Şef Özlem Mekik; En Sağlıklı Kahvaltı Tarifleri...

Şef Özlem Mekik; En Sağlıklı Kahvaltı Tarifleri...

Peki, sağlıklı kahvaltı tarifleri nasıl hazırlanır? Aslında hiç de zor değil, sadece bazı püf noktalarını bilmemiz gerekiyor. İşte bunlardan bir kaçı: Tam tahıllı ekmekler kesinlik..

Sağlıklı Bir Gün Kahvaltı İle Başlar!
 
Yeni bir yıl başladı. Bu heyecan dolu cümle, birçoğumuz için yeni başlangıçları da ifade eder.
 
Diğer bir deyişle, yeni bir yıl kesinlikle yenilikler için en ideal zamandır, çünkü eskiye dair ne varsa hepsi bir yıl öncesinde kalmıştır.
 
Ve tabii yeni yıl ya da yeni başlangıçlar her zaman iyi bir motive sağlar.
 
Örneğin nefis yemekler ile sağlıklı beslenmeye karar veren fakat bunu geçtiğimiz yıl başaramayanlar için yeni yıl kaçırılmayacak bir başlangıçtır.
 
Peki, bu başlangıç nasıl olmalıdır? Tabii ki iyi bir kahvaltı ile! Öyleyse, ‘sağlıklı bir gün sağlıklı bir kahvaltı ile başlar ‘ diyerek söze ve yeni yıla başlıyoruz.
 
Doğru kahvaltı yapmanın faydaları
 
Eğer “Günün en önemli öğünü hangisidir?” diye soracak olursanız, bir şef olarak size, “Kesinlikle kahvaltıdır.” cevabını veririm.
 
Bana kalırsa kahvaltının yerini hiçbir öğün tutmaz ki aç bekletilen bir midenin vücuda vereceği zarar hiç de az değildir.
 
Aslında öğünlerin hepsi -tabii bu hasta ya da tedavi süreci içerisinde olanlar için farklılaşabilir- önemlidir.
 
Kahvaltı ise en değerlisi… Peki, ailemiz ve kendimiz için hazırlayacağımız harika kahvaltı tarifleri neden bu kadar önemlidir?
 
Her şeyden önce bütün bir geceyi aç geçiren bir mide ile uyanırız ki bu da kan şekerimizi dengelememiz anlamına gelir.
 
Günün ilk saatlerinde enerji toplamalı ve yoğun bir tempoya hazırlamalıyız.
 
Çoğu zaman yorgun ve sinirli geçen bir günün temel nedeni kahvaltı yapılmadan işe güce başlamaktır.
 
Sağlıklı bir kahvaltı ile vücudumuza daha fazla vitamin ve mineral kazandırır ve en önemlisi de kilo kontrolünü daha kolay yapabiliriz.
 
İyi bir kahvaltı bütün bir günü masa başında geçirenler için ne kadar önemliyse hareketli bir iş ortamında çalışanlar için de o kadar önemlidir.
 
Bununla birlikte dikkat etmemiz gereken bir diğer husus da kahvaltı da neler yediğimiz ya da kahvaltı tarifleri ile ilgili ne kadar bilgimizin olduğudur.
 
Bir yumurtanın ya da iki dilim ekmeğin kalorisi kaçtır? Kahvaltı ile çay mı içilir ya da süt mü? Kaç zeytin yememiz gerekir?
 
Tereyağı ya da bal, kahvaltı için ideal midir? Ve daha birçok soru…
 
Kahvaltı yapmanın faydaları kadar doğru kahvaltı yapmanın önemi de açıktır.
 
Sağlıklı kahvaltı tarifleri
 
Peki, sağlıklı kahvaltı tarifleri nasıl hazırlanır? Aslında hiç de zor değil, sadece bazı püf noktalarını bilmemiz gerekiyor.
 
İşte bunlardan bir kaçı: Tam tahıllı ekmekler kesinlikle çok önemlidir ve üstelik lezzetlidir de…
 
Bir başka yazımızda ekmek pişirme tariflerine de yer verebiliriz.- Yumurta, az yağlı süt ürünleri -sade yoğurt, lor peyniri ya da yağsız beyaz peynir gibi.
 
Meyve ve sebze de önem sırasında yer alır. Bazılarımız kahvaltı sofralarında meyve yemekten hoşlanmaz ki bu bir damak zevki olabilir.
 
Yine de az yağlı bir kâse yoğurdun içine bir parça meyve katarak tüketmek, kahvaltı için nefis bir tat çeşnisi olacaktır.
 
Bir şef olarak şunu da belirtmek isterim ki, her gıdanın kendine has besin değeri vardır, aşırıya kaçmadan karbonhidrat, protein, lifli ürünler temel besin gruplarımız içerisinde doyurucu olacaktır.
 
Sağlıklı kahvaltı tarifleri içerisinde doyurucu ve besleyici ürünlere yer vermek ilk koşul olmalıdır.
 
Yeni yılda kahvaltılık tarifler için öneriler
 
İşte geldik yazının en önemli bölümüne; yeni yılda yeni kahvaltılık tarifler!
 
Yeni bir başlangıç yapmaya karar verdiğimize göre bunun ilk adımını da kahvaltılık tarifler ile atabiliriz.
 
Öncelikle sağlıklı bir kahvaltıda neler tüketmemiz gerektiğinin listesini çıkartalım:
 
1.Yumurta
2.Süt ve süt ürünleri
3.Yeşillik
4.Zeytin
5.Kuru kayısı
6.Meyve, badem, fındık ya da ceviz
7.Karbonhidrat
 
Bu elbette bir diyet listesi değil, ancak şurası unutulmamalıdır ki sağlıklı bir kahvaltı kilo almanıza da engel olacaktır.
 
Ve tabii püf noktamız, zamanında ve yeterli oranlarda tüketmektir.
 
Artık bu ürünlerden kahvaltı tarifleri hazırlamak da sizin ustalığınız ki bu konuda harika kahvaltı sofraları hazırlayacağınıza eminim.
 
Ne demiş şair, “Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı.”
 
Sağlıklı bir kahvaltı ile başlayan mutlulukla dolu günler dilerim.
 
Kaynak: magazinkolik


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler