Muğla Mutfağında Biber Tatarı Nasıl Yapılır?

Muğla Mutfağında Biber Tatarı Nasıl Yapılır?

Muğla Yemek Kültüründe Biber Tatarı özellikle yaz yemeğidir kendileri. Kışın bile sera içlerinde yetiştiriliyor olduğu için artık günümüzde mevsimsellik...

Muğla Mutfağında Biber Tatarı Nasıl Yapılır?Muğla Mutfağında Biber Tatarı Nasıl Yapılır?
"Şef Selma ATABEY‎ "
 
Muğla'nın her bir ilçesinin farklı bir çok yemeği var. Hatta aynı yemek bile olsa farklı ilçelerde küçük değişikliklerle farklı yapılabiliyor. Farklı isimlerle anılabiliyor. Ama çok azda olsa bazıları var ki öylesine oturmuş, öylesine benimsenmiş ki tüm ilçeler benim diyebilir ve aynı şekilde yapar. İşte bunlardan biri de biber tatarı. 
 
Özellikle yaz yemeğidir kendileri. Kışın bile sera içlerinde yetiştiriliyor olduğu için artık günümüzde mevsimsellik kalmadı biliyorsunuz. Yaz kış yiyebildiğimiz sebze ve meyveler var. Biber de onlardan bir tanesi. Ama dalından yeni kopmuş, döneminde doğal olarak bahçelerde yetişmiş biberin tadı tabi ki seradaki ile aynı değil. 
 
Hele birde ev yapımı kese yoğurt ile birleşti mi yazın kavuran sıcağına çare olur biber tatarı. Gocamanlar bilir yazın biber tatarı, kışın ise kuru biber tatarı yapılır aslında. Doğru beslenme şeklide bu bence de. 
 
Kuru biber tatarını yaptım aslında ve bugün onu da yayınlayacaktım. Ama fotoğrafını çekmeyi unutup yemişiz çoluk çocuk. Ondan işte bugünlük sadece biber tatarı. Onu da en kısa zamanda söz.
 
Muğla Yemek Kültüründe Biber Tatarı Tarifi;
Muğla Mutfak Kültüründe Biber Tatarı Kullanılan Malzemeler;
 
*     15-20 Adet Etli Biber
*     Kızartmak İçin Zeytinyağı
*     1 Kase Süzme Yoğurt
*     3 Diş Sarımsak
*     Tuz
*     Toz Biber
 

Muğla Mutfağında Biber Tatarı Nasıl Yapılır?

Muğla Mutfağında Biber Tatarı Yapılış Tarifi;
 
Biberler yıkanır iyice kuruması sağlanır. Uç bölümünden küçük kesik atılır. Bu biberin patlamasını engeller.
 
Aynı zamanda biberin iç tarafının da lezzetlenmesini sağlar. Odun ateşinde zeytinyağı iyice kızdırılır. 
 
Biberler tuzlanarak arkalı önlü pişirilir ve servis edileceği tabağa alınır. Tuz ile sarımsaklar dövülür ve kese yoğurdu ile iyice çırpılır.
 
Yoğurt kıvamı akışkan değilse az su ile koyu kıvamlı ama akışkan bir sos olana kadar çırpılır. 
 
Kızartılmış biberlerin üzerine dökülür. Tavadaki yağdan 2 kaşık kadar alınıp toz biber yakılır ve üzerine gezdirilir.
 
Evinizin bereketi ve elinizin lezzeti hiç eksilmesin. Sağlıkla kalın.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler