En Meşhur Malezya Yemekleri

En Meşhur Malezya Yemekleri

Malezya mutfağı nedir? En meşhur Malezya yemekleri nelerdir? Evde Malezya yemekleri yaparken nelere dikkat edilir? Malezya yemekleri ve Malezya mutfağının özellikleri nelerdir? Malezya Yarıma..

 
En Meşhur Malezya Yemekleri Nelerdir?
 
Malezya mutfağı nedir? En meşhur Malezya yemekleri nelerdir? Evde Malezya yemekleri yaparken nelere dikkat edilir? Malezya yemekleri ve Malezya mutfağının özellikleri nelerdir?
 
Malezya mutfağı, Malezya'ya özgü yemek pişirme tarzıdır. Malezya mutfağınde en iyi lezzeteler Malezya'da bulunan yemek pişirme teknikleri ve uygulamalarından oluşur ve nüfusunun çok etnikli yapısını yansıtmaktadır.
 
Tarihsel göçlerin, yabancı güçlerin sömürgeleştirmesinin ve daha geniş ana bölgesi içindeki coğrafi konumunun bir sonucu olarak, Malezya'nın günümüzdeki mutfak tarzı, öncelikle Malay, Çin, Hint, Türk aşçı haberleri Endonezya ve etnik Borneo vatandaşlarının gelenekleri ile Tay, Portekiz, Hollanda, Arap ve İngiliz mutfaklarından gelen etkilerin bir karışımıdır. 
 
Bu, Malezya mutfağını oldukça karmaşık ve çeşitli hale getiren bir lezzet senfonisi yapmaktadır. Yemek pişirmede kullanılan çeşniler ve baharatlar farklıdır.
 
Malezya Yarımadası, Singapur ile ortak bir tarihe sahip olduğundan, menşe yeri ne olursa olsun, laksa ve tavuklu pilav gibi aynı yemeğin versiyonlarını sınırın her iki tarafında bulmak yaygındır. 
 
Ayrıca yakınlıkları, tarihi göçleri ve yakın etnik ve kültürel akrabalıkları nedeniyle Malezya, Endonezya ile mutfak bağlarını paylaşmaktadır, çünkü her iki ülke de genellikle satay, rendang ve sambal gibi belirli yemekleri paylaşmaktadır. Hint mutfağı, daha kuru veya daha ıslak köri yemeği hazırlığı ile ayırt edilebilen kuzey-güney Hindistan ve Sri Lanka çeşitliliğinin bir karışımına sahiptir.
 
Farklı ırkların ve geleneklerin birleşim noktası olan Malezya; Hint ve Çin mutfağı gibi mutfakların etkisinde kalsa da Malezya mutfağı, tüm bu kültürlerin bir füzyonu ve Asya mutfağının en iyilerinden biri olarak kabul edilir.
 
Tarihsel göçlerin, sömürgeleştirilmenin ve coğrafi konumun bir sonucu olarak Türk aşçı haberleri  Malezya'nın günümüzdeki mutfağı; öncelikle Malay, Çin, Hint daha sonra Endonezya, Tay, Portekiz, Hollanda, Arap ve İngiliz mutfaklarının etkisinde kalmıştır. Bu durum Malezya mutfağını çeşitlendirmiştir. 
 
Fakat kullanılan baharatlar ve tekniklerde farklılıklar gözetilmektedir.
 
Malezya’da birden fazla yemek kültürü birlikte yaşıyor: Hint, Çin, Malay ve Nyonya. Etnik yapısı gibi çeşniler ve baharatlar da çeşitlilik gösterir ve bunlar da yemeğe farklı lezzet katar.
 
Bazen Malay mutfağı ile Çin mutfağını ayırt etmek zor olsa da Türk aşçı haberleri Malay yemekler bol baharatla ve daha fazla pişiriliyor. Özellikle Hindistan cevizi sütünün ve yumurtanın neredeyse tüm yemeklerde kullanılması Malezya mutfağının öne çıkan en temel özelliğidir.
 
Malezya mutfağında çok sayıda yemek çeşidi olsa da bunlardan birkaçı şunlardır:
 
En Meşhur Malezya Yemeklerinden ve yemek tariflerinden "Curry Mee" Nedir?
 
En Meşhur Malezya Yemekleri Nelerdir?
Bir diğer tipik Malezya yemeği de Curry Laksa olarak da bilinen Curry Mee. Bir tür Malezya, Çin, Tayland ve Hindistan karışımı düşünün. İşte Curry Mee tam olarak bu. İçerisinde klasik Türk aşçı haberleri olan her şeyi (örneğin fasulye filizi, karides, balık, tavuk vs.) içerebilen, yalnızca kültürel bir karışımın getirebileceği aromalara sahip – hindistancevizi sütü, sambal, nane ve köri – ilginç bir tabak.
 
En Meşhur Malezya Yemeklerinden "Roti Canai"
 
En Meşhur Malezya Yemekleri Nelerdir?
Dahl (mercimek) ve köri ile servis edilen bir tür gözleme. Hint mutfağından izler taşıyan Roti Canai, Malezya’da sabahların popüler bir yiyeceği. En iyi Roti Canai deneyimi ise hamurun gözler önünde açıldığı sokak tezgahlarında yaşanıyor.
 
En Meşhur Malezya Yemeklerinden "Nasi Lemak" Nedir?
 
En Meşhur Malezya Yemekleri Nelerdir?
Malezya’nın ulusal yemeği. Nasi pirinç anlamına geliyor, Lemak ise zengin ya da lezzetli olarak çevriliyor. Pirinç, hindistancevizi sütü, pandan yaprakları ve diğer baharat türleri ile suda kaynatılıyor.
 
Nasi Lemak, sambal (karides ezmeli bir acı sos), Türk aşçı haberleri kurutulmuş ançüez ve kavrulmuş yer fıstığı ile servis ediliyor. Garnitür olaraksa genelde yumurta, tofu, kalamar, kızarmış tavuk vs. tercih ediliyor.
 
En Meşhur Malezya Yemeklerinden "Karipap" Nedir?
 
En Meşhur Malezya Yemekleri Nelerdir?
Karipap veya köri pufu, Malaylar tarafından Malay Yarımadası'ndan ve Sumatra ve Borneo'nun bazı bölgelerinden icat edildiğine inanılan en yaygın hamur işlerinden biridir. Soğan, sarımsak, köri tozu, patates, tavuk göğsü ile hazırlanan iç dolgu ile doldurulan hamurun kenarlarından kıvrılmasından sonra kızgın yağda kızartılmayla Türk aşçı haberleri elde edilen lezzetli bir atıştırmalıktır.
 
Karipap'ın içi doldurulduktan sonra kenarları içe doğru kıvrıldığı için ay şeklini alır.
 
Malezya’nın Popüler bir aperatifi olan Karipap, Malezya dışında, özellikle Tayland ve Singapur'da da popüler oldu. Böylece farklı kültürlere uyarlanmasıyla iç dolgusu ton balığı, sardalye ve benzeri malzemelerle yapılan çeşitli varyasyonları da ortaya çıktı.
 
En Meşhur Malezya Yemeklerinden "Penang laksa" Nedir?
 
En Meşhur Malezya Yemekleri Nelerdir?
Asam laksa olarak da bilinen Penang laksa, Malezya'nın Penang adasından gelen kendine has bir yemeğidir. Hem yerli halkın hem de turistlerin gözde sokak yemeği haline dönüşen Penang laksa balık bazlı erişte çorbasıdır.
 
2011 yılında CNN Go tarafından yayınlanan "Dünyanın En İyi 50 Yemeği" listesinde kendisine 7. sıraya yer bulan Penang Laksa haşlanmış uskumru (veya sardalya), demirhindi, Türk aşçı haberleri erişte, limon otu, acı biber, zencefil çiçeği tomurcukları, ananas dilimleri, soğan ve nane ile hazırlanan bir çorbadır.
 
Penang Laksa geleneksel olarak, Malezya tarzı karides ezmesi olan hae ko ile servis edilir.
 
En Meşhur Malezya Yemeklerinden "Chee Cheong Fun" Nedir?
 
En Meşhur Malezya Yemekleri Nelerdir?
Kanton Çin mutfağının ülkedeki temsilcisi olan Ipoh şehrinin tipik bir yemeği. Rulo halinde prinç noodle’larından yapılan bu yemeğin dokusu o kadar güzel ki ipek gibi görünüyor. Türk aşçı haberleri Ayrıca yemeğin hazırlanış şekli de ayrı bir sanat; bir sokak tezgahının önünde yerinizi kapın ve bu nefis manzarayı izleyin.
 
En Meşhur Malezya Yemeklerinden "Kuih lapis" Nedir?
 
En Meşhur Malezya Yemekleri Nelerdir?
Kue lapis Endonezya kökenli pirinç unundan yapılan katmanlı bir tatlıdır; zamanla Malezya, Surinam, Brunei ve Singapur'da popüler hale gelmiştir.
 
Katmanlardan oluşan bu tatlı adını Endonezya dilinde olan lapis (katmanlar) kelimesinden alır. Bu hafif tatlı genellikle iki renkli katmandan oluşur.
 
Her katman ayrı ayrı pişirildiği için sabır gerektiren bir üründür.
 
Kuih Lapis, pirinç unundan yapılır ve diğer bileşenler şeker, hindistan cevizi sütü ve gıda boyasıdır. Gıda boyası rengi tercihe bağlı değişkenlik gösterse de yeşil ve kırmızı renkler yaygındır. Türk aşçı haberleri Gıda jölesini andıran bu lezzet farklı renklerin birbirine karışmasını önlemek için kademeli olarak buharda pişirilir.
 
En Meşhur Malezya Yemeklerinden "Nasi kerabu" Nedir?
 
En Meşhur Malezya Yemekleri Nelerdir?
Nasi kerabu, pirinç bazlı bir Malezya mutfağı yemeğidir. Nasi kerabu'daki pirinç rengi değişebilse de genel olarak mavi renklidir çünkü pirince mavi rengini veren kelebek bezelye çiçeğinin yaprakları ile birlikte pişiriliyor. Ancak günümüzde bu bitkiye ulaşmak oldukça güç olduğundan gıda boyası tercih edenlere de rastlamak çok doğal.
 
Pirince uzun fasulye, lahana veya salatalık gibi kıyılmış sebzeler, yumurta, kızarmış balık veya tavuk, sambal, fermente balık ezmesi, Hindistan cevizi, yeşil biber veya balık krakerler de eşlik eder. Bu ayrıntılı ve karmaşık yemek, taze otlar açısından da oldukça zengindir.
 
Görüldüğü gibi pirinç yemeğin temelidir, bu durum diğer Asya ülkelerinde de benzerdir. Malezyalılar tarafından çok sevilen bu yemek öğle ve akşam öğünlerinde tercih edilir.
 
En Meşhur Malezya Yemeklerinden "Nasi Biryani" Nedir?
 
En Meşhur Malezya Yemekleri Nelerdir?
Bu yemek, Nasi-Kandar olarak bilinen Mamak restoranlarında bulunuyor. Mamak, Malay Hintler topluluğuna deniyor. Bir Nasi-Kandar’a gidip biryani pilavı, kızarmış tavuk gibi yemekler istediğinizde, üzerlerine farklı soslardan almayı unutmayın. Malezya mutfağının en zengin aroma patlamalarından birini tadacağınıza emin olabilirsiniz.
 
En Meşhur Malezya Yemeklerinden "Roti canai" Nedir?
 
En Meşhur Malezya Yemekleri Nelerdir?
Malezya’da çok popüler olan Roti canai veya Roti paratha Hint kökenli ve sokak lezzeti olan yassı bir ekmektir. Bu rotiler, Malezya'nın mamak (Müslüman-Hint) adı verilen seyyar satıcılar tarafından çeşitlendirildi.
 
Malezya, Singapur, Endonezya, Brunei ve Tayland'da da tüketilen Roti canai; un, su, yumurta ve yağ ile yapılan hamurdan elde edilir. Hamur olabildiğince ince hale getirilip arasına yağ sürülerek tekrar küçük parçalar halinde dinlenmeye bırakılıyor, hazır kıvama geldikten sonra kızartılıyor. Genellikle köri eşliğinde servis edilir. Ancak et, yumurta gibi farklı malzemelerle yapılan çeşitli tatlı veya tuzlu varyasyonları da mevcut.
 
Malezya'nın "ulusal" ekmeği olarak anılan Roti canai, Malezyalılar tarafından genellikle kahvaltıda tercih edilir ve tercihe göre arasına et, soğan ve bazı sebzeler konularak da hazırlanabiliyor.
 
Malezya'ya 1900'lerin başında göç eden Hintli Müslümanların ülkeye getirdiği bilinen Roti canai, bugün özellikle kuzey eyaletlerdeki hemen hemen her yerdeki seyyar tezgahta, "mamak" isimli restoranlarda ve birçok lokantada bulmak mümkündür. Ayrıca Sudi Arabistan ve Yemen’de de rahatlıkla bulunabilir.
 
En Meşhur Malezya Yemeklerinden "Hokkien Mee" Nedir?
 
En Meşhur Malezya Yemekleri Nelerdir?
Hokkien Mee, Malezya ve Singapur’da son derece yaygın bir yemek; ancak en özel çeşidini Kuala Lumpur’da bulacaksınız. Hokkien Mee, koyu, yoğun soya sosu ile kalın noodlelardan yapılan bir yemek. İçerisindeki soya sosu miktarı yemeğin çok tuzlu olacağını düşündürebilir; ancak tuz dengesi, şaşkınlığa uğramanıza sebep olacak.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler