En İyi Sarmalardan Evde Pazı Sarması Nasıl Yapılır?

En İyi Sarmalardan Evde Pazı Sarması Nasıl Yapılır?

En iyi sarmalardan muğla yemek kültüründe evde pazı sarması, Şef Selma Atabey'in Muğla mutfağı yemek arşivindeki en lezzetli sarma tarifleri..

En İyi Sarmalardan Evde Pazı Sarması Nasıl Yapılır?En İyi Sarmalardan Evde Pazı Sarması Nasıl Yapılır? "Selma Atabey‎"
 
Ispanakgiller ailesinden pazı Muğla 'da çok kullanılanlardan biridir. Bahçelerde, seraların yan taraflarında mutlaka olur. Bu nedenle de yaz kış bulunur ve sıkça tüketilir. Sarması, kavurması, bulgurlusu, yumurtalısı bir çok çeşidiyle sofralarımızda yerini alır.
 
Başka başka yerlerde pazıya pezik ya da pancar yaprağı dendiğini de duydum. Aslında pancar derken yabani pancar demek daha doğru. Çünkü pancar denince farklı bitkilerde geliyor akla. Bugün pazı sarması ile başlayalım ne dersiniz?
 
Pazı sarması diğer sarmalardan biraz farklı yapılır. Mutlaka bulgurlu olur. Bulgur ve pirinç karışımının verdiği lezzet, yöresel otlar ve toz biberin lezzetiyle birleşir. Zeytinyağının doğal kokusu ve tadıyla coşar.
 
En İyi Sarmalardan Evde Pazı Sarması Nasıl Yapılır?
Dikkat edilmesi gereken, püf noktaları olan bir sarmadır kendileri. Çünkü çok hassas bir yapısı vardır. Kesinlikle haşlanmaz, sadece sıcak su içerisinde 1-2 dakika bekletilir. İç harcı çiğden olmaz, mutlaka pişirilmesi gerekir. Az su ile pişirilmeli ve piştikten sonra ilk sıcağı geçer geçmez daha büyük bir kaba ters çevrilmelidir ki hamurlaşıp dağılmasın.
 
En İyi Sarmalardan Evde Pazı Sarması Tarifi;
Muğla Yemek Kültüründe Evde Pazı Sarmasında Kullanılan Malzemeler;
 
*     3 Bağ Pazı
*     1 Bardak Zeytinyağı
*     2 Adet Kuru Soğan
*     1 Bardak Bulgur
*     1/2 Bardak Pirinç
*     1 Kaşık Toz Biber (Renk)
*     1/2 Demet Maydanoz
*     1/2 Demet Dereotu
*     3-4 Sap Isıra
*     1 Sap Taze Sarımsak (Sadece Beyaz Yeri)
*     Tuz Ve Karabiber
 
Muğla Mutfak Kültüründe Evde Pazı Sarması Yapılış Tarifi;
Yemeklik doğranmış kuru soğan ve taze sarımsak 1/2 bardak zeytinyağı ile kavrulur. Rengi ve tadını olgunlaştırması için toz biber ilave edilir. Bulgur ve pirinçte tencereye alınıp iyice karıştırılarak kavrulur. Tuz ve 2 bardak su ilave edilir. 
 
En İyi Sarmalardan Evde Pazı Sarması Nasıl Yapılır?
Bu tarz karbonhidrat içerikli ürünler pişirilirken tuz ilk anda kullanılmalıdır ki içine işleyebilsin. Makarnaya, pilava yaptığımız gibi. Sonradan ilave tuz, istenen ölçüde lezzet vermez, hatta tam olarak içine işlemez. Kaynayana kadar yüksek, kaynadıktan sonra düşük ısıda iç pilav gibi pişirme yapılır. 
 
Suyu çektikten sonra ince doğranmış yeşillikler ve karabiber ilave edilir ve iyice karıştırılır. Böylece iç harç hazırlanmış olur. Biraz soğumaya bırakılır. Bu arada yıkanmış ve sapları kesilmiş pazı yaprakları bir kabın içine alınır ve üzerine kaynar su ilave edilir. 
 
Bir maşa yardımıyla alt üst edilerek her iki taraftaki yaprakların aynı ölçüde yumuşaması sağlanmalıdır. 
 
Toplamda 2 dakika kadar suda bekleyen pazı yaprakları soğuk suya alınarak daha fazla pişmesi ve renginin kararması önlenmiş olur.
 
Yapraklar içerisine birer kaşık iç harçtan konularak sarılır. Dibine pazı sapları dizilmiş tencereye, sarılan pazılar dizilir. Tamamı sarıldıktan sonra 1 bardak sıcak az tuzlu su ve kalan zeytinyağı ilave edilip harlı ateşte 10 dakika pişirilir. 
 
En İyi Sarmalardan Evde Pazı Sarması Nasıl Yapılır?
Ocaktan alınıp 5 dakika bekledikten sonra daha büyük bir tencereye veya derin tepsiye ters çevrilerek çabucak soğuması sağlanır. Servisi sırasında sarımsaklı yoğurt kullanılırsa lezzeti katlanır, bu nedenle tavsiye edilir.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in Muğla mutfağı yemek arşivindeki en lezzetli sarma tariflerinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Muğla yemek kültüründe en iyi patlıcan yemeklerinden "Evde Pazı Sarması" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler