Şef Cihan Kıpçak Kimdir?

Başarılı Türk mutfağı şeflerinden Cihan Kıpçak aşçılık mesleğine nasıl başladı? Türk mutfağı şeflerinden Şef Cihan Kıpçak 2ın her gün yaptığı işler nelerdir? Şef Şef Cihan Kıpçakın mutfak felsefesi nedir? Nelerden..

 
Başarılı Türk mutfağı şeflerinden Cihan Kıpçak aşçılık mesleğine nasıl başladı? Türk mutfağı şeflerinden Şef Cihan Kıpçak 2ın her gün yaptığı işler nelerdir? Şef Şef Cihan Kıpçakın mutfak felsefesi nedir? Nelerden hoşlanır?
 
GQ Podcasts kaynağından edinmiş olduğumuz bilgileri kaynak göstererek Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak "şef kimdir" takipçilerimiz ile bizde paylaşmak istedik...
 
Şef Cihan Kıpçak Her Gün Ne Yapar?
 
‘Her Gün Yaparım’ podcast serimizde bugün de Şef Cihan Kıpçak'ın günlük rutinini öğreniyoruz.
 
Duş almak, kahve içmek
 
Ben aslında suyun canlandırma gücüne çok inanırım. Ve her gün mutlaka duş alarak güne başlarım. Ardından şehirde bir yerde oturarak mutlaka bir kahve içerim. Ve insanları ya da şehri dinlerim. Bu gerçekten benim her gün yaptığım kıymetli bir şey. 
 
Hayata her gün farklı bir yerden bakmak
 
Her gün aslında farklı bir yerinden bakmayı öğreniyorum. Sonuç olarak şehir her gün aynı rutinini yaşamıyor, şehir her gün değişiyor. Oradan geçen insanlar, arabalar; oturduğunuz, konuştuğunuz, göz göze geldiğiniz herkes değişiyor. 
 
O yüzden aslında her gün yeni bir kitap okuyor gibisiniz. Şehirde oturup, bir bardak kahve alıp yoldan geçen insanlara bakmak ya da karşısınıza oturduğunuz insanla sohbet etmek sizi gerçekten farklı bir güne başlatıyor. 
 
Ben duş almadığım zaman ya da o kahveyi içmediğim zaman neler olduğunu, neyi kaçırdığımı biliyorum. O yüzden bunları her yaptığım gün de bu şansım olduğu için şükredebiliyorum. 
 
Rutin oluşturmak
 
Baktığın zaman eğer bu rutin, iş konusundaysa gerçekten o yaptığınız rutin aslında standartlarınızı belirliyor. Hatta Japonların da bununla ilgili benim de çok saygı duyduğum bir sözü var. ‘Bir işi iyi yapıyorsan her zaman iyi yap. Bir şeyi kötü yapıyorsan her zaman kötü yap.
 
Bu aslında rutinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Rutin bizim standartlarımızı sağlarken aynı zamanda herkesi aynı kalıba koyan da bir şey. Yani rutin bir yandan güzel bir yandan da sıkıcı bir şey.
 
Alışkanlıklar yaratmak
 
Aslında rutinden kastımız alışkanlıklar. Kimisi bunu profesyonel olarak bir iş haline getirmiş, kimisi de sevdiği için hobi olarak yapıyor veya kimisi benim gibi bir araya getirmiş, hobisini meslek edinmiş bunu günlük yapıyor. Bu da aslında sizin hayattaki başarınızı belirliyor. Tabii ki de ben her mutfağa girdiğimde farklı şeyler yapmak istiyorum. 
 
Ama sonuçta, örnek olarak bir menü yapıyorsunuz ve insanlar oraya siz o yemeği her gün aynı kalitede yaptığınız için geliyor. Hatta bunlar için rehberler yapılıp ödüller veriliyor. Niye? Sürdürülebilir olduğu için, kaliteyi ve o lezzetti her zaman aynı tadı yakalayabildiğin için insanlar seni ödüllendiriyor. 
 
Benim tarafımdan baktığın zaman bir süre sonra bu sıkıcı hale geliyor. Çünkü daha fazlasını verebileceğini, her gün yaşadığın şeyde daha geniş bir yelpazede olduğunu, ufkun çok daha geniş olduğunu anlıyorsun. 
 
Şef Cihan Kıpçak Kimdir?
Bir yemeği yaptıktan sonra pişirme tekniklerinde o yemeğin farklı yönlerini keşfediyorsun ve aslında ne kadar derin olduğunu anlıyorsun. Ama tabii her gün gelen misafire bunu anlatman çok daha zor çünkü o tek bir perspektiften bakabiliyor, sen yaptığın ürüne her gün farklı perspektiflerden bakabiliyorsun.
 
Düzen ve temizliği sağlamak
 
Özellikle mutfakta düzen meraklısıyım. Mutfaktaki düzen her şeydir. Bu sadece benim rutinim değil ama mutfakta çalışan herkesin de rutini olması gereken bir şeydir; düzen ve temizlik.
 
Orayı düzenli, temiz görmediğiniz zaman bir şeyin eksik olduğunu hissediyorsunuz. Mesela düzen olmayan mutfakta çalışmaya başlayamıyorum, asla çalışamıyorum ve performansım da bir hayli düşüyor. O yüzden benim için düzenli ve temiz bir mutfak, eğer mutfak için konuşuyorsak günlük rutinim diyebilirim. 
 
Rutin ve alışkanlıkları sürdürmek için bazı şeylerden fedakarlık yapmak
 
Kesinlikle katılıyorum. Çünkü gerçekten sonuç olarak zaman akıyor. Ve bu zamanın neresinde olduğumuzu biz tayin ediyoruz. Belli bir rutinimiz var. 
 
Bahsettiğim gibi ben her sabah kahve içiyorum ve mesela her sabah kahve içtiğim belli bir yer var ve oraya gidip belli bir saatte kahve içiyorum. Ama orada olmak yerine her gün başka saatte başka yerde kahvemi içsem belki çok farklı şeyler yaşayacağım. 
 
Bu bir tercih meselesi tabii. Dediğim gibi her şeyin bir bedeli var. Belli kararlar alıyorsunuz, belli alışkanlıklarınız, rutinleriniz var ve bunları sürdürmek adına bazı şeylerden fedakarlık yapıyorsunuz ama bunun farkında bile olmuyorsunuz.
 
Özverili olmak
 
Bence insanlar hayatta daha fazla özverili olmalılar. Bence böyle olması dünyayı biraz daha güzel kılabilir. İnsanlar daha fazla empati yaparsa, daha fazla anlamaya çalışırsa bence dünya daha güzel bir yer haline gelebilir.
 
Sakin kalmaya çalışmak 
 
Her gün daha fazla sakin kalmaya çalışmalılar, özellikle İstanbul gibi bir şehirde. Ve karşısındaki insanı veya hayvanı daha fazla dinlemeye çalışıp daha fazla iletişim kurmaya çalışmalılar. Bence bu onlar için çok daha etkili ve daha güzel bir günün başlangıcı olabilir. 
 
 
Şef Cihan Kıpçak Kimdir?
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler