ODTÜ'lü Aslı, Kuşkonmaz Üreticisi Oldu

ODTÜ'lü Aslı, Kuşkonmaz Üreticisi Oldu

Muğla'da ODTÜ İşletme mezunu girişimci Aslı Aksoy, ilk defa yurt dışında tattığı kuşkonmazı, 42 dönümlük arazide...

ODTÜ'lü Aslı, Kuşkonmaz Üreticisi Oldu
Muğla'da ODTÜ İşletme mezunu girişimci Aslı Aksoy, ilk defa yurt dışında tattığı kuşkonmazı, 42 dönümlük arazide üretip 10 ton ürün elde etti, köylü kadınlara istihdam sağladı.
 
Muğla'da ODTÜ İşletme mezunu girişimci Aslı Korkmaz, ilk defa yurt dışında tattığı "kuşkonmaz" bitkisini, 42 dönümlük arazide üretip 10 ton ürün elde etti, köylü kadınları da sürece dahil edip yeni bir iş sahası açtı.
 
ODTÜ İşletme Bölümü'nden 2003'te mezun olduktan sonra Koç Üniversitesi'nde yüksek lisansını tamamlayıp İstanbul'da tekstil ve gıda üretim alanlarında pazarlama müdürü olarak çalışan 38 yaşındaki Aslı Aksoy, iş gezisi için gittiği ABD'de bir et lokantasında ilk defa tattığı "kuşkonmaz"ın tadını çok beğendi.
 
15 yıllık iş kariyerini bırakıp memleketi olan Muğla'nın Ula İlçesi Yeşilçam Mahallesi'ne yerleşen ve ilk etapta kiraladığı 2,5 dönüm alana deneme üretimi için kuşkonmaz eken Aksoy, 3 yıl içerisinde yine kiralama yöntemiyle 42 dönüme ulaşarak yaklaşık 10 ton ürün elde edip Türkiye'nin Eskişehir'den sonra ikinci büyük kuşkonmaz üreticisi oldu.
 
 
Aksoy, köyde 7 kadınla birlikte başladığı üretimi, talebin çoğalması nedeniyle 11 kadına çıkararak kadınlara da istihdam sağlamış oldu.
 
Deneme amaçlı 2,5 dönümlük tarlasını önce 24 dönüme ardından da 42 dönüme kadar çıkarmayı başaran Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuşkonmaz tarlalarını, Muğla’nın Yeşilçam Köyünde komşuları olan 7 kadınla birlikte 2015’ten bu yana işlediklerini söyledi.
 
Zaman içinde ahırdan dönüştürdükleri damı, deposu, soğutma sistemi ve soğuk odası bulunan, tüm izinleri tamamlanmış bir paketleme tesisi de yaptıklarını anlatan Aksoy, bu sene örtü altı üretime geçerek hasatta erkencilik sağladıklarını da vurguladı.
 
Gıda güvenliğine uygun, çevre, hayvan ve insan sağlığını gözeterek sürdürülebilir üretim yaptıklarına dair Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan "İyi Tarım Uygulamaları" Sertifikasını aldıklarını da belirten Aksoy, kuşkonmazın ülkede çok tanınmaması nedeniyle bu alanda üretim kararı aldığını ifade etti.
 
Pazarın büyümesi ve yerli üretimin daha kıymetli hale gelmesi nedeniyle tarlalarını ve istihdamı büyütmeye devam ettiğini anlatan Aksoy, "Geldiğimiz nokta açısından çok mutluyum. Faydalı bir sebzeyi tüketiciyle buluşturmak da bizi mutlu ediyor. Kırsalda kadınlarla beraber üretiyor olabilmenin keyfiyle başarılı bir çalışma yaptık." diye konuştu. 
 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler