Bir Yemeğin Af Etmediği 10 Büyük Hata Nedir?

Mehmet KUDAT
Yazar:Mehmet KUDAT
Bu yazı

Muazzam Ve Mükemmel Meslek Olan Aşçılık Mesleğinde Bir Yemeğin Af Etmediği 10 Büyük Hata
 
İster yılların deneyimine sahip ev hanımı olun, isterseniz yılların tecrübesiyle uzman aşçı…
 
Yaptığımız yemeklerde iyi sonuçlar alabilmemiz, kullandığımız malzemeden, takip ettiğimiz reçeteye bir çok unsura dayalıdır.
 
İyi yemek yapabilmenin gerektirdiği bilgi ve birikimin haricinde, en çok yapılan ve telafisi olmayan 10 hatayı sizler için tespit etmeye çalıştım.
 
1. Dağınık Ve Plansız Çalışmak
 
Yapıcağınız işe göre hazırlanmadan hareket etmek, her zaman bir şeylerin ters gitmesine sebeb olur.
Yemek yapmak dört aşamadan oluşur; Planlama, Ön hazırlık, Pişirme ve Sunum.Profesyonel aşçılar her zaman “mise en place” dediğimiz ön hazırlık aşamasını tamamlamadan pişirmeye başlamazlar.
 
2. Yanlış Ekipman 
 
Kimileri için en lezzetli yemekler tarihi kuzinelerde, kimine göre ise son teknoloji pahalı mutfak ekipmanları ile pişer.Önemli olan elinizdeki ekipmanın yapacağınız yemeye uygun olmasıdır.Buna örnek olarak mutfağında odunlu fırını olmayan bir aşçının menüsüne odun ateşinde pişmiş pizza koymasını gösterebiliriz.Bir çok lezzet alternatif çözümlerle elde edilemez… 
 
3. Ucuz, Kalitesiz Ve Taze Olmayan Malzemeler
 
İyi yemek ancak kaliteli ve taze malzeme ile yapılır. Maliyeti azaltmak için kısıntılar yaparak hiç bir zaman başarılı olamazsınız.Günlük temin edilen taze sebzeler doğru saklanmalı ve hazırlanmalıdır, sebzeleri pişirmeye yakın doğrayarak besin değerlerini kaybetmelerini önliyebiliriz.
 
4.Sağlıksız Opsyonlar 
 
Aşçı ürettiği yemeğin lezzetli olmasından sorumlu olduğu kadar sağlıklı ve hijyenik olmasından da sorumludur. Sağlıklı pişirme methodlarını bilip uygulamalı, doğal ve katkısız ürünler seçmeye dikkat etmelidir. Bir menünun besin değerlerini iyi hesaplıyabilmelidir. 
 
5. Doğru Kap Kacak Ve Aparatları Kullanmamak
 
İhtiyacımız olan araç ve gereçleri yapacağımız yemeğe uygun boyda, ebatta ve özellikte temin etmeliyiz. Özel aparatlar gerektiren bir üretimi elimizde olmadığı için farklı araç gereçlerle yapmaya kalktığımızda doğru sonuç alamayız. 
 
6. Yemeği Terketmek
 
İyi yemek ilgi ister. Başımıza gelmiştir: birçok sebebten dolayı ocağın başını kısa bir süreliğinede olsa terk etmişizdir, döndüğümüzde mutlaka yemeği olumsuz etkileyecek bir şeylerle karşılaşırız.En kolay yemeklerden olan tencere yada fırın yemekleri dahi olsa yemeği sık sık kontrol etmeli, başından ayrılmamalıyız. 
 
7. Tadına Bakmadan Pişirmek
 
Yemek yaparken belli aşamalarda tadına bakarak tuzunu ve baharatını gerektiği ölçüde ayarlamalıyız.Bir aşçının en önemli silahı olan baharatları nerede ve nasıl kullanması gerektiğini çok iyi bilmesi gerekir. Birbiri ile uyuşan tatlar kullanılırken baskın gelebilecek lezzetlerden kaçınılmalıdır.Genelde yemeğin tuzu bir miktar pişerken eklenir, pişmesi bitimine yakın tamamlanır, bu en garanti yöntemdir. Kendimiz tadına bakmadığımız hiç bir şeyi misafirlerimize sunmamalıyız.
 
8. Isıyı Kontrol Etmemek
 
Hangi pişirme tekniğini uygularsanız uygulayın ısının doğru miktarda ve yöntemde kullanılması şart. Alev her zaman sizin kontrolünüzde olmalı, farklı aşamalarda alevi kısmalı açmalı, gerektiği kadar ısıyı yükseltip alçaltmalısınız.
 
9. Zamanı İyi Hesaplayamamak
 
Vaktinden önce yapılan yemeklerin doğru şekilde muhaffaza edilebilmesi zor olur. Sıcak tutmaya çalışırken yada yeniden ısıtırken yemekleri kurutabilir hatta yakabiliriz. Uzun süre bekleyen yemeklerin kıvamında, lezzetinde, dokusunda ve görüntüsünde bozulmalar olucaktır. Plansızca son dakikaya bırakılan işler ile gereken servis saatinde yetişmeyen yemekler misafirlerin memnuniyetsizliğine sebebiyet verir. 
 
10. Yanlış Porsyonlama Ve Sunum 
 
Bu kadar özen göstererek yaptığımız yemeklerin son aşamasında da  dikkatli davranmalıyız. Porsyonun ebatından, yemeği sunduğumuz tabağa kadar özen göstermeliyiz. Sunum lezzet kadar önemlidir.






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.