Şef Emir Topuk; Aile, Ateş, Ocak Ve Yemek...

Şef Emir Topuk; Aile, Ateş, Ocak Ve Yemek...

Ateş her daim insanları ve hatta başka canlıları da bir araya getiren bir araç olmuştur. Göçebe yaşamda yakılmış bir açık ateşin etrafında toplanmak ne ifade ediyorsa; yerleşik..

Șef Emir Topuk; Ateş, Ocak Ve YemekAteş; İnsanlığın Hayatını Şekillendirme Yolunda En Önemli Buluş Olmuştur.
Șef Emir Topuk
 
Esasen ateşin bulunması değil; ateşin kontrol edilebilir halde hayata entegre edilebilmesi insanlığın önemli eşiklerinden biridir. Tarım, hayvancılık gibi yerleşik hayatın mimarı olarak görülen buluşlar bile temelde ateşe muhtaçtı. Eğer ateş olmasaydı, tarım bu denli önemli bir hal alabilir miydi? Sorusunu düşünmek lazım.
 
Ateş, ocak ve yemek
 
Ateş her daim insanları ve hatta başka canlıları da bir araya getiren bir araç olmuştur. Göçebe yaşamda yakılmış bir açık ateşin etrafında toplanmak ne ifade ediyorsa; yerleşik düzende bir sobanın ısıttığı odada bir araya gelmek aynı şeyi ifade etmiştir. 
 
Ateş yanan yer ya da bu oda; yemeklere ev sahipliği yapmış, eğlenceler, sohbetler, düşünceler yönünü bulmuş ve kültürler bu ateş etrafında oluşmaya başlamıştır. Yaşam standardı denen kavram ateş ile birlikte oluşmuş ve yükselişe geçmiştir.
 
Ateş ısınmayı sağlar, suyu ısıtır bize içecek verir, buzu eritir ve en önemlisi bizim için yemek pişirir. 
 
Șef Emir Topuk; Ateş, Ocak Ve YemekÇiğ beslenen insanlık önceleri güneşte kurutarak ya da suda saklayarak besinlerini pişirmiş olabilir ancak, ateşin keşfinden sonra kesin olarak pişirerek beslenmeye başlanılmıştır. Yetiştirilen ya da avlanan hayvanlar pişirilerek tüketilmeye, tahıl ürünleri, hububat ya da bazı bitkiler pişirilerek yenmeye başlanmıştır. 
 
Sonraki yıllar ya da bir sonraki mevsimler için yiyecekler ateş sayesinde işlemden geçirilip saklanmaya başlanmıştır. Bunlar ve bu gibi durumlar mutfak alışkanlıklarının ve yemek kültürünün oluşmasındaki en kalıcı etkilidir. Yani ateş mutfağın en fonksiyonel buluşudur.
 
Aileyi Anlatır
 
Ateş ile birlikte aileler için yeni alanlar oluşmuş ve ateşin bulunması dile de etki etmiştir. Anadolu’da yemek pişirilen yere ocak denir. Türkçe sözlüğe baktığımızda da ocak kelimesi karşısında yemek pişirmeye yarayan yer açıklamasını görürüz. 
 

Şef Emir Topuk; Aile, Ateş, Ocak Ve Yemek...

Ancak bizim kültürümüzde ocak kelimesi çok çeşitli anlamlara bürünerek; yemeğin piştiği yerin aileyi, toplumu bir araya getiren, etrafında toplanılıp birleşilen bir yer olduğunu ispatlamıştır. Ve ocak kelimesinin mutfaktaki karşılığı dışında kullanıldığı -neredeyse- her mana; bir kaynak, birleşim, bir arada olma, şefkatle yaklaşma durumlarını betimler. 
 
Örneğin maden çıkartılan yer, bostandaki fide dikim çukurları, çay satılan sohbet dükkanları, askeriyenin toplumdaki karşılığı, aynı düşüncedeki toplulukların toplandıkları yer ocak kelimesi ile betimlenir. En önemlisi ise; eve ve aileye de ocak denir.
 
Özetle ateş; hem yerleşik hayata geçmeyi, hem yemek pişirmeyi, hem sohbet ve eğlence kültürünü ve hatta insanlığın toplumlara dönüşebilmesini sağlamıştır. Ateş bir mutfağın varlığını, kültürün gelişimini ve yeni yemekleri bize sunmuştur.
 
Çingene Böreği
Çingene Böreğinde Kullanılan Malzemeler
 
*  2 Su Bardağı Kuru Fasulye
*  300 Gr Kuşbaşı Kuzu Eti
*  2 Adet Soğan
*  2 Çorba Kaşığı Tereyağı
*  1 Çorba Kaşığı Biber Salçası
*  4 Dilim Bayat Ekmek
*  2 Çorba Kaşığı Kuru Nane
*  Yeterince Tuz
 
Çingene Böreği Yapılışı
 
Şef Emir Topuk; Aile, Ateş, Ocak Ve Yemek...
Fasulyeleri akşamdan ıslatın. Sabah suyunu süzün. 10-15 dakika yeni su koyup haşlayın. Eti yıkayıp süzün. Suyunu çekene kadar ayrı bir tencerede pişirin. Azar azar sıcak su ekleyin ve et yarı yumuşayıncaya kadar pişirin. Fasulyeyi etin olduğu tencereye ekleyin. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Fasulye de pişince tuzu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatın.
 
Soğanları ince ince doğrayın. Ayrı bir tencerede biraz yağ ve tuz ile kavurun. Salçayı ekleyin ve kokusu çıkana dek 2-3 dakika kavurun. Bayat ekmekleri etli fasulyenin içine doğrayın. Tabaklara pay edin. Üzerine soğanlı sosu gezdirin ve bol nane serpin. Afiyet olsun.
 
Kaynak: hürriyet
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler