Kuzu Kavurma Tarifi

Kuzu Kavurma Tarifi

Evliya Çelebinin Ve Yabancı Seyyahların Kayıtlarında Osmanlıda Saray Mutfağında Kuzu Hakkında Dipnotlar. Seyahatname' de ticaretin günlük hayata yansıyan yüzü canlanıyor. İstanbul ticaretinde önemli...

Kuzu Kavurma; Osmanlı saray mutfağında padişah sofralarında ve saray ağalarına verilen önemli ziyafetlerde yemek menülerinde de sıklıkla yer almıştır. Ahalide ise Osmanlı ve Türk Mutfağı, Geleneksel Türk Mutfağı, Yöresel Yemekler, Yöresel Mutfaklar da tencere yemekleri ve tercih edilen etli yemekler arasında kendi yerini almıştır.
 
Kuzu Kavurma Tarifi “Özel”
Kavurma Kullanılan Malzemeler
 
*    1 Yemek Kaşığı Tereyağı
*    2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
*    500 G Kuzu Eti (Tercihen Yağları Alınmış)
*    1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
*    2 Adet Yeşil Domates Turşusu (Küp Doğranmış)
*    1 Adet Kapya Biber (İnce Zar Doğranmış)
*    6-7 Adet Arpacık Soğan (Kabuğu Soyulmuş)
 
Kuzu Kavurma Hazırlanış Tarifi
Geniş bir tavayı iyice ısıtın. 
Kuşbaşı etleri ve suda inceltilmiş salçayı ekleyin. 
Suyunu salıp çekene kadar, 10 dakika boyunca kavurun. 
Daha sonra yağları ve arpacık soğanları ilave edin. 
Birkaç dakika daha kavurduktan sonra kalan tüm malzemeyi ekleyin. 
Üzerini hafif örtecek kadar sıcak su ilave edin. 
Kısık ateşte, etler yumuşayana dek pişirin.
 
Türk Aşçı Haberleri "Alternatif Tarif";
Mevcut yazılı nefis tarif ile “bağlantısı olmayan” alternatif lezzet zengini ikinci bir videolu tarif seçeneğini 'de sizlere sunmak istedik. Yapmış olduğumuz bir araştırmada bu “nefis Kavurma tarifini” ve  uygulamasını uygun bulduğumuz “Kuzu Kavurma Tarifi” ile ilgili alternatif video sunumundan ‘da faydalanabilirsiniz. Videodaki meslektaşımıza teşekkür eder, mutfağımız adına çalışmalarında başarılar dileriz.
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz… 
 
Evliya Çelebinin Ve Yabancı Seyyahların Kayıtlarında Osmanlı Saray Mutfağında "Kuzu” Hakkında Bazı Dipnotlar;
Seyahatname' de ticaretin günlük hayata yansıyan yüzü canlanıyor. İstanbul ticaretinde önemli rol oynayan hamallarla ilgili anlatılanlar buna örnektir:
 
Yedi sekiz kantarlık çuvallar taşıyabilen güçlü hamalların bir oturuşta bir toklu veya kuzu yiyip kırk badya boza içtiklerini öğreniyoruz [I 2 55-6]. 
 
SALATA TARİFLERİEvliya Çelebi ve arkadaşları kışın Kırım'da yolculuk yaparken, Azak'tan aldıkları söğüş koyun eti ve ekmek soğuktan donunca yaban donbayı avlamışlar. Fakat Kalmuklar'dan korktuklarından ateş yakıp donbayı pişirdikten sonra geceye kadar beklemek zorunda kalmışlar [VII 2 -3]. Bursa yaylalarında daha şanslıydılar. Sobran' da ağla avladıkları alabalıkları tereyağında pişirmekten başka, yörüklerin hediye ettikleri koyunları kebab yaptılar; Bakacak'ta keklik, balık ve kuzu kebabı yediler [II 20-21].
 
Osmanlıda sığır eti meznun olarak görülürdü. 
Kebapçılar tanıtımlarında oğlak, kuzu, koyun, keçi eti kullandıklarını özellikle belirtirlerdi. 18. yy sonradan sadrazam olan Muhsin zade Mehmet paşanın valilik yıllarına ait mutfak defterlerinde sığır etinin sadece paşa haricindeki konaklılar tarafından tüketildiği belirtilmektedir..!
 
Mardin Yemek kültüründe çorbalar, başta kuzu ve tavuk eti olmak üzere değişik sebzeler ve otların karışımından yapılır. Lif, protein ve potasyum açısından oldukça zengin olan bulgur her zaman pirince tercih edilir. 
 
Mardin Yemek kültüründe Neredeyse bütün Mezopotamya’da olduğu gibi Mardin’de de özellikle koyun ve kuzu eti tüketilir. Bunlardan koyun eti hatta daha ziyade tercih edileni kuzu etidir. Hem kolay pişer hem de daha az kaslı ve daha lezzetlidir. Dana eti ondan sonra tercih edilir ve genellikle de kıyma olarak. 
 
Lezzet-i Şahane 88.Bölüm Mardin Günlüce köyü
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler