Hatay Oruğu Tescillendi

Hatay Oruğu Tescillendi

2021 yılının Eylül ayında İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından başvurusu yapılan ve tabbuş, tepsi ve oyma şeklinde yapılan Hatay oruğunun 3 hali tescil almış oldu. Köftelik et, köftelik bul..

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESO) tarafından gastronomi kenti seçilen yöresel mutfaklarımızdan Hatay mutfağın’ın yöresel lezzeti olan oruk, ‘Hatay oruğu’ adıyla coğrafi işaret alarak, tescillendi. Hatay oruğu ile beraber kentte, bugüne kadar Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescil alan ürün sayısı 18’e ulaştı.
 
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilen Hatay'ın yöresel lezzeti olan ve özel günlerin ana yemeği olarak sayılan tescilli yemeklerimizden ‘Hatay oruğu’, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusunun ardından kısa sürede coğrafi işaret aldı.
 
2021 yılının Eylül ayında İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından başvurusu yapılan ve tabbuş, tepsi ve oyma şeklinde yapılan Hatay oruğunun 3 hali tescil almış oldu. 
 
Köftelik et,  köftelik bulgur, kıyma, soğan, biber salçası, kimyon, karabiber, ceviz, tuz ve zeytinyağı malzemeleriyle, önce dışı yoğrulan sonra içi hazırlanarak el yardımıyla geleneksel şekli verilen oruk, gerek zeytinyağında kızartılarak gerekse fırında pişirilerek hazırlanıyor. Hatay oruğu tescili ile kentte, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan tescil alan ürün sayısı 18’e ulaştı. 
 
Kuyruklu oruk nasıl yapılır?
 
“Kuyruklu Oruk” ve “Sac Oruğu” nun iç dolgusu çekilmiş kuyruk yağı, nane, pulbiber, karabiber ve cevizin harmanlanması ile hazırlanır. Her ikisi de daire şeklinde yapılır. Tek farkları Sac Oruğunun köftesi tülbent arasında oldukça ince açılır ve sacda pişirilir.
 
Hatay Oruğu Tescillendi
Hatay Oruk Tarifi İçin Malzemeler
Hatay Oruk Hamuru İçin: 
 
300 Gram Dövülmüş Et Ya Da Yağsız Dana Kıyma (İsteğe Bağlı) 
3 Su Bardağı Köftelik İnce Bulgur 
5 Yemek Kaşığı İrmik 
2 Yemek Kaşığı Un 
1 Yemek Kaşığı Salça 
1 Çay Kaşığı Kimyon 
1 Çay Kaşığı Tuz 
1 Su Bardağı Su 
 
Oruk Tarifi İçi İçin: 
 
*    350 Gram Orta Yağlı Dana Kıyma 
*    1 Yemek Kaşığı Biber Salçası 
*    5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı 
*    2 Adet Orta Boy Soğan 
*    1 Çay Kaşığı Kimyon 
*    2 Çay Kaşığı Karabiber 
*    1 Çay Kaşığı Pul Biber 
*    2 Çay Kaşığı Tuz (Azaltıp Arttırılabilir) 
*    10 Dal Maydanoz (Arzuya Göre) 
 
Oruk Tarifi Kızartmak İçin: 
 
*    1,5 Su Bardağı Sıvı Yağ
 
Oruk Tarifinin Püf Noktası
 
Hamurunda kullanacağınız etin et makinesinden en az 4 kez geçirmeniz gerekmektedir. Bu şekilde dövülmüş et kıvamını alacaktır. Dış hamurunda et kullanmak istemezseniz 2 adet büyük boy patatesi haşlayarak hamurun içerisine ilave edebilirsiniz. 
 
Oruğun harcında kullanacağınız ince bulguru köfte yapımına başlamadan en az 2 saat önce ıslatarak hazır bekletmenizi öneriyoruz.
 
Oruk Tarifi Nasıl Yapılır?
 
Bulgurunuzu yoğurma tepsisin içine alın ve üzerine 1 su bardağı kadar sıcak su ekleyin. Şişmesi için üzerini örterek bir kenara alın.
Soğanların kabuklarını soyarak minik küpler halinde doğrayın.
 
Orta boy bir tavanın içine zeytinyağı, salça ve soğanları alın. Soğanlar hafif pembeleşene kadar kavurun.
Pembeleşen soğanlarınızın üzerine kıymayı ilave edin ve kavurun.
 
Kıymalar piştiğinde son olarak baharat ve tuzunu ilave edip, dinlenmesi için kenara alın. Dinlendikten sonra maydanozları ince ince kıyın ve harcın içine ekleyin.
 
Bir kabın için su koyun. Şişmeye bıraktığınız bulgurun üzerine dövülmüş et hariç tüm malzemeleri ilave edin ve arada ellerinizi ıslatarak köftenin hamurunu yoğurun.
 
Yavaş yavaş kıvam alan köfte hamurunun içine dövülmüş eti ilave edin ve iyice yoğurun. Hamurunuzdan dilediğiniz büyüklükte parçalar koparın. Ortası kısmından başlayarak köftenizin içinizi parmağınızla oymaya başlayın.
 
Uzun bir oruk şekli elde ettiğinizde köftelerinizin içlerini soğumaya bıraktığınız iç harç ile doldurun. Tüm hamura aynı işlemi tekrar edin. Oruklarınızı bir tepsiye dizin ve dolapta 1 saat dinlendirin.
 
Derin bir tencerenin içerisine sıvı yağı alın ve kızdırın. Dolapta dinlenmeye bıraktığınız orukları yavaşça kızgın yağın içerisine atın ve kızartın. Kızaran orukları kağıt havlu serili bir tabağın içerisine aktarın ve fazla yağdan arınmalarını sağlayın.
 
Oruklarınız servise hazır. Keyifle, afiyetle tüketin.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler