Ekşi Maya İle Pratik Tam Buğday Ekmeği...

Ekşi Maya İle Pratik Tam Buğday Ekmeği...

Hiç zor değil ve sonuç muhte -şem lezzetli, dışı kabuklu kıtır içi yumuşak, mis gibi taze kokan ekmekler. Hiç bu kadar lezzetli ekmek yememiştim bile...

Ekşi Maya İle Pratik Tam Buğday Ekmeği...
 
Ekşi mayanızı evde kendiniz büyütün ve bu mayayla tam buğday ekmeğinizi pişirin. 
 
Hiç zor değil ve sonuç muhteşem lezzetli, dışı kabuklu kıtır içi yumuşak, mis gibi taze kokan ekmekler. Hiç bu kadar lezzetli ekmek yememiştim bile diyebilirsiniz.
 
Ben dedim çünkü ekşi mayamı büyütmek için iyi uğraştım, sonunda başarmamın verdiği keyifle ekmek daha lezzetli oldu bence.
Ekşi Maya İle Pratik Tam Buğday Ekmeği...
Ekşi maya için; 
Farklı yöntemler var. Ben nohutla hazırladım.
 
*     1 su bardağı nohutu,
*     1 su bardağı un,
*     2 tatlı kaşığı şeker,
*     1 tatlı kaşığı tuz
 
Ve kaynar suyun biraz altında sıcaklıkta suyu tahta kaşıkla karıştırıp, hafif cıvık bir hamur hazırladım. 
 
1 ltlik kavanozda ağzı hafif kapalı, iyice sarıp 1 gece beklettim. 
 
18 saatte maya aktif oluyor. İyice aktif olan mayayı süzüp, az miktarda ılık suyla da yıkayarak nohutları ayırıp sıvı bir maya elde ettim. 
Ekşi Maya İle Pratik Tam Buğday Ekmeği...
Bu şekildeki mayanın içine un ekleyip az kıvamlı, katı olmayan hamuru kavanozda ılık ortamda beklettim. Her gün yaklaşık iki kaşık un ve bir kaşık ılık suyla besledim. 
 
İyice köpürüp kabarana kadar beslemeye devam ettim. Bu şekilde gelişen maya, benim ekşi mayam oldu. Bunun bir kısmını ekmek için çoğaltıp diğer kalanı besleyip kavanozda buz dolabına koydum.
Ekşi Maya İle Pratik Tam Buğday Ekmeği...
(Sn. İlkay Gök Hocamızın Sosyal Ağından Alıntıdır...)
 
Afiyet olsun...
 
Ekşi mayalı “Artizan Ekmek” tarifim çok soruldu....
Hazırlamak çok kolay, sakın vaz geçmeyin, mutlaka deneyin. Maya, un ve su miktarını değiştirmeden verdiğim miktarda kullanmanız yeterli.
 
Ekşi maya hazırlamayı bir önceki paylaşımda anlattım. Büyüttüğünüz mayayla ekmeğinizi mayalamalısınız
 
Mayanızın aktif ve hazır olup olmadığını anlamak için;
bir kase suya bir kaç küçük parça mayayı atın, eğer maya yüzüyorsa aktif ve hazırdır. Maya aktifliğini kaybetmeden ekmeğinizi bu mayayla hazırlayın..
 
Malzemeler 
*     500 gr un (tam buğday/Siyez/beyaz un veya hepsi karışık, size bağlı) 
*     340 gr/ml ılık su, 
*     125 gr aktif ekşi maya ile güzelce yoğurulur.
 
Ele yapışmayan bir kıvamda olmalı. Üstü kapalı bir saat ılık ortamda bekletilir. Ortam soğuksa sarabilirsiniz. 
 
Bir saat sonra 
*     10 gr tuz 
*     10 gr ılık su 
 
içinde karıştırılıp hamurun üstüne dökün ve hamuru dört bir tarafından uzatarak çekip zarf şeklinde uçlar ortaya gelecek şekilde katlayın  Eğer hamur elinize yapışırsa elinize yağ sürün ve öyle katlama yapın, sonra kabın ağzını kapatıp bir saat bekletin. 
 
Katlama ve bekletme, glüteni geliştirmek içindir. En az üç defa birer saat bekleterek yapın. Üçüncü katlama sonrasında ister oda sucaklığında 6 saat, ister buzdolabında 12 saat, ağzı kapalı şekilde bekletin. 
 
Bekleme sonrası hamuru tezgah üstüne alın hafif unlayın, dörtgen şeklinde uzatın ve sonra uçlarını ortaya doğru katlayarak kıvırın ve top haline getirin. Yuvarlak olması için elinizle uçların olduğu orta noktaya doğru toparlamaya çalışın.
 
Ardından bir yuvarlak kasenin içine temiz bez serin ve bu bezin üstüne un serpin. Yuvarlandığınız hamur topunu katlanan yüzü üstte kalacak şekilde bu kaseye şekil alması için koyun ve on dk kadar bekletin. Fırını 240 C ye ayarlayın, alt kısmına nemlendirmek için sıcak su dolu kap koyun.
 
Bez üstünde şekil alan hamuru yağlanmış yuvarlak fırın tepsisine koyup, üstünü bıçakla kesikler atın ve ısınmış 240 C fırında 15-20 dk üstü kızarana kadar pişirin. Ardından su kabını fırından çıkarıp, fırın sıcaklığını 200 C ye düşürün ve 10-15 dk daha pişirin. Mis kokan ekmeğimiz hazır...

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler