Ordu'nun Ünlü Lezzeti

Ordu'nun Ünlü Lezzeti "İçli Tava" Coğrafi İşaret Aldı

"İçli Tava"nın Ordu dışında da tanınması amacıyla tescille ilgili çalışma yaptıklarını anlatan Kahveci, 2022'de yaptıkları başvurunun geçen yaz kabul kabul gördüğünü kaydetti.

 
Ordu'nun Ünlü Lezzeti "İçli Tava" Coğrafi İşaret Aldı...
 
Ordu içli tava, Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığının girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumunca Temmuz 2023'te coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi.
 
Daire Başkanlığı Tarımsal Üretim ve Yem Şube Müdürü Mustafa Kahveci, AA muhabirine, Ordu'da 19 coğrafi işaretli ürünün tescil edildiğini, bunların 12'sinin Büyükşehir Belediyesinin çalışmasıyla yapıldığını söyledi.
 
Kahveci, tescillenen ürünlerden Ordu içli tavanın kentin sevilerek tüketilen lezzetlerinden olduğunu belirterek, "Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte hamsi bol miktarda çıkıyor, tezgahlarda bulunuyor. İçli tava da hamsinin en güzel değerlendirme şekillerinden biri diyebiliriz. Hem evlerde hem lokantalarda şu sıralar çok yoğunlukla tüketiliyor ve talep ediliyor." dedi.
 
Bu lezzetin sadece Ordu'da kalmaması, il dışında da tanınması ve bilinmesi amacıyla tescille ilgili çalışma yaptıklarını anlatan Kahveci, 2022'de yaptıkları başvurunun geçen yaz kabul gördüğünü kaydetti.
 
Kahveci, başka yöresel ürünleri de tescil etmek için çalışmaları sürdürdüklerini dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu:
 
"Genel itibarıyla hedefimiz ilimizdeki bu tescilli ürünlerin gastronomi anlamda dışarıdan gelen turistlere sunum imkanlarının arttırılması yani insanların Ordu'ya geldiği zaman 'Buranın güzel içli tavası var' diye bu lezzetleri talep etmesi en büyük arzumuz. İkinci olarak da coğrafi işaretli ürünlerden asıl maksat bunların paketlenmesi ve soğuk zincire dahil edilerek çok daha uzak mekanlarda satılabilmesi yönünde bir düşüncemiz var.
 
İçli tava da buna uygun bir ürün. Soğuk zincirle çok farklı yerlere bunun pazarlanması, satışı yapılabilir. Hamsiyle hazırlanan lezzete müşteriler ilgi gösteriyor, Altınordu ilçesinde işlettiği lokantanın aşçılığını da yapan Süreyya Karadeniz, haftanın belli günlerinde menüde Ordu içli tavanın yer aldığını söyledi.
 
Yemek sektöründe 20 senedir hizmet veren Karadeniz, Ordu içli tavanın adeta sanat eseri bir yöresel yemek olduğunu vurgulayarak, "Türkiye genelinde de tanınması lazım. Sadece hamsiyi alıp tavaya koymak değil. İç pilavı ayrı döşüyorsun. Hamsiyi tek tek diziyorsun ve gerçekten bir sanat eseri diye düşünüyorum ve tadılmalı." diye konuştu.
 
En Sevilen Tescilli Yemeklerimizden Ordu İçli Tava Nasıl Yapılır?
Ordu İçli Tava İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
 
* 1 kg hamsi
* 1/2 kg pirinç
* 100gr kuru üzüm
* 5 baş orta büyüklükte soğan
* İç fıstığı
* maydanoz
* tuz
* karabiber
* nane
* zeytinyağı
 
En Sevilen Balık Yemeklerinden Ordu İçli Tava Nasıl Hazırlanır?
 
Hamsiler ayıklanarak kılçıkları çıkarılır. Yıkanır ve tuzlanır. Bir tencereye yağ konur. Önce iç fıstık, sonra sıra ile kuru üzüm, soğan ve yıkanmış pirinç yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Pirinç seviyesine kadar kaynamış su katılarak tencerenin ağzı kapatılır. Pirinç yarı pişme durumunda iken ateş kısılır. Üzerine yağ dökülür. 
 
Karabiber, nane ve maydanoz ilave edilir. İç pilav dinlendirmeye bırakılır. Yağlanmış tepsiye hamsiler açılarak sırt kısmı yere gelecek şekilde dizilir. Tepsinin kenarına da hamsiler düzgün bir şekilde yerleştirilir. 
 
Hazırlanan iç pilavı tepsiye dökülür. Kaşıkla düzeltilir. Kenarındaki hamsiler pilavın üzerine kapatılır. Ayrıca pilavın üst kısmı tamamen kapanacak şekilde hamsiler dizilir. Üzerine yağ gezdirilir. Kızgın fırında hamsiler kızarıncaya kadar pişirilir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler