Glütensiz Diyette Nelere Dikkat Edilir?

Glütensiz Diyette Nelere Dikkat Edilir?

Çölyak hastalarında gliadinin alfa formunun en toksik etki gösteren türü olduğu düşünül -mektedir. Bu açıdan baktığımız 'da hastalığı tedavisinde temel önemli bileşiğin glüten old..

Glütensiz Diyette Nelere Dikkat Edilir?
 
Hastalığın temelinde rol oynayan glüten; glütelin ve gliadin adlı iki bitkisel proteinin kompleks yapısından oluşan bir protein molekülüdür. Gliadin de temel olarak dörtd alt grupta farklı bileşenlere sahip bir moleküldür. 
 
Çölyak hastalarında gliadinin alfa formunun en toksik etki gösteren türü olduğu düşünülmektedir. Bu açıdan baktığımızda hastalığı tedavisinde temel önemli bileşiğin glüten olduğu ve yaşam boyu beslenmeden çıkarılması tedavisi esas olarak uygulanmaktadır.
 
Tedavide uygulanan glütensiz beslenme aslında bir eliminasyon diyetidir. Buğday, arpa, çavdar gibi tahıllar ve bu tahılları içeren tüm besinlerin beslenmeden çıkarılmasıyla eliminasyon yapılan bir tedavidir. 
 
Bu tahılların işlenmesiyle üretilen irmik, un, nişasta, ekmek, pasta, kurabiye, bisküvi, kek ve içecekler glütensiz beslenmenin temelini oluşturmaktadır.
 
Çölyak hastaları yaşları ilerledikçe diyete uyumda sorunlar yaşamakta hatta belirtilen bilimsel çalışmalar neredeyse hastaların yüzde 50'sinin diyete uymadığını belirtmektedir. Glütensiz diyet özellikle bağırsak lenfomalarına kadar gidebilecek ölümcül seyir gösterebileceği riski olduğundan çok katı uygulanmalıdır. 
 
Diyete başlamış klinik tablo düzelmiş ve kendini iyi hisseden çölyak hastaları çok küçük miktarda glüten içeren yiyeceklerin tüketilmemesi konusunda uyarılmalıdır. Çünkü çok az miktarda glüten bağırsak mukozasının harasının tekrarlanmasına ve belirtilerin devam etmesine neden olmaktadır.
 
Glütensiz Diyette Bunlara Dikkat Edin
 
Çölyak hastalarının seyri ve tedavinin etkinliği için glütensiz diyetin iyi planlanması ve dediğim gibi yaşam boyu sürdürülmesi tek kuraldır. Ve çölyakı olan kişilerin yaşam kalitesinin devamlılığı diyeti iyi uyup uygulamamalarına bağlıdır. Tabii ki besin etiketi okumak ve yenebilecek ürünlerin glütensiz olduğundan emin olmak gerekmektedir.
 
Hayvansal Besinler: 
Kırmızı et, tavuk, hindi, balık etleri, deniz ürünleri, yumurta glüten içermeyen besinlerdir. Bu besinlerin yağsız kısımlarını, derisiz olarak Çölyak hastaları yiyebilmektedirler. Ancak konserve et, etli pide, lahmacun, hamburger, içinde ekmek içi bulunan köfte, salam, sosis, unla kızartılmış sokak lezzetleri glüten içermektedir.
 
Süt Ürünleri: 
Her türlü katkısız tam yağlı süt ve sütten yapılan peynir, yoğurt, kefir, cacık, ayran ve kremayı glüten içermediği için çölyak hastaları serbest olarak tüketebilirler.
 
Sağlıklı Yağlar: 
Tüm bitkisel ve hayvansal yağlar istenildiği kadar tercih edilebilir. Zeytinyağından tereyağına kadar yemeklerde tüketilebilir. BİTKİSEL
 
Besinler: 
Her türlü baklagiller, taze sebzeler, taze meyveler, kuru yemişler, kakao, bal, kahve, çay, zeytin, turşu, tuz, sirke ve baharatları çölyak hastaları tercih edebilirler.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler