Bağışıklığınızı Demir Gibi Yapacak O Öneriler..

Dr. Öğr. Üyesi İlkay GÖK
Yazar:Dr. Öğr. Üyesi İlkay GÖK
Bu yazı

Bağışıklığınızı Demir Gibi Yapacak O Öneriler...
 
Corona virüs pandemisi sebebiyle hemen herkes evine kapandı. Evde geçirilen zamanın yeme ve içme düzenimize yansıdığı da çok önemli bir gerçek.
 
Ancak bu süreci kendimiz için daha faydalı hale getirebiliriz. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek aslında sanıldığı kadar zor bir şey değil.
 
İşte bağışıklığınızı demir gibi yapacak o öneriler...
 
Kombu çayı 
Kombu mantarını, demlediğiniz şekerli siyah veya yeşil çayın içinde bekletin. 1 hafta sonra fermantasyon yani mayalanma tamamlanır. Dolaba koyup soğuk tüketin. Asidik ve doğal karbondioksit oluşumuyla köpüklü, çok lezzetli bir sağlık iksiridir.
 
Ekşi mayalı ekmek
Ekşi mayanızı nohut kullanarak hazırlayabilirsiniz. Ekşi ekmek mayasını bir kere hazırladıktan sonra basit yöntemlerle ekşi mayalı tam buğday ekmeğinizi kısa sürede pişirebilirsiniz. Tok tutar ve normal ekmeğe göre glisemik indeksi daha düşüktür.
 
Kırmızı lahana turşusu 
Doğradığınız lahanayı kaya tuzuyla ovup biraz tuz ve ev sirkesiyle kavanozda bekletin.
 
Beyaz lahana turşusu
Sağlık deposu, probiyotik ve prebiyotik özellik taşıyan turşu tariflerinden lahana turşusu bağışıklık sisteminiz destekler. Hazırlaması çok basittir. Lahanayı iyice yıkayın, doğrayıp temiz bir kavanoza koyun. Üstüne kaynamış soğuk su ekleyin. 
 
1 litre suya 2 çorba kaşığı kaya tuzu (önceden suda eriterek) ekleyin. Kavanoz kapağını kapatıp turşu olana kadar bekletin. Yaklaşık 10 günde hazırdır. 1 gram lahana turşusunun içerisinde toplam 6,5 milyon canlı probiyotik bakteri oluştuğunu biliyor muydunuz?
 
Ev yoğurdu 
Pastörize sütü parmağınızı hafif yakana kadar ısıtın ve 1 kilo süte 1 çorba kaşığı ev yoğurdu ekleyip karıştırın. Kapağı kapatıp ısısını korumak için sarın, bir gece bekletin. Ardından dolaba alabilirsiniz.
 
Kefir 
Pastörize sütü şişenin içine kefir mayası atarak oda sıcaklığında bekletin. Birkaç gün içinde mayalanır. Çok ekşimeden dolapta bekletin.
 
Balık 
Omega-3 bağışıklık sistemini destekler ve balık yemeklerinden Hamsi, sardalye, uskumru gibi omega-3 kaynağı balıkları fırında, ızgarada, tencerede buğulama şeklinde pişirerek haftada 2 kez tüketebilirsiniz. Derin yağda kızartmayın çünkü omega-3 kızartma yağına geçer. Ayrıca keten tohumu, ceviz gibi bitkisel omega-3 kaynaklarına da sofranızda yer verin.
 
İlikli kemik suyu 
Biraz sirkeyle en az 7-8 saat kısık ateşte sert kemikleri ilikleriyle kaynatın, soğuduktan sonra kavanozlara koyup derin dondurucuda saklayın. Sirke kemiklerdeki kalsiyum gibi minerallerin ve kolajenin suya geçmesini artırır. Bağışıklık sistemini destekleyen içeriğiyle yemeklerde kullanılması, yemeğinizin besin değerine de katkı sunar.
 
Elma sirkesi 
Doğal fermantasyonla evde hazırlanan elma sirkesinin pek çok faydası vardır. Ev sirkesinde canlı organizmalar çok daha fazladır ve herhangi bir katkı maddesi yoktur. Sirkede bulunan asetik asit antimikrobiyal etkisi ile vücudumuzdaki kötü bakterilerle savaşır.
 
Bağırsaklarınızdaki kötü bakterileri uzaklaştırmaya destek verdiği için gaz, şişkinlik gibi problemlerin azalmasına, vücudunuzdaki sivilce veya küçük çıbanların iyileşmesine bile katkı sağlayabilir. Bir çorba kaşığı sirkeyi her gün sabah uyanır uyanmaz yarım litre suya ekleyerek içebilirsiniz.
 
Kırmızı pancar turşusu: 
Fırında pişirip yumuşattığınız kırmızı pancarları orta boyda doğrayıp tuz ve sirke ile fermente edin.






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.