Osmanlı'da

Osmanlı'da "Nahıl"lar

17. yüzyılda Istanbul'da 55 nahıl ustası yaşıyordu. Sultan III. Murad'ın şehzadesi Mehmed'in sünnet düğününde yaptırılan nahılların her biri güçlü kuvvetli 50 tersane askeri tarafından ancak taşınır. "hurma ağacı"

Osmanlı'da "Nahıl"larOsmanlı'da "Nahıl"lar
 
Kelime anlamı "hurma ağacı" olan şeker nahılları Osmanlı döneminde bolluğun ve bereketin sembolü olarak görülmüştür. 
 
Kutlamaların ve şenlik alaylarının ayrılmaz bir parçası olan şeker nahılları Osmanlı şölen kültürünün bir parçası haline gelmiştir.
 
Öyle ki surnamelerde boyu 25 metreyi bulan nahıllardan söz edilir.
 
Bu görkemli nahılların geçeceği güzergah üzerindeki evlerin cumbalarının yıktırıldığı dönemler dahi olmuştur.
 
Kat kat iskeleti demirden ya da ağaçtan yapılan nahılların her katı ayrı ayrı süslenirdi.
 
Osmanlı'da "Nahıl"lar17. yüzyılda Istanbul'da 55 nahıl ustası yaşıyordu. 
 
Sultan III. Murad'ın şehzadesi Mehmed'in sünnet düğününde yaptırılan nahılların her biri güçlü kuvvetli 50 tersane askeri tarafından ancak taşınır. 
 
1675'teki Sultan IV. Mehmed'in kızlarının düğününde 40 adet nahıl yaptırılır. 
 
1720'deki (bu fotoğraftaki) III. Ahmed döneminde yapılan düğünün nahıllarını dönemin şair-i azamı Vehbi tasvirleyip nakkaş Levni de renklendirmiştir. 
 
Surname-i Vehbi olarak bilinen bu el yazması Osmanlı'daki düğün, şenlik, ziyafet kültürü açısından en önemli kaynaklardan biridir.
 
Not:
Sayın Tolunay Sandıkcıoğlu hocamızın sosyal ağından alıntıdır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler