Nohutlu Milas Köftesi (Ekşili Köfte) Nasıl Yapılır?

Nohutlu Milas Köftesi (Ekşili Köfte) Nasıl Yapılır?

Nohutlu Milas Köftesi (Ekşili Köfte) Nedir? Muğla mutfak kültüründe en ünlü düğün yemekleri nelerdir? Muğlada en iyi düğün yemeklerinden...

Nohutlu Milas Köftesi (Ekşili Köfte) Nedir?
Muğla yemek kültüründe Nohutlu Milas Köftesi (Ekşili Köfte) nerelerde kullanılır? Muğla mutfak kültüründe en ünlü düğün yemekleri nelerdir? Muğla mutfak kültüründe en iyi düğün yemeklerinden Nohutlu Milas Köftesi nasıl yapılır?
 
İşte Türk aşçı haberleri takipçilerine Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden özel ve nefis Muğla mutfağından sofralarınızı şenlendirecek en meşhur Muğla düğün yemeklerinden Nohutlu Milas Köftesi nasıl yapılır?
 
Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in kaleminden özel ve nefis Muğla mutfağından yöresel köftelerden Nohutlu Milas Köftesi (Ekşili Köfte)  tarifi…
 
Nohutlu Milas Köftesi (Ekşili Köfte) Nasıl Yapılır?
Milas'ın özel yemeklerinden biri olan Milas köftesi ekşili köfte olarak da bilinen düğün, sünnet, mevlitlerde yapılan bir yemektir.
 
Milas'ın köy düğünleri de özel, düğün yemekleri de. Gelenek ve göreneklerinin yaşatıldığı düğünler artık eskisi kadar uzun yapılamıyor maalesef. Ama yinede gelenekler yaşatılmaya çalışılıyor.
 
Nohutlu Milas Köftesi (Ekşili Köfte) Nasıl Yapılır?Geleneklere düğün öncesi ile başlayalım.
İsteme, söz, nişan, düğün alışverişi klasik evlilik gelenekleri bilinen ve hemen her yerde uygulanan Türk kültürü. İlginç ve farklı olan gelenekler oku ile başlıyor aslında. Oku bir çeşit davetiye. Alıştığımız güzel kağıt ve zarflarla yapılan davetler gibi değil bu.
 
Damat ve gelin tarafı havlu, bardak, gömlek, kumaş, terlik vb. hediye olabilecek şeyler alıyor ve bunları davetiye olarak götürüyor. Bu götürülene oku, dağıtımına ise oku dağıtmak deniyor. Küçük tepsilerde baklava yapılarak da oku dağıtımı yapılabiliyor.
 
Geçmişteki düğünlerde, 2 düğün isimlendirmesi var.
Salı günü başlayıp cuma günü biten düğüne "ön düğün", cumadan başlayıp pazartesi bitene ise "ters düğün" deniyormuş. Şimdilerde ise ilk gün damadın evine bayrak dikerek başlıyor düğün ve ilk gün damat evinde eğlenceler ve yemekler ile yapılıyor. İkinci gün gelinin evine gidiliyor ve orada yapılacak, ikram edilecek yemeklerin malzemeleri de götürülüyor damat tarafından. 
 
Oğlak, buğday, bulgur, sade yağ, tavuk, şeker vb. Böylece kız tarafına verilen değerde gösterilmiş oluyor. Kız tarafında gün ve gece boyunca eğlence devam ediyor ve kına gecesi denilebilecek bir eğlence yapılmış oluyor. Kına yakılırken söylenen türkü oldukça uzun ve içli. Biz bu türküden bir dize verelim. Kulağınızın aşina olduğunu düşünüyorum.
 
Getirin geline kına yakalım
Yetmezse azca katalım
Gelinin sözünü tutalım
A gelin, a gardeş, kınan kutlu olsun
Vardığın yerde dilin tatlı olsun
 
Aynı bu dizede dendiği gibi dili tatlı olsun diye yapılan gelenekler 3. günü gelin alındıktan sonra damat evine girerken kapı eşiğine yağ ve bal sürerek de temenni edilmiş oluyor. Üçüncü ve son gün gelin alma yapılıyor. Gelin alınıp damat evine getirildiğinde, gelin içeriye girmeden damadın arkadaşları için, damat, istenilen yumurtayı pişiriyor ve arkadaşlarıyla beraber yiyor. 
 
Gelin yumurta yendikten sonra evine girmek için kalktığında, kafasının üstünde bir tepsi içerisine buğday, bozuk para atılıyor bereketli olsun diye.
 
Bunu kayınvalide veya damat yapıyor. Gelin bu düğün ritüellerinden sonra yağ, bal sürülmüş eşikten geçerek evine giriyor. Bunların hepsi bereketli olsun, mutlu huzurlu olunsun ve tatlı geçim olsun diye yapılıyor. İçeriye girdikten sonra ise gelin ve damadın kucağına bebek veriliyor.
 
Bir hafta süren düğünler günümüzde 3 güne sığdırılıyor ve her gün davul zurna eşliğinde yenilip, içilip eğlencesi yapılıyor. Bu geleneklere ilave olarak düğün güreşlerinin yaptırıldığı da söylenebilir. Eğer güreş yapılacaksa, geceden sabaha kadar güreşler devam ediyor ve düğün merasimleri 4 güne uzamış oluyor. 
 
Delbek veya delbidek olarak bilinen çalgı ve çalgıcılar ise 2. gün kına gecesini şenlendiriyor.
 
Muğla Düğün Geleneklerinde Ve Düğün Yemeklerinde İse :
Vekilharç
Keşkek (Kızartılan Tavukla Yapılıyor)
Kuru Fasulye
Etli Pilav
Et Yahni
Et Kavurma
Salata
Nohutlu Pilav
Ekşili Köfte
Kabak Çiçeği Dolması
Börülce Ekşilemesi
Biber Tatarı
Çaykama Veya Milas Böreği
Köy Baklavası Veya Oklavadan Çekme
Tulumba
Helva
 
Tabiki bu yemeklerden seçimler yapılarak düğün yemeklerinin zenginliği de belirlenmiş oluyor. Bugün tarifini vereceğimiz yemeğimiz ise ekşili köfte:
 
En İyi Köfte Tariflerinden Ekşili Köfte Tarifi;
En İyi Yöresel Köftelerden Ekşili Köfte Kullanılan Malzemeler;
 
*     1/2 Kg Kıyma
*     1 Kase Haşlanmış Nohut
*     2 Adet Kuru Soğan
*     1 Tepeleme Kaşık Domates Ve Biber Salçası
*     1/2 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     4 Kaşık Un
*     Kızartmak İçin 1 Bardak Zeytinyağı
*     Tuz
*     Karabiber
*     Toz Biber
*     2 Diş Sarımsak
*     1/2 Demet Maydanoz
 
Ekşili Köfte Yapılış Tarifi;
Soğan rendelenip suyu süzdürülerek, kıyma, 2 kaşık un, tuz, karabiber ile yoğrulur. Küçük top köfteler yapılıp, kalan 2 kaşık unun serpildiği tepsiye koyulur. Tencereye yağ alınıp ısıtılır ve yemeklik soğanlar ısınan yağ ile kavrulur. Salça eklenerek kokusu çıkana kadar devam edilir. 
 
Nohutlar sos içerisine alınıp her tarafına işleyecek şekilde karıştırılır. Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edilip, kaynama hareketi görülene kadar odun ateşinde pişirilir. Bu arada hazırlanan köfteler kızdırılan yağda kızartılır. Yemeğin suyu kaynadığında köfteler de yemeğe ilave edilir ve özleşene kadar pişirmeye devam edilir. 
 
Limon suyu ve ezilmiş sarımsaklar ile yemek lezzetlendirilerek bir taşım kaynatılır. En son olarak ince kıyılmış maydanoz odun ateşinden alındıktan sonra üzerine serpiştirilir.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Muğla yemek kültüründe Nohutlu Milas Köftesi (Ekşili Köfte) tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler