Bahar Salataları Nasıl Yapılır?

Bahar Salataları Nasıl Yapılır? "Fazile Paksoy"

Yağmurla yıkanan ağaçlar, pırıl pırıl olmuş, otlar sebzeler, ekinler boy vermiş. En çokta baklalar boylanmış. Toplamak istedik üstlerinde bakla yok denecek kadar az. Annem iştaha..

 
Bahar Salataları Nasıl Yapılır? "Fazile Paksoy"
Yöresel lezzet taşıyıcısı- Fazile Paksoy
 
Bugün yine tarla günüydü. Bilirsiniz İzmir'in baharı kısa sürer. Bir bakmışsınız havalar iyice ısınmış ve yaz gelmiş. 
 
Bu yüzden bulduğumuz her fırsatta  baharı yaşamak için  tarlaya gidiyoruz. Üç gündür yağmur var buralarda. Bugün ara verdi biraz. Dinmişken fırsat bilip hemen attık kendimizi tarlaya.
 
Bahar Salataları Nasıl Yapılır? "Fazile Paksoy"
Yağmurla yıkanan ağaçlar, pırıl pırıl olmuş, otlar sebzeler, ekinler boy vermiş. En çokta baklalar boylanmış.
 
Toplamak istedik üstlerinde bakla yok denecek kadar az. Annem  iştaha kaçmış  bunlar tepelerinin kırılması gerek dedi. Tepelerini kırdık. 
 
Yeşil gübre olması için bir kısmını yazlık sebzeleri dikeceğimiz alana yaydık. 
 
Bahar Salataları Nasıl Yapılır? "Fazile Paksoy"
Çapalanacak ve toprakla karışıp gübre olacak. Bir kısmını keçi ve koyunlara verdik. Bir kısmınıda  eş, dost  konu komşu ile salata olarak biz  tüketeceğiz.
 
Daha önceki yıllar bir iki çeşit salata tarifi vermiştim sizlere...
 
Bugün haşlayarak yaptığım salatayı anlatmak istiyorum. Çok kolay bir tarif, benim yaşımdakiler ve büyükler bilir mutlaka.
 
Bahar Salataları Nasıl Yapılır? "Fazile Paksoy"Benim amacım  bizden sonraki nesillere aktararak unutulmamasını sağlamak.
 
En Sevilen Salata Tariflerinden Bahar Salataları İçin Malzemeler :
 
*   Bir Miktar Bakla Tepesi
*   Bir Miktar Taze Bakla
*   Taze Sarımsak
*   Taze Nane
*   Taze Soğan 
*   Marul
*   Kekik
*   Çağla
*   Haşlanmış Patates
*   Yoğurt
*   Sirke
*   Limon
*   Tuz
*   Kuru Biber
*   Zeytinyağ
 
Geleneksel Türk Mutfağında Ve Yöresel Mutfaklarımızda Bahar Salataları Yapılış Tarifleri:
 
Başlarını hafifçe kestiğimiz baklaları ve filizleri kaynattığımız tuzlu suyun içine atarak bir taşım kaynatıyoruz.
 
Daha sonra bu sudan çıkararak, ezdiğimiz taze nane ve taze sarımsakla birlikte isteğe göre ekşili veya yoğurtlu olarak servis ediyoruz.
 
Çiğ olarakta, közlenmiş yada kaynatılmış patates, taze soğan, nane, bir kaç marul yaprağı, bir avuç kadar çağla 5-6 adet içlenmemiş baklayı istediğiniz irilikte doğrayıp, zeytin, zeytinyağ  ve sirke kullanarak şifa deposu bir salata yapabilirsiniz.
 
Cacık  :
İnce ince kıydığımız bakla yaprakları, taze sarımsak ve bir tutam naneyi sulandırılmış yoğurdun içine atıyoruz. Biraz karıştırıp üzerine zeytinyağ gezdiriyoruz.
 
Tam zamanı... geçmeden yapıp yapıp yiyin bence. Baharı doya doya yaşayacağımız, doğada sofralar kuracağımız nice baharlara. Afiyet olsun...
 
Bahar Salataları Nasıl Yapılır? "Fazile Paksoy"


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler