatası olmuş.
 
Kültürler, yemekler birbirine karışmış birbirinden güzel nefis lezzetler çıkmış ortaya..Giritli Zeynep Hanım da Göçmen Süslü Cemile'de artık yaşamıyor.Yemekleri ve anıları yaşıyor.İkisi de nurlarda uyusun.
 
Kuzu Etli Ebe Gümeci (Develik) Nasıl Yapılır?
En İyi Yöresel Lezzetlerimizden Kuzu Etli Ebe Gümeci (Develik) İçin Kullanılan Malzemelerimiz :
 
*    2 Bağ Kadar Ebe Gümeci Otunun Filizleri,
*    Zeytin Yağ,
*    Yarım Kg Kuzu Eti,
*    1 Soğan,
*    1 Kaşık Salça,
*    Yarım Limonun Suyu Ve Tuz...
 
Geleneksel Türk Mutfağında En İyi Lezzetlerden Kuzu Etli Ebe Gümeci (Develik) Yapılış Tarifi;
 
Soğanımızı yemeklik doğruyoruz. Zeytinyağını ekliyoruz ve soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavuruyoruz. 
 
Kuzu Etli Ebe Gümeci-Develik
Üzerine etimizi ekliyoruz ve etimiz suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Bu aşamada salçasını ekliyoruz biraz daha kavurup yemeğin suyunu veriyoruz ve arada karıştırarak etler yumuşayana kadar pişiriyoruz.
 
Etlerimiz yumuşayınca yarım limonun suyunu ve tuzumuzu ekleyip iyice karıştırıyoruz.Bir taşım kaynayınca ebe gümeçlerini ekliyoruz.
 
Tencerenin kapağını kapatıp otlarımız yumuşayana kadar pişiriyoruz. Bu yemekte filizleri  kullandım.Yaprakları da yarın sarma olacak.
 
Mutfaklarımızdan yemek kokusu ve yemeklerimizi sunacak sevdiklerimiz eksik olmasın. Sevgilerimle.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler