Ayva Gallesi 'ne Coğrafi İşaret

Ayva Gallesi 'ne Coğrafi İşaret

Ayva gallesi bizim öz kültürümüz 'de yer alan bir saray yemeğidir" dedi. 25 tane daha gastronomi haritamızda coğrafi işaret ve tescilli yemeklerimizden çalışma 'larının bulunduğuna değinen Mustafa Masatlı, Başarılı..

 
Şehzadeler şehri Amasya'nın saray mutfağı lezzeti 'ayva gallesi' Amasya Valiliği'nin girişimiyle coğrafi işaretle tescillendi. Yapılışında ayvaların yanı sıra kuzu eti, nohut ve şeker de kullanılan ayva gallesi Amasya'nın 15. tescilli markası oldu.
 
Vali Masatlı: "Ayva gallesi bizim öz kültürümüzde yer alan bir saray yemeği"
 
7'si Osmanlı tahtına padişah olarak çıkmış 12 şehzadenin Amasya'da valilik yaptığını hatırlatan Amasya Valisi Mustafa Masatlı, "Şehzadelerin olduğu bir yerde de osmanlı saray mutfağı yöresel ürünlerin de kullanılmasıyla daha da zenginleşmiş ve ayva gallesi gibi et ile meyveyi buluşturan şahane lezzetler ortaya çıkmıştır. 
 
Yani ayva gallesi bizim öz kültürümüzde yer alan bir saray yemeğidir" dedi. 25 tane daha gastronomi haritamızda coğrafi işaret ve tescilli yemeklerimizden çalışmalarının bulunduğuna değinen Mustafa Masatlı, "Başarılı olacağımızı düşündüğümüz bu sürecin nihayete ermesiyle birlikte diğer 25 adet coğrafi işaretimizi de tescil ettirerek coğrafi işaret sayımızı 40'a çıkaracağız" diye konuştu.
 
Evliya Çelebi'nin 'Seyahatnamesi'nde geçiyor
 
Vali Masatlı'nın elinden tescil belgesini alan Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği Müdürü Mustafa Örgüt, Evliya Çelebi'nin 'Seyahatnamesi'nde bahsi geçip saray mutfağında kullanıldığı aktarılan meyve çeşitleri arasında Amasya'nın misket elması ve ayvasının da yer aldığına değindi.
 
"Yenildiğinde lezzetini göreceksiniz"
 
Amasya Valiliği'nin Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı çerçevesinde açtığı kursa katılan kursiyerlerle birlikte lezzetli yemeği hazırlayan şef Murat Devek ise, "Ayva gallesi Osmanlı saray mutfağına ait özel bir yemektir. Kuzu etinin, nohut, ayva ve şeker ile buluşması çok enteresandır. İnsanlara garip gelebilir. Ama yenildiğinde lezzetini göreceksiniz" şeklinde konuştu.
 
Kursiyerlerden Canan Kartallı da tarifini öğrendikleri bu yemeğin tadını çok beğendiğini söyledi. Büyük Amasya Otelindeki tanıtım programına Amasya Belediye Başkan Vekili Ahmet Çoban, AK Parti İl Başkanı Ekrem Toto ile Amasya Esnaf Odaları Birliği Başkanı İsa Köse de katıldı.
 
Ayva gallesi nasıl yapılır? Ayva gallesi yaparken nelere dikkat edilir? Ayva gallesi'nin özellikleri nelerdir? Ayva gallesinde hangi et kullanılır?
 
Ayva Gallesine Coğrafi İşaret
Et ile ayvanın buluştuğu farklı bir tarif denemeye ne dersiniz? Ayva gallesi, Amasya mutfağının yöresel bir lezzeti. Tercihe göre ayva yerine kuru kayısı veya erikle de hazırlanabilir. Sofranızda farklı bir tarife yer vermek isterseniz, ayva gallesi tarifine mutlaka bir şans vermelisiniz. Eğer denemek isterseniz, ayva gallesi yapımı ve malzeme listesi hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
 
Ayva Gallesi Nasıl Yapılır?
Ayva Gallesi Yapımı İçin Malzemeler Nelerdir?
 
*  4 Adet Ayva
*  200 Gram Nohut
*  500 Gram Koyun Eti
*  4 Su Bardağı Su
*  250 Gram Toz Şeker
 
Ayva Gallesi Yapılış Tarifi;
 
Nohut ve eti düdüklü tencerede haşlayın. Et pişince soğumaya bırakın. Ardından eti kemik ve yağ kısımlarından ayırıp kuşbaşı doğrayın.
 
Ayvaları da etlerle aynı boyda doğrayın. Doğranmış etlerin üzerine ayvaları, nohutları ve et suyunu ekleyin.
 
Ardından şeker de ekleyerek bir taşım kaynatın. Ilık olarak servis edin.
 
Afiyet olsun...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler