Zeytinyağı Nedir? Nasıl Saklanır? Özellikleri Nelerdir?

Zeytinyağı Nedir? Nasıl Saklanır? Özellikleri Nelerdir?

Zeytinyağının İhtiva Ettiği Maddeler Nelerdir? Zeytinyağının Raf Ömrü Nedir? Zeytinyağı Nasıl Saklanır? Zeytinyağının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Genel Özellikleri...

 
Zeytinyağı Nedir? Nasıl Saklanır, Özellikleri Nelerdir?
 
Herkesin Marak Ettiği Sorulardan Zeytinyağı Nedir sorusunun Cevabı...
 
Zeytinyağı, zeytin ağacının (Olea europaea) meyvesinden elde edilen yeşilimsi-sarımtırak renkte sıvı bir yağdır.
 
Zeytinyağının İhtiva Ettiği Maddeler Nelerdir?
 
Zeytinyağında, diğer birçok bitkisel yağda olduğu gibi yapısında büyük oranda gliserin etrafında bağlanmış yağ asitlerinden bulunmaktadır. Zeytinyağı yapısında  % 55-83 oranında sıvıyağ asitleri, % 7-20 arasında Palmatik asit, % 0-5 arasında Linoleik asit, % 0-4 oranında Steraik asit ve %0,1-0,7 miktarınca Palmitoleik Asiti ihtiva etmektedir. 
 
Zeytinyağı Nedir? Nasıl Saklanır? Özellikleri Nelerdir?
Zeytinyağının sabunlaşmama değeri %0,5 ve 1,3 oranındadır. Bu sabunlaşmayan oranın içinde % 0,15-0,37 oranında Steroller, % 0,1-0,7 oranında Skualen ve 0-10 ppm miktarında Klorofiller yer almaktadır. Bunların yanı sıra 300 IE miktarlarda A vitaminide yapısında bulundurmaktadır.[1]
 
Zeytinyağı Omega-3 yağ asitleri bakımından çok büyük bir önem teşkil etmemektedir. Sadece çoklu doymamış yağ oranın %9 yapısında Omega-3 yağ asitleri barındırmaktadır.
 
Zeytinyağının son kullanma tarihi geçer mi? Zeytinyağının raf ömrü ne kadar? Zeytinyağı nasıl saklanmalı? İşte, zeytinyağını doğru bir şekilde saklamak için uygulayabileceğiniz yöntemler:
 
Zeytinyağı Nedir? Nasıl Saklanır? Özellikleri Nelerdir?
Zeytinyağı, zeytin meyvesinden elde edilen sarımtırak bir yağdır. En iyi iştah açıcılar ve Yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan bu yağ, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Öyle ki, zeytinyağlılar denildiğinde akla en lezzetli yemekler gelir. Zeytinyağının kullanım ömrü uzun olsa da, son kullanma tarihi vardır. 
 
Zeytinyağının Raf Ömrü Nedir?
 
Zeytinyağı, uygun koşullarda saklandığında ortalama 18-24 aya kadar dayanır. Sızma zeytinyağı, daha az işlendiği için ortalama 12-18 ay muhafaza edilebilir. 
 
Zeytinyağı Nasıl Saklanır?
 
Zeytinyağı Nedir? Nasıl Saklanır? Özellikleri Nelerdir?
** Zeytinyağı, serin ve karanlık bir ortamda saklanmalıdır. Kiler, dolap ve buzdolabı saklamak için uygun alanlardır.
** Buzdolabında saklandığında bulanık bir görünüm alabilir.
** Zeytinyağının koyu yeşil veya kehribar rengi bir kapta durması, saklama açısından daha uygundur. Çünkü bu kaplar, oksidasyonu destekleyen ışığı engeller.
** Oksidasyon, zeytinyağında yağ moleküllerinin parçalanmasını hızlandırabilir.
** Zeytinyağını açtıktan sonra kapağını doğru bir şekilde kapattığınızdan mutlaka emin olun.
** Plastik şişedeki zeytinyağını hemen kullanmayı düşünmüyorsanız, koyu renkli cam şişeye veya tenekeye aktarmanız daha doğru olabilir.
** Zeytinyağı şişesinde bulunan şişeleme tarihi veya son kullanma tarihine göz atabilirsiniz.
 
Zeytinyağının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
 
Zeytinyağı Nedir? Nasıl Saklanır? Özellikleri Nelerdir?
Zeytinyağı bozulduğunda tadında ve kokusunda bazı değişiklikler olur. Eğer zeytinyağından acı, ekşi ve bayat bir tat geliyorsa, bozulmuş olabilir. Zeytinyağı, boya kalemi, tutkal veya macun gibi kokmaya başladıysa, kullanmamanız gerekir. 
 
Zeytinyağının Genel Özellikleri Nelerdir?
 
Zeytinyağının rengi yeşilimsi ve sarımtırak arası değişebilmektedir. Rengin değişken olması yapısında bulundurduğu maddeler sonucudur. Örneğin yeşil renkteki zeytinyağına yeşil rengini veren yapısında 10ppm’ye kadar klorofil barındırmasındandır. Sarı renkteki yağda bu rengi veren yapısındaki karotin maddesidir. 
 
Halk arasında zeytinyağının kalitesi ve rengi arasında bir bağlantı kurulsa da gerçekte rengin yağın kalitesi üzerine hiçbir etkisi yoktur. Bunun yanında filtrelenmemiş zeytinyağı bulanık bir görüntüye de sahip olabilmektedir. Zeytinyağı mor ötesi ışık altında bakılırsa yapısında barındırdığı klorofilin floresan özelliği sayesinde kırmızı renkte görülür.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler