Türk Baharatları Tastes Projesi Dünyayı Lezzetlendiriyor

Türk Baharatları Tastes Projesi Dünyayı Lezzetlendiriyor

Türkiye’nin dünya baharat tedarikçileri arasında önemli bir konumda olduğunu belirten Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet..

 
Türk Baharatları Tastes Projesi Dünyayı Lezzetlendirmeye Devam Ediyor
Türk Aşçı Haberleri olarak edindiğimiz bilgilere göre, dünya mutfaklarında pişen binlerce çeşit yemeğe lezzet katan Türk baharatları, 2024 yılı sonunda 250 milyon dolar ihracat hedefliyor. Et, balık, tavuk, makarna, sebze, bakliyatlar, unlu mamuller ve tatlılar başta olmak üzere her türlü yemeğe lezzet veren baharatlar, tuz kullanımını da azalttığı için dünya genelinde giderek daha fazla tercih ediliyor.
 
Türk Baharatları Küresel Pazarda
Türkiye’nin dünya baharat tedarikçileri arasında önemli bir konumda olduğunu belirten Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, defne ve kekikte dünya lideri olduklarını vurguladı. Ayrıca, adaçayı, kimyon, karabiber, kırmızı biber, tatlı biber, yenibahar, vanilya, tarçın, karanfil, sumak, biberiye, mahlep, çörekotu, çemen, köri, zerdeçal, safran, zencefil, kimyon, kişniş ve rezene gibi baharatların ihracatını da başarıyla gerçekleştirdiklerini kaydetti.
 
Türkiye gastronomi haberlerinde de yer alan, 2024 yılının ilk yarısında Türkiye’nin gerçekleştirdiği 113 milyon dolarlık baharat ihracatının 74 milyon dolarlık kısmının Ege Bölgesi’nden gerçekleştirildiğini belirten Öztürk, "Ege Bölgesi, Türkiye’nin baharat çeşitleri ihracatından yüzde 65,5 pay aldı. Bu yıl da Ege Bölgesi baharat ihracatındaki gücünü gösterdi. 2024 yılının ikinci yarısında bu performansımızı koruyarak yıl sonunda 250 milyon dolar ihracat hedefliyoruz," dedi.
 
Defne ve Kekik İhracatında Artış
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, Türkiye’nin baharat ihracatında lider ürün olan defnenin ihracatının yüzde 57 artarak 23 milyon dolardan 36 milyon dolara çıktığını paylaştı. Kekik ihracatının da yüzde 11 artışla 24 milyon dolardan 27 milyon dolara yükseldiğini belirten Tarakçıoğlu, "Karabiber ve kırmızı biber grubu da 8,3 milyon dolardan 10,6 milyon dolara çıktı," dedi.
 
Turkish Tastes Projesi ve ABD Pazarı
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Turkish Tastes Ambassador Kazım Gürel, "Baharat ihracatında en büyük pazarımız 10,4 milyon dolarla Amerika Birleşik Devletleri oldu," dedi. ABD’yi 8,2 milyon dolarla Tayland ve 7,1 milyon dolarla Vietnam izledi. Türkiye’nin baharat ihracatında ABD’nin lider olmasında, Ege İhracatçı Birlikleri’nin ABD pazarında Türk gıda ürünlerinin ihracatını artırmak için başarıyla sürdürdüğü Turkish Tastes Projesi’nin büyük etkisi olduğunu belirten Gürel, "Önümüzdeki 4 yıl ABD pazarında Turkish Tastes Projesiyle Türk baharatlarının tanıtımına devam edeceğiz ve Türk baharat sektörünün ABD pazarında 100 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşabileceğini öngörüyoruz," dedi.
 
Türk Aşçı Haberleri olarak, Türk baharat sektörünün dünya genelinde elde ettiği bu başarıları gururla takip ediyoruz. Türk mutfağının eşsiz lezzetlerini dünya ile buluşturmak için yapılan çalışmaların, sektörün büyümesine ve küresel pazarda daha güçlü bir konuma gelmesine katkı sağladığını görmekten mutluyuz. Baharat ihracatındaki bu artışın, Türk mutfağının uluslararası alanda daha da tanınmasına ve sevilmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler