Tonus Köftesi...

Tonus Köftesi...

Farklı yemek tarifi arayanların imdadına yöresel lezzetler yetişiyor. Bunlardan biri de tadına doyum olmayan Sivas'ın meşhur yemeği tonus köftesi. Peki, tonus köftesi nasıl...

Tonus Köftesi...
 
Sivas'ın meşhur lezzeti tonus köftesi sofraları süslüyor. Sindirimi kolay olmasından dolayı çok sevilen yöresel lezzet tonus köftesinin püf noktası eti ve baharatının özel olması. İşte farklı köfte tarifi arayanlara tonus köftesi tarifi ve malzemeleri...
 
Farklı köfte tarifi arayanların imdadına yöresel lezzetler yetişiyor. Bunlardan biri de tadına doyum olmayan Sivas'ın meşhur yemeği tonus köftesi. Peki, tonus köftesi nasıl yapılır?
 
Türkiyede yöresel mutfaklarımızdan Sivas'ın Altınyayla ilçesinde özel hazırlanan en iyi köfte tariflerinden "Tonus köfte" genellikle özel misafirler, düğün, bayram gibi günler için hazırlanıyor.
 
Geleneksel Türk mutfağı yemek arşivinde en iyi lezzetlerden tonus köftesi eti ve baharatı özel olan bir yemek. İmece usulü hazırlanan köfte, sindirimi kolay olmasından dolayı düğünlerde, misafir ağırlamasında ve özelliklede ramazanda baş yemek olarak sofralardaki yerini alıyor.
 
Farklı Köfte Tarifi Arayanlara Özel Lezzet
 
Altınyayla Kadın Kooperatifi çalışanı Zeynep Yerlikaya, Tonus köftesinin püf noktalarını anlattı.
 
Damakların tatlandıran lezzetin et ve bulgur kullanılarak hazırlandığını anlatan Yerlikaya, "Çok meşhurdur, düğünlerimizde olmazsa olmaz lezzetlerimizdendir. Yapım aşamasında 1 kilo ete bir kilo bulgur koyarız. Daha sonra baharatlarını sırasıyla koyarız, soğanını doğrarız. Sonra yoğurma aşamasına geçilir." ifadesini kullandı.
 
Yoğurma Aşamasına Dikkat
 
Köftenin yapım aşamasının zor ve zahmetli olduğunu belirten Yerlikaya şunları kaydetti:
 
"Yoğurma aşamasını yaptıktan sonra ununu koyarız ve yumurtasını kırarız. Biraz daha yoğrulduktan sonra sıkma aşamasına geçilir. Küçük küçük toplar halinde sıktıktan sonra içini çanak halinde açarız. Önceden hazırlamış olduğumuz böbrek yağını makinede çeker, tekrar sıcak suyla yoğurduktan sonra küçük küçük toplar haline getiririz. Onları çanak yaptığımız Tonus köftesinin içine yerleştirdikten sonra kapatırız, suda haşlarız, haşladıktan 5 dakika sonra köftemiz servise hazır hale gelir."
 
Tonus Köftesi...
Başka bir kaynaktan edinmiş olduğumuz ikinci bir yöresel tarifide paylaşmak istedik...
 
Tonus Köftesi Nasıl Yapılır?
Tonus Köftesi Köfte İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     250 Gr Kıyma
*     1 Diş Sarımsak
*     Yarım Soğan
*     5-6 Dal Maydanoz
*     İsteğe Göre Kimyon, Köfte Harcı, Tuz
 
Tonus Köftesi Patlıcanlı Harç İçin:
 
*     1 Adet Közlenmiş Biber
*     1 Adet Közlenmiş Yeşil Biber
*     İsteğe Göre Karabiber, Tuz
*     İsteğe Göre Kaşar Peyniri
 
Tonus Köftesi Üzerine:
 
*     1 Yemek Kaşığı Margarin
*     İsteğe Göre Pulbiber
*     İsteğe Göre Taze Kekik
 
Tonus Köftesi Servis İçin:
 
*     1 Adet Lavaş Ekmeği
*     2 Dilim Domates
*     İsteğe Göre Sarımsaklı Yoğurt
 
Tonus Köftesi Yapılış Tarifi:
 
Kıymanın içine rendelenmiş sarımsak, soğan, ince kıyılmış maydanoz, kimyon, köfte harcı ve tuz ilave ederek iyice yoğurun. Patlıcanları kırmızı biberi ve sarımsağı ocak üzerinde közleyip kabuklarını soyun. İnce ince kıyıp tuz, karabiber ilave edip karıştırın. Daha önceden hazırladığınız kıymayı iki eşit parçaya bölün. 
 
Parçalardan birini alın, streç film üzerinde merdane yardımıyla ince ve eşit bir biçimde açın. İçine hazırlamış olduğunuz patlıcanlı harçtan 3 yemek kaşığı ilave edip rulo şeklinde sarın. İçindeki patlıcanlar akmasın diye kenarlarını kıyma ile kapatın. Diğer kıyma ile da aynı işlemi yapın. Izgarayı yağlayın ve köfteyi arkalı önlü pişirin. Dilerseniz teflon tavada da bu işlemi yapabilirsiniz. Domates ve biberleri de köfteyle birlikte kızartın. 
 
Lavaşı ikiye bölüp ızgarada ısıtın.
Ayrı bir tavada margarini eritin. Pul biberi katıp kızartın. Lavaşları tabağa yerleştirin. Köfteyi ince ince rulo şeklinde dilimleyin. Köftenin üzerine sarımsaklı yoğurdu dökün. Kızartılmış domates ve biberleri de tabağa yerleştirin. Üzerine kızartılmış pul biber gezdirin. Kekikle süsleyip servis edin...

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler