Türk Yemek Kültürünün Vazgeçilmezi

Türk Yemek Kültürünün Vazgeçilmezi "Etliekmek"

Türkiyede yöresel mutfaklarımız 'dan Konya'da üretilen ve coğrafi işaret tescili bulunan etliekmek hakkında bilgi veren 50 yıllık etliekmek ustası Mustafa Ortaabacı, Türk mutfak tari..

 
Türk Yemek Kültürünün Vazgeçilmezi: 800 Yıllık Etliekmek
Türk Aşçı Haberleri olarak edindiğimiz bilgilere göre, Anadolu Selçukluları dönemine kadar uzanan ve Konya'da vazgeçilmez bir lezzet olarak bilinen etliekmek, günümüzde de popülerliğini korumaktadır. 1200'lü yıllarda Kadınhanı ilçesinde bulunan Raziye Hatun Hanı'nda misafirlere ikram edilen bu lezzet, Anadolu Selçuklu mutfağının önemli bir parçası olarak kabul edilmektedir.
 
Türkiyede yöresel mutfaklarımızdan Konya'da üretilen ve coğrafi işaret tescili bulunan etliekmek hakkında bilgi veren 50 yıllık etliekmek ustası Mustafa Ortaabacı, Türk mutfak tarihinde “Etliekmeğin tarihçesi 1200'lü yıllara dayanıyor. Kadınhanı ilçesindeki bir handa misafirlere ikram edilen bu lezzet, oradan Konya merkeze gelmiş. Babalarımızdan, 1950'li yıllardan bu yana bu etliekmeğin içinde olduğum için 1975'ten beri de bu lezzetle uğraşıyorum,” diyerek etliekmeğin geçmişine ışık tutuyor.
 
Ortaabacı, “Eskiden mayalı 220 gram hamurdan, 20 santim eninde, 60 santim boyunda olup, içinde 100 gram et, 50 gram sebze yani domates, soğan ve biber bulunurdu. Günümüzde her binanın altına yapılan fırınlarla eski usul etliekmek yapımı azaldı. 1980'lerden sonra akşam servisinde de satılmaya başladı ve mahalle fırınları arttı. 1990'lı yıllarda ise etliekmek metrelik ince uzun ve mayalı olarak yapılmaya başlandı. Eski Konya kültürü kenara kaldı; eskiler eski usul isterken yeni nesil gevrek olmasını tercih ediyor,” şeklinde konuştu.
 
Etliekmeğin olmazsa olmaz malzemelerinin soğan, yeşil kapya biber ve domates olduğunu belirten Ortaabacı, “Sabah dükkanımızı açarız, hava şartlarına göre su ve maya ile hamurumuzu yoğururuz. Saat 10:30 gibi servisimiz başlar. Meşe odunu kullanıyoruz, bu da lezzeti artırıyor. Etliekmeğin ölçüsü de 1 kilo et, 300 gram soğan, 700 gram domates ve 300 gram biber,” ifadelerini kullandı.
 
Etliekmeği eski usul beğendiğini ifade eden Kenan Kara, “Eski tip daha iyiydi, çok uzatıyorlar. İnce olunca üzerinde et az pişiyor. O yüzden hamurlar kalın olursa et de fazla pişer. Eski tip daha doyurucu,” dedi. Konya'nın etliekmeğini severek yediğini anlatan Muzaffer Usta ise, “Konya'nın etliekmeği mayalı hamurdan olur. Eskiden fazla uzatmazlardı. 1987 yılında kalfalık yaptığım zamanlarda etliekmek yerken şimdiki gibi cips gibi değildi. Etliekmek biraz doyurucu olmalı,” diye konuştu.
 
Sonuç olarak, Türk Aşçı Haberleri olarak, Konya'nın 800 yıllık etliekmek geleneğini yaşatmaya devam ettiğini ve bu lezzetin nesiller boyunca süren bir kültürel miras olduğunu görüyoruz. Etliekmek, tarihi ve lezzetiyle Türk mutfağının önemli bir parçası olarak varlığını sürdürüyor.
 
Bu haber, Türk Aşçı Haberleri tarafından hazırlanmıştır ve sitemizde daha fazla gastronomi ve mutfak haberlerine ulaşabilirsiniz.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler