Lezzet İle Sağlığı Buluşturmaya Var Mısınız?

Mehmet KUDAT
Yazar:Mehmet KUDAT
Bu yazı

Lezzet İle Sağlığı Buluşturmaya Var Mısınız?
 
Sürdürülebilir Gastronomi ve Modern Mutfak Akımları...
 
Daha sürdürülebilir bir mutfak için tüketim alışkanlıklarımızı yeniden düzenlemeye yönelirken herkese bireysel anlamda da önemli sorumluluklar düşüyor.
 
Sürdürülebilir mutfak sanatları ile ilgili; Restaurantlar yemek artıklarını minimuma indirmek için yeni planlar geliştiriyorlar. Doğaya ve çevreye verilen önem daha da arttı. Plastik kullanımı mutfaklarda azaltılmaya çalışılıyor. Daha bilinçli ve doğaya önem veren yemek akımları ve sistemleri görmeye başlıyoruz.
 
Bunu Biliyormuydunuz...
 
Aşçıyız bunları bilmeliyiz eskiden osmanlı döneminde Aşçılar  birer hekimlerdi insan sağlığına ne iyi gelir ürünleri ona göre işler ve pişirip afiyet le sunarlardı bu ürünleri nasıl ve hangi koşullarda hile hurda olmadan yapılırdı işte olması gereken ürünler...
 

Lezzet İle Sağlığı Buluşturmaya Var Mısınız?

Kaç kilo üründen 1kg işlemiş ürün çıkar  sizler için analiz ettik araştırdık...
 
6 kg sütten 1 kg beyaz peynir, 11 kg sütten 1 kg kaşar peynir üretiliyor. Türkiye'de genel olarak beyaz peynir, kaşar, lor, tulum, Mihalliç (kelle), Çerkez, dil, VAN Otlu peynir, Diyarbakır Örgü peynir  Antep, Çeçil ve Urfa peynirleri üretiliyor.
 
1 kg tereyağı kaç kg süten elden ediliyor?
 
ineğin cins ve ırkına göre değişmektedir. 5-10 kilo sütten ileri bir teknik ile laboratuvar ortamında 1,5-2 kilo tereyağı oluşabilir. Ancak bireysel üretimlerde sütün yağlılık durumuna göre 5-10 Kg'da 350 gr. ile 650 gr. 22-27 Kg'da 1000 gr. ile 1,350 gr. elde edilebilir.
 
Verimli bir nar ekşisi yapımı için seçtiğiniz narlar kesinlikle ekşi ve büyük narlar olmalıdır. İri taneli ve büyük 10 kilo nardan yaklaşık 1 litre nar ekşisi elde edebilirsiniz.
 
Şayet taze üzümden pekmez yapılacak ise üzümlerin ince kabuklu, çok tatlı ve düşük asitli olması istenir. Briks derecesi 20, şıra randımanı % 70 olan 5-6 kg üzümden yaklaşık 1 kg pekmez elde edilir.
 
Afiyetle kalın sağlıkla kalın... 
 






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.