Muğla'da Yeşil Mercimek Yoğurtlaması Nasıl Yapılır?

Muğla'da Yeşil Mercimek Yoğurtlaması Nasıl Yapılır?

En pratik, en şaşırtıcı ve en lezzetli Muğla yemeği bence. Yok artık dedirten cinsten. İlk duyduğumda burun kıvırdığım ey yoğurtlu mercimek...

En pratik, en şaşırtıcı ve en lezzetli Muğla yemeği bence. Yok artık dedirten cinsten. İlk duyduğumda burun kıvırdığım sen miydin ey yoğurtlu mercimek?
 
Yeşil mercimeği kiminin çorba kiminin de yemek olarak isimlendirdiği haliyle bilirim ben. En fazla fikrimi zorladığı hali çiğ köftesi ve börek içi ama sarımsaklı yoğurt en son aklıma gelecek hali. O bana ben ona baktım bir müddet. Gözümün önünde hala. 
 
Bakır büyük bir tabak içerisinde yoğurtlu mercimek, belki 6-7 kaşık etrafında, kalabalığız yani. Birde bazlama yanında. Sini bile yok sofra bezinin üstünde hepsi. 
 
Muğla'da Yeşil Mercimek Yoğurtlaması Nasıl Yapılır?Bu kime yetecek dedim. Yeşil mercimek yoğurtlanır mı dedim. Çok şey geçti aklımdan ama yapan nenem o kadar candan ve davetkar ki gelde hayır de. Aç değilim yeni yedim. Peki alırım biraz ama tokum yeminlerinin sonunda herkes kenara çekilmiş, ben tabağı önüme çekmişim ve ekmekle bakırı sünnetliyorum. 
 
İşte bu yemeğin bende çağrıştırdıkları. Küçük tavsiye siz siz olun kimseye veya hiçbir şeye önyargıyla yaklaşmayın. Sonra vazgeçilmeziniz olabilir.
 
Muğla yemek kültürü, Geleneksel Türk mutfağı ve yöresel mutfaklarımızda araştırmaları ile gizli kalmış unutulan lezzetlerimizi gün yüzüne çıkararak mutfak kültürümüze yeni lezzetler kazandıran Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim üyesi ve Mutfak araştırmacısı şef Selma ATABEY'e teşekkür eder çalışmalarında ve kariyerinde Türk aşçı haberleri olarak başarılar dileriz...
 
Muğla yemek kültüründen Yeşil Mercimek Yoğurtlaması Nasıl Yapılır?
Yeşil Mercimek Yoğurtlaması Kullanılan Malzemeler;
 
*     2 Bardak Yeşil Mercimek
*     1 Tepeleme Kaşık Tereyağı
*     1 Tatlı Kaşığı Renk
*     1/2, Çay Bardağı Zeytinyağı
*     3 Adet Kurutulmuş Biber
*     4 Diş Sarımsak
*     2 Bardak Yoğurt
*     Tuz
 
Yeşil Mercimek Yoğurtlaması Yapılış Tarifi;
Yeşil mercimek haşlanır ve süzülür. Soğuduğunda avuç içine alınıp biraz sıkmakta fayda var. Çünkü sulu kalırsa lezzeti biraz kayba uğruyor. Tereyağında suyu sıkılan mercimekler çevriliyor. Bunu yapmayanda var biliyorum. Tereyağı işin içerisine girince lezzet katlanıyor ama. 
 
Ondan tereyağlı yapın tavsiye ederim. Ayrı bir yerde sarımsakları ezilip ev yapımı yoğurtla karıştırılıyor. Başka bir tavada ise zeytinyağında, kuru biber parlatılıp çıtlatılıyor. Eee ne kaldı? Tabiki bir araya getirmek. Yoğurtla mercimeği karıştırıp üzerine kuru biberleri koyduk mu, tavadaki yağa birazda renk katıp, onu da üzerine gezdirdik mi tadından yenmez.
 
Muğla'da Yeşil Mercimek Yoğurtlaması Nasıl Yapılır?
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Muğla Yemeklerinden Evde Yeşil Mercimek Yoğurtlaması tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler