Değişen Kahvaltı Kültürü

Değişen Kahvaltı Kültürü

Bırakın yedi bölgeyi bölgelerin kendi içinde bile onlarca kahvaltı ürünlerinin bulunduğu bir ülkede üç beş milyon lira yatırımla açılmış işletmelerde beş çeşit reçel, altı çeşit peynir, dört çeşit zeytinden oluşan...

Değişen Kahvaltı Kültürü...
 
Selçuklu, Osmanlı, cumhuriyet dönemleri ile beraber bin küsur yıllık zenginliğimiz olan geleneksel ve yöresel Türk mutfağına tam anlamıyla sahip çıkamayıp, koruyamayıp dünya mutfağı denen (keşke muhteviyatına ve aslına uygun olabilse) bir olgunun ülkemizdeki trend'i hızla yükselirken birde köy kahvaltısı denilen yeni bir tarz ve prazantasyon ile karşı karşıyayız.
 
Bırakın yedi bölgeyi bölgelerin kendi içinde bile onlarca kahvaltı ürünlerinin bulunduğu bir ülkede üç beş milyon lira yatırımla açılmış işletmelerde beş çeşit reçel, altı çeşit peynir, dört çeşit zeytinden oluşan yine en az yirmi çeşit bir çoğu endüstriyel ürünlerden oluşan adına  köy kahvaltısı, serpme kahvaltı denilen başka bir olguyla karşı karşıyayız.. Ve bu ürünlerin bir çoğu israf ediliyor.
 
Değişen Kahvaltı Kültürü...
Birincisi köyde ve köylü de böyle bir yirmi çeşit kahvaltı kültürü yoktur ve hiç olmamıştır.Bu ürünlerin her birinden bir çeşit ürün ile üç beş çeşit ürün ve çay, süt  ile bir kahvaltı düzeni vardır.
 
Birde bu kahvaltı sofralarının en az bir çeşit hane halkının emeğiyle olan bir ürün idi. (Geceden hamur mayalamak, patates haşlamak, çörek içi hazırlamak gibi). 
 
Burada mesele arz talep işi gibi görünse de bu kadim Anadolu kahvaltı kültürünün kaybolmaması için şu yirmi çeşit biraz daha azaltılır her bölgenin yörenin unutulmaya yüz tutmuş ürünlerinden menüler sunumlar olamaz mı? 
 
Değişen Kahvaltı Kültürü...
Sadece bizim bölgemiz olan iç Anadolunun ANKARA ve KIRIKKALE illerine ezelden beri yapılan onlarca kahvaltılık üründen işte bir kaçı ;
 
Dönderme
Omaç
Soğanlama
Patates Çırpması
Patates Salatası
Salçalı Patates Kavurma
Marullu Yumurta Salatası
Pekmezli Köy Yoğurdu
Gözleme
 
Değişen Kahvaltı Kültürü...
Biliyoruz ki diğer bölgeler ve illerde de bir çok geleneksel kahvaltı ürünleri vardır. Gayemiz endüstriyel ve klasik kahvaltılık çeşitlerini azaltıp  içerisinde bu tür ürünlerin de bulunduğu düzenler hazırlayıp prazante etmek olmalıdır. Sektöre ricam dır. Saygılarımla...
 
Şef Hüseyin Şipal     
Türkiye Aşçılar Pastacılar Birliği İl Temsilcisi


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler