Güz Rotasında Zeytinden Üzüme Yolculuk

Güz Rotasında Zeytinden Üzüme Yolculuk

Bugün size, içinde bulunduğumuz aylarda Ege’de çıkabileceğiniz bir rotadan, konaklama alternatifl erinden ve...

Güz Rotasında Zeytinden Üzüme Yolculuk
Volkan AKI
Bugün size, içinde bulunduğumuz aylarda Ege’de çıkabileceğiniz bir rotadan, konaklama alternatifl erinden ve keyifli bir seyahatten bahsedeyim istiyorum…
 
Ege’de başladığınız yolculukta bu mevsimin ilk çıkış noktası Ayvalık ve zeytin hasatları olur... Zeytin hasadı aslında bu bölgede bir bayram etkinliği gibidir… Sofralar kurulur, davullar çalınır. Tabii Ayvalık’ta zeytin sorunlarının gündeme taşındığı toplantılar da yapılır. Kaç yıldır bu hasata gidiyorum. Hava bu mevsimlerde, yani ekim ayının sonları ve kasımın ilk haftalarında bölgede hep güzel oluyor.
 
Ayvalık’ta yeni bölge
Ayvalık’ta yeni gelişen bölgelerden bahsetmemiz gerekiyor. Kıyıya paralel giden ve tarihi Makaron Konağı Otel’in de yer aldığı eski Rum evlerinin bulunduğu cadde şimdilerde çok hızlı gelişiyor. Kafeler ve yeni oteller ardı ardına açılıyor. Birkaç dikkat çekici restoran da var. Makaron’dan bahsetmiştik, bu bölgede açılan güzel butik otellerden biri… 
 
Şimdi aynı bölgede bir otel daha hizmete girmiş. Uzun yıllardır tanıdığımız, bölgede zeytin işinin önde gelenlerinden Mehmet Cavlı, eski aile evini restore ederek 6 odalı bir otele dönüştürmüş. Cavlı Hane Butik Otel aslına bağlı kalarak yapılmış... Dantellerden pencerelere, hatta su oluklarına kadar o dönemin evi hayata geçirilmiş... Oluklar tamamen bakırdan yapılmış… Evet çok odası yok, ama adı üstünde butik otel, ailecek işletiyorlar... 
 
Tüm tarihiyle evin korunmuş olması o bölgedeki diğer gelişmelere de örnek olabilir gibi duruyor. Mehmet Cavlı “Her ayrıntısını neredeyse uyumadan yaptım. Kafama takılıyordu, ertesi gün ölçü alıp orijinal halini tasarlamaya çalışıyordum. Misafirlerimiz burada kendi evlerinde hissetsin istiyoruz. 
 
Örneğin o akşam ne istiyorlarsa konakladıklarında onu yapalım istiyoruz” diyor. Tabii yeni değil ama, Sarımsaklı Bölgesi’nde iki yıldır hizmette olan Murat Reis Otel’i de konaklama durakları içinde sayabiliriz. Sonbaharın güzel havalarında göl gibi duran denizin kıyısında huzuru deneyimleyebilirsiniz. 
 
Doğuş Grubu’na ait otel, bölgedeki konaklama kalitesini yükselten tesisler arasında yer alıyor. Cunda, son yıllarda yeni tesislerle oldukça iyi konaklama noktalarına ulaştı, ama, Ayvalık tarafı için iyi bir merkez olarak dikkat çekiyor.
Gelelim zeytinden Üzüm Çeşitlerinden üzüme güz yolculuğuna... Bu rotayı hiç yaptınız mı, bilmiyorum... 
 
Ayvalık’tan yukarı doğru, Çanakkale yönüne giden çok keyifl i bir yol var. Yazın bu yoldan giderseniz tatil sitelerinin yer aldığı bölgelerden geçerken zorlanabilirsiniz. Ama sonbaharda rahat ve keyifl i bir yol. Bir bölümü Kaz Dağları eteklerinden geçen yol, kimi yerlerde güzel manzaralar da veriyor. Bu tırmanma bölgesinde çay ya da kahve içmeyi de unutmayın. 
 
Tabii bu bölgeden yukarı çıkıp Çanakkale Gelibolu’ya gittiğinizde üzüm bağlarıyla da karşılaşıyorsunuz. Bu bölgenin dikkat çeken otellerinden biri de Hotel Caeli… Biraz da bu otelden ve arkasındaki emekten bahsedelim…
 
Tabiat ve sanat...
Bu bölge tabiatın insanlara gerçekten olağanüstü renkler sunduğu, verimli topraklarıyla da dikkat çeken bir yer. Burada yer alan Hotel Caeli; mimarisi, içindeki sanat eserleri ve SPA hizmetiyle bu bölgeye rota çizecekler için bir konaklama alternatifi… Ben, doğa ve sanat deyince yanına mutlaka mutfağı da koyarım. Hotel Caeli'de de öyle yapılmış. 
 
Gelibolu Yarımadası’nın tarihsel ve doğal güzelliklerle dolu toprakları üzerinde, Eceabat ilçesinin Kumköy mevkiinde yer alıyor mekân. İç tasarımı ve dekorasyonuyla da dikkat çekiyor. Otele adını veren ikonik heykel ise, Türkiye’nin önde gelen çağdaş heykeltraşlarından Seçkin Pirim’in Latincede “Cennet Kapısı” anlamına gelen “ Porta Caeli” isimli eseri... 
 
Otelin 21 odası tablolarla süslü.
İtalya ve İspanya’da sanat, doğa, sağlık üçgeninde pek çok yer var. Türkiye’de de bu tarz butik otellerin sayısı artıyor.
 
Tüm ürünler bahçeden...
Şehir merkezlerinden uzaklaştıkça otellerdeki yemek de, şef kalitesi de biraz düşüyor. Çünkü şefeler de aileleriyle çok uzak yerlerde yaşamak istemiyor. Türkiye'nin önde gelen şefl erinden Hakan Açıl (üstte), buraya gelmiş. Bu bölgede toprak verimli ve bahçelerde her şey yetişiyor. Taze deniz ürünlerini de bulmak mümkün… 
 
Böyle olunca, tabii şefin de ustalığıyla, taptaze, bahçeden, ürünlerle yapılmış yeni lezzetler bulmak mümkün… Geleneksel Türk Mutfağı, Osmanlı Saray Mutfağı, Yöresel Mutfaklardan Kendi ev yapımı reçellerini, kendi peynirlerini, konservelerini hatta füme etlerini de yapıyorlar. Otelin içinde yer alan Winter Garden Restaurant'ta yerel ve uluslararası lezzetler kullanılarak modernize edilen Türk mutfağının tatlarını sunuyorlar. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler