• İncir Çeşitleri Nelerdir?

    İncir Çeşitleri Nelerdir?

  • İncir Çeşitleri Nelerdir?

    İncir Çeşitleri Nelerdir?

  • İncir Çeşitleri Nelerdir?

    İncir Çeşitleri Nelerdir?

  • İncir Çeşitleri Nelerdir?

    İncir Çeşitleri Nelerdir?

  • İncir Çeşitleri Nelerdir?

    İncir Çeşitleri Nelerdir?

İncir Çeşitleri Nelerdir?

Toplamda 800’den fazla türe sahip olan incir çeşitleri, kuru incir yapımında ve sofralık tüketimde severek kullanılmak tadır. Yaş İncirin Faydaları Nelerdir? Türkiyede kaç çeşit incir var? İncirin ana vata..

İncir Çeşitleri Nelerdir?
 
Ülkemiz, incir çeşitleri açısından oldukça zengin topraklara sahiptir. Sofralık olarak da sıkça tüketilen incir, kuru incir olarak da günlük olarak tercih edilmektedir. Kuru incir tüketimi, herkesin günlük olarak tüketebileceği kuru meyve çeşitlerindendir.
 
Kuru incir için yetişen incir çeşitleri başında sarı lop ve gök lop incirleri gelir. Sarı lop incir ince kabuklu bir incir çeşididir. Gök lob ise rengi daha yeşil ve kalın kabukludur.
 
Taze incir çeşitleri; 
 
* Bardacık İnciri, 
* Kara Yaprak İnciri, 
* Yediveren İnciri, 
* Kavak İnciri, 
* Sultan Selim İnciri, 
* Şeker İnciri, 
* Patlıcan İnciri 
 
--gibi çeşitlerdir. İstanbul bölgesine özgü olan incir türleri Sultan Selim inciri, patlıcan inciri ve kavak inciridir. Sultan Selim incir rengi açık yeşil renktedir.
 
Toplamda 800’den fazla türe sahip olan incir çeşitleri, kuru incir yapımında ve sofralık tüketimde severek kullanılmaktadır.
 
Türkiyede Bulunan İncir Çeşitlerinden "Sarılop İnciri"
 
Kuru incir yapımı için tercih edilen incir çeşitleri arasından en uygun olanı sarılop inciridir. Sarı lop inciri ülkemizde Aydın ve İzmir bölgesinde kolayca yetişmektedir. Sarı lop inciri, ince kabukları sayesinde kuru incir yapımı için oldukça elverişli incir çeşitleri arasında yer almaktadır.
 
Türkiyede Bulunan İncir Çeşitlerinden "Sultan Selim İnciri"
 
Boyut olarak büyük boy incir çeşitleri listesinde bulunan Sultan Selim inciri, sofralık olarak da severek tüketilen bir türdür. Olgunlaşma dönemi genellikle ağustos ayıdır.
 
Türkiyede Bulunan İncir Çeşitlerinden "Sarı Zeybek İnciri"
 
Kuru incir yapımı için kullanılan bir diğer incir türü de sarı zeybek inciridir. Sarı zeybek incirinin ağacı sık meyveli bir yapıya sahiptir. Eylül ayı sonlarında olgunlaşan sarı zeybek inciri, kuru incir yapımı için ideal incir türleri içinde bulunmaktadır.
 
Türkiyede Bulunan İncir Çeşitlerinden "Bursa Siyah İnciri"
 
Etiketin ve/veya ambalajın üzerinde “BURSA SİYAH İNCİRİ” ifadesi, coğrafi işaret amblemi ve Bursa Siyah İnciri logosu görünür bir şekilde bulunmalıdır. Etikette, kanunların öngördüğü ifadelerin dışında; paketleyicinin adı, hasat yılı, “Bursa Siyah İnciri” izleme ve tanımlama sistemine özgü ibareler (lot numarası vb.) bulunmalıdır.
 
Bursa Siyah İnciri “Dürdane” çeşidinden üretilir. Koyu mor renkli bir dış kabuğu, kırmızı et rengi ve iri boyutlu (55–65 mm genişliğe sahip) bir incirdir. Bursa İlinde yetiştirilmekte ve taze olarak tüketilmektedir.
 
İncirlerin tozlaşma (döllenme) yöntemi bölgeye özgü bir özellik gösterir. Bursa Siyah İnciri de diğer incirler gibi kendi kendine döllenemeyen bir meyvedir. İncirde meyvenin tutup gelişebilmesi için erkek meyvelerindeki çiçek tozlarının dişi incire taşınması gerekir. Bunun gerçekleşebilmesi için erkek ağaçlardaki ilek meyvelerinin dişi incir ağaçlarına asılması işlemine ilekleme denir. 
 
İlekleme işleminde ilek arıcığı (Blastophaga psenes) kullanılır. Dişi incire çiçek tozlarının taşınamaması durumunda meyve oluşumu gerçekleşmez. Bursa ilinde çok sayıda dişi incir, az sayıda erkek incir ağacı bulunur. İlekleme kendiliğinden gerçekleşen bir işlem olmayıp, üreticiler tarafından yapılır. Bursa üreticileri erkek incir ağaçlarından topladıkları ilekleri bez, plastik, tülbent ya da benzeri torbalara koyarak dişi incir ağaçlarına asar. Söz konusu uygulama Haziran-Temmuz arasında 3 defa gerçekleştirilir. 
 
Üreticiler kullanılacak ilek sayısını tecrübelerine dayalı olarak tespit etmiş olup, genellikle 100 kg meyve veren bir ağaca 10 ilek asılır. Aşırı ilekleme meyvenin küçük kalmasına, şekil bozukluklarına ve meyvenin ekşimesine neden olur. Bursalı üreticilerin geleneksel bilgilerinin de etkisi ile üretilen siyah incirler iri boyutlu, düzgün şekilli ve tatlıdır.
 
Türkiyede Bulunan İncir Çeşitlerinden "Dağ İnciri"
 
Ülkemizde Aydın bölgesinin dağlarında yetişen dağ inciri, severek tüketilen incir çeşitleri içindedir. Kuru incir yapımında da tercih edilen dağ inciri, dalında kendiliğinden kuruma özelliğine sahiptir.
 
Türkiyede Bulunan İncir Çeşitlerinden "Bursa Siyahı"
 
Bursa ve çevresinde yetişen Bursa siyahı, severek tüketilen incir çeşitleri arasında yer almaktadır. Koyu renk incir çeşitleri içinde bulunan Bursa siyahı, kuru incir yapımı için kullanılabileceği gibi sofralık tüketim için de tercih edilebilmektedir.
 
Türkiyede Bulunan İncir Çeşitlerinden "Bardacık İnciri"
 
Bardacık inciri de incir çeşitleri arasında bulunan bir çeşittir. Ülkemizde İzmir ve çevresinde yetişen bardacık inciri, orta büyüklükte bir yapıya sahiptir.
 
Türkiyede Bulunan İncir Çeşitlerinden "Morgüz İnciri"
 
İncir çeşitleri arasında yer alan morgüz inciri, Ege bölgesinde yetişen incir türlerinden biridir. Hızlı büyüyen bir ağaç yapısına sahip olan morgüz inciri, severek tüketilen incir çeşitleri içinde yer almaktadır.
 
Türkiyede Bulunan İncir Çeşitlerinden "Sıra İnciri" 
 
En sık tüketilen kuru incir çeşidi bu incir türüdür. Yüksek besleyici içeriğe sahip yapısı sayesinde dikkat çekici bir incir çeşidi olduğu söylenilebilir.
 
Yaş İncirin Faydaları Nelerdir?
 
* Bağırsakları etkileyerek sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardım eder. 
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmaya göre incir, içeriğindeki maddeler ile sindirim sistemindeki hareketi hızlandırırken, kabızlığın azalmasına ve birtakım sindirim rahatsızlıklarının iyileştirilmesine yardımcı olur. 
* Ancak aşırı tüketilmesi halinde ishale sebep olabildiğinden, İncir Reçeli'ninde  fazla tüketimden kaçınılmalıdır.
* Bağışıklığı kuvvetlendirmeye yardımcıdır.
* Kemikleri güçlendirir.
* Yüksek posa içeriğiyle meme kanserine karşı koruyucu bir özellik sağlar.
* Kan basıncı ve kan yağlarını iyileştirerek tansiyonu dengeler. Böylelikle kalp hastalıkları riskini düşürmede etkili olabilir. Yine hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, incir yaprağı özünün total kolesterol, HDL (iyi kolesterol) ve trigliserid seviyelerinde iyileşmede etkili olduğu İncir Cipsi ile de gözlenmiştir.
* Beyin sağlığını korumaya destek olur.
* Özellikle egzama gibi rahatsızlıkları olan ya da alerjik cilde sahip kişilerde cilt sağlığı üzerinde de faydalı etkileri olduğu belirlenmiştir. İncir özü de içeren bir meyve özü karışımıyla yapılmış laboratuvar deneyiyle, karışımın cilt üzerinde antioksidan etkiler gösterdiği ve kolajen yıkımını azalttığı ve kırışıklık görünümünü iyileştirdiği gösterilmiştir. 
* İncir ile ilgili araştırmalar günden güne artsa da daha çok çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır. İçeriğinde nispeten yüksek miktarda bulunan K vitamini nedeniyle kan sulandırıcı ilaçların etkisini azaltabileceği, ayrıca özellikle huş ağacı polenine alerjisi olanlarda incir de alerjiye sebep olabileceğinden, bu durumlarda tüketiminde dikkatli davranılmalıdır.
 
Türkiyede kaç çeşit incir var?
 
Ülkemizde 270 in üzerinde dişi incir, 60'a yatın erkek incir çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de incir tüketimi gelen olarak taze bir şekilde tüketilmektedir.
 
Buruk incir nedir?
 
Dalında kurumuş dağ inciri incirin en doğal ve kaliteli olanı %100 doğal olarak kuruyan incirdir. Dalında kurumuş dağ inciri kalite, sağlık, besin değerleri ve birçok anlamda çok faydalıdır.
 
İncirin ana vatanı neresidir?
 
İncir kültürü Anadolu'da insanlık tarihi kadar eski devrelere dayanan kültür meyveleri içinde, en eski gelişme tarihine sahip meyvelerden biridir. İncirin anavatanı Türkiye olup, buradan Suriye, Filistin ve daha sonra da Ortadoğu üzerinden Çin ve Hindistan'a yayılmıştır.
 
Hangi ilin inciri meşhurdur?
 
Aydın en önemli incir üretim merkezimizdir. İncirlerin büyük bir kısmı kurutularak değerlendirmektedir. Yıllık yaklaşık 300000 ton incir üretimi yapılmaktadır. İncirin %60 Aydın'da, ise İzmir'de gerçekleşir.
 
Erkek incir ne demek?
 
Kültür incirlerimizde dişi çiçeklerle, erkek çiçekler, iki cinsi temsil eden erkek incirlerle dişi incirler üzerinde ayrı ayrı ağaçlarda bulunmaktadır.
 
Türkiye'de incir en çok hangi bölgede yetişir?
 
İncirin en çok yetiştirildiği yerler Aydın'a bağlı Germencik ve İncirliova ilçeleridir. Bunun dışında Ege bölgesinde yer alan İzmir, Deniz, Afyon ve Denizli'de bir yıl içerisinde 50 bin tonun üzerinde incir yetiştiriliyor.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Foto Galeri Haberleri