Okullarda Kuru Üzüm Dağıtılacak

Okullarda Kuru Üzüm Dağıtılacak

İlk olarak 2015 yılı Şubat-Haziran döneminde Tariş Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri kanalıyla temin edilen...

Okullarda Kuru Üzüm Dağıtılacak 
32 Bin Okulda 6 Milyon Öğrenciye 4.200 Ton Okul Üzümü Dağıtılacak
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, bugün okullarda dağıtımına başlanılacak olan Okul Üzümü ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamayı yaptı:
 
"Bakanlığımız koordinasyonunda, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen "Okul Öncesi ve Temel Eğitim Birinci Kademe Okullara Kuru Üzüm Dağıtımı Programı" uygulanmaya devam ediyor.
 
Uygulama ile öğrencilerimize kuru meyve tüketim alışkanlığı kazandırmayı, öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.
 
İlk olarak 2015 yılı Şubat-Haziran döneminde Tariş Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri kanalıyla temin edilen kuru üzümlerin dağıtımı ile başlanan uygulamayla yaklaşık 604 ton kuru üzüm dağıtımı yapılmıştı. Daha sonra 2016 yılı içerisinde TMO kanalıyla 2.606 ton kuru üzüm dağıtımını gerçekleştirdik.
 
2017 yılı içerisinde ise okullarda kuru üzüm dağıtım görevi Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğine verildi. Bu kapsamda 2017 yılı Şubat-Haziran döneminde 4.121 ton kuru üzüm dağıtımı yapıldı.
 
Yeni başlayan 2017/2018 eğitim döneminin ilk bölümü için de Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ile gerekli planlamaları yaptık.
Bu kapsamda okul sütü yapılmayan diğer iki günde 25 gr paketler halinde toplam 4 bin 200 ton okul üzümünün 14 hafta boyunca dağıtımı yapılacak.
 
Bugün okullarda dağıtımına başlanacak olan bu uygulamadan, anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve temel eğitim birinci kademede (ilkokul) 81 ildeki 32 bin okulda öğretim gören yaklaşık 6 milyon öğrencimiz yararlanacak."
 
Kuru Üzümün Faydaları
Üzüm, kuru toprağın olduğu her yerde yetiştirilebilir.  Sıcağın yoğun olduğu Ege Bölgesi, Batı Anadolu ve Güney Anadolu’da en iyi verimlilik alınır. Cinsine göre farklılık gösteren üzümler soğuk bölgelerde de farklı türleriyle karşımıza çıkar. Fazla su barındırdığı için kısa sürede bozulan bir üründür. Yılın her günü tüketmeye uygun olarak kurutularak farklı alanlarda kullanıma uygun hale getirilir. Son derece sağlıklı bir kuruyemiş diyebiliriz.
 
Su, zeytinyağı ve Üzüm Çeşitlerinden üzüm kurutma sodası kullanılarak kurutma işlemleri yapılır. Hazırlanan karışıma batırılan yaş üzümler bez üzerinde güneşli bölgeye yerleştirilir. Altta kalan bölgelerinin de güneşten faydalanabilmesi için günde en az bir kere ters çevrilir. Ortalama 4 – 5 gün sonunda kuru üzüm elde edilmiş olur ve hava almayacak bir poşete konarak güneş görmeyen yerde muhafaza edilir.
 
 
Şaşırtıcı Faydalarıyla Kuru Üzüm
Enerji açısından oldukça zengin olan kuru üzüm diyet lifi ve protein bakımından da geri kalmamaktadır. İçerisinde B1 vitamini, C vitamini, E vitamini ve K vitaminini bulundurmaktadır. Mineral deposu olan kuru üzüm kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, sodyum ve çinko bakımından da zengindir. Zengin besin değerlerine sahip kuru üzüm tüketilmesi keyifli yiyecekler arasında yer alır. Gün içerisinde ani açlıkları ve şeker düşmelerini toparlayıcı etkisi sayesinde her zaman çantamızda bir miktar bulundurmamız gerekir.
 
Sarı Kuru Üzüm Beyne, kemiklere ve vücudun daha birçok yerine faydası olan, aynı zamanda kolesterol düzeyini ayarlamaya yardımcıdır. Siyah Kuru üzüm Kilis karası siyah çekirdekli kuru üzüm günde bir avuç kadar tüketilmelidir. Siyah kuru üzümden alacağınız faydayı en üst seviyede tutmak için çekirdeği ile birlikte tüketmeye özen göstermelisiniz.
 
Kuru Üzümün Faydaları
Mineral ve özellikle demir bakımından oldukça zengin olan kuru üzüm, sindirim sorunu çekenlerin her zaman tüketmesi gereken besinler arasında yerini almıştır. Yüksek enerji miktarına sahip olduğu için de gün içerisinde tüketeceğiniz bir avuç kuru üzüm erken yorulmanızı engeller. Kuru üzümün diğer faydalarına bakacak olursak;
• Kuru üzüm, kuru kayısı gibi yüksek antioksidan maddesi olan “fenoller” içerir. Fenoller, hücrenin sahip olduğu oksijeni korur.
• 50 yaş üzerinde görünen “sarı nokta” hastalığına yakalanma riskini azaltır.
• Kuru üzüm boron mineraline sahiptir. Bu mineral vücuda alınan kalsiyumun daha kolay emilmesini sağlayarak kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.
• Kalsiyum bakımından zengin olduğu için gelişim çağındaki çocukların da bol bol tüketmesi gereken besinler arasında yer alır.
• Magnezyum ve potasyum sayesinde vücudun asit dengesini korur. Bu sayede romatizma, gut, kalp hastalıkları ve böbrek taşına karşı koruma sağlar.
• Vücut besin lifine bağırsağın sağlıklı çalışması ve kabızlığın meydana gelmemesi için vücut ihtiyaç duyar. Hazır gıdalarda da bu oran çok düşük olduğu için günde en az bir avuç kuru üzüm yiyerek takviye yapılması gerekmektedir.
• Kurutulmuş meyveler arasında kuru üzüm en çok demir içeren besinlerden biridir. Bir avuç kuru üzüm günlük demir ihtiyacının %3’ünü karşılar. Anemi tedavilerinde de ek besin olarak alınması gerekir.
• Kuru üzüm fazla şeker içerdiği ve yüksek kaloriye sahip olduğu için diyet yapan kişilere önerilmez. Fakat canınız tatlı istediğinde çikolata ve daha zararlı yiyeceklere yönelmenizdense az miktarda kuru üzüm en iyi tercihler arasında yer alıyor.
• Mineral ve vitamin bakımından oldukça güçlü olan kuru üzüm gün içerisinde ihtiyaç duyduğunuz enerji miktarını da sağlar. Kan şekerini hızlı yükseltmediği için de uzun süreli tokluk hissi verir.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler