Alanya Pazarlarında

Alanya Pazarlarında "Göleviz"

Bu mevsimde bolca "Göleviz" diğer ismi ile " Kolakaz " görmek mümkün. Yabancıların şaşkın gözlerle baktığı bu sebze Alanyalılar tarafından çok sevilerek tüketiliyor...

Alanya Pazarlarında "Göleviz"
 
Alanya pazarlarında bu mevsimde bolca "Göleviz" diğer ismi ile " Kolakaz " görmek mümkün. Yabancıların şaşkın gözlerle baktığı bu sebze Alanyalılar tarafından çok sevilerek tüketiliyor.
 
Yöresel mutfaklarımızdan Alanya mutfağında Lezzeti kadar sağlık acısından da önemi büyük Göleviz ‘in. Yapılan araştırmalar sonucu bu ürünün çok tüketildiği topraklar olan Güney Pasifik'in Polinezya nüfusunda kalın bağırsak kanseri oranının düşük olmasının sebebi olarak ,temel gıda olarak  Göleviz ‘in tüketiliyor olması gösteriliyor. 
 
Kanser, karaciğer ve şeker hastalıklarına da iyi geldiği belirtilen bu önemli besin kaynağı olan Göleviz ‘in üretimi ve tüketiminin, insan sağlığı ve ülke ekonomisi acısından büyük önem arz etmektedir.
 
Nur MACİT
Alanya Belediyesi
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü
 
Nefis Göleviz yemeği tarifi;
En Eski Yemeklerden Göleviz yemeği kullanılan Malzemeler
 
*    2 orta boy göleviz
*    250 gr. dana eti
*    bir kase haşlanmış nohut
*    2 tane orta boy kuru soğan
*    kırmızı biber salçası,domates salçası
*    1-2 diş sarımsak
*    1 tane limon
*    sıvıyağ
 
“Geleneksel Türk Mutfağı, Yöresel Yemekler, Yöresel Mutfaklar, Osmanlı Saray Mutfağı, Osmanlı Yemek Kültürü, İştah Açıcılar, Zeytinyağlı Tarifleri, Sebze Yemekleri, Tencere Yemekleri”
 
Göleviz yemeği Hazırlanışı
*    Pazardan aldığımız gölevizlerin kabuğu soyulur. 
*    Bıçakla doğranır, doğranırken kırarak doğramaya dikkat edilir. 
*    Limonla ovulur, limonda bekletilir(10 dakika).
*    Diğer taraftan soğan doğranır, 
*    Soğan ile birlikte dana eti yağ ile kavrulur.
*    Salça ve sarımsak eklenir. 
*    Nohut ve göleviz eklenir (gölevizi eklemeden önce yıkayın). 
*    Birkaç dakika karıştırılarak kavrulur. 
*    2-3 damla limon damlatın. suyunu, tuzunu ekleyin.
*    Eti ve sebzesi pişince yemeğiniz olmuş demektir. 
*    Bulgur pilavı ve cacık ila tüketilmesi tavsiyemizdir.
 
Göleviz yemeği Not;
Gölevizinize Limon Eklemezseniz Ve Limonda Bekletmezseniz Bamya Gibi Süner. Göleviz Alanya ve Anamur arasında tüketilen sebzedir. Yumruludur, patatesi andırır. 
 
Türk Aşçı Haberleri Tavsiye Notu:
Akdenizin incisi Alanya ve Antalya 'da yiyecek ve içecek sektörüne yeni başlayacak işletmeciler için Gastronomi Danışmanlığı, Restoran Menü Danışmanlığı ve Yeni Restoran Açarken Nelere Dikkat Etmeliyim? Konularında detaylı bilgi almak için belirtilmiş olan linkleri tıklayarak bilgi alabilirsiniz...

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • Yorumlayan: Selman Sağlam
    4/1/2021

    Gölevizi kerevizinden çok severim.Kaya Bey'in yorumunu iki buçuk sene sonra gördüm.Bana adres atarsanız bahçeden hediye göndermek isteriz.Beğenmeseniz de merakınızı gidermiş olursunuz

  • Yorumlayan: AHMET FAZIL
    2/21/2021

    Bi de deli gölevize denkgelirseniz sormayın, boğazınız batar batar olur

  • Yorumlayan: Kaya berberoğlu
    12/4/2018

    Bu gölevizi nasıl temin edebiliriz. Türkiye'de çok kıbrıslı var ve bu yemeği çok seviyor. Fakat temin edecek bir adres bulamıyoruz. Yardımcı olursanız çok memnun olurum.

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler