Sirken Ekşilisi

Sirken Ekşilisi "Sirken Salatası" Nasıl Yapılır?

Muğla Yemek Kültüründe Evde Sirken Ekşilisi. Sirken Otu Nedir? Sirken Otu nerelerde yetişir? Çıtır çıtır toplama sesi ile bir an evvel pişirmek...

Sirken Ekşilisi "Sirken Salatası"Sirken Ekşilisi "Sirken Salatası" Nasıl Yapılır?
Şef Selma Atabey‎
 
Sirken Otu Nedir? Sirken Otu nerelerde yetişir?
Sirken özellikle ılıman iklimde yetişen dolayısıyla Ege ve Akdeniz'de görebildiğimiz doğada kendiliğinden yetişen bir ottur.
 
Ispanakgiller familyasındandır ve hatta yabani ıspanak olarak bilinir. Özellikle sulak olan alanlarda ve sulanan bahçelerde yetişen bu otla yine birçok çeşit yemek üretmek mümkün. 
 
Bağırsakları çalıştırıcı özelliği ile bilindiği için fazla tüketilmemesi veya şöyle söyleyelim her gün tüketilmemesi önerilir.
 
Sirken Ekşilisi "Sirken Salatası" Nasıl Yapılır?Muğla'nın klasik kendine has pişirme tekniklerinin hepsini sirken otu ile yapmak mümkün aslında. Bulgurlu yemeği, kavurması, yumurtalısı, yoğurtlusu, ekşilisi...
 
Dün gittiğim Milas Gökçeler mahallesinde Mürvet Hanım ve Hüseyin Bey'in evine konuk olduk. Sağ olsunlar çok hoş ağırladılar bizi.
 
Mürvet hanım maharetli elleriyle Milas Böreği yaparken bizde Ömür hanımla bahçeyi dolaştık. 
 
Sirkenleri görünce dayanamadım tabi. Topladım biraz uç kısımlarından.
 
Çünkü saplarının sert leşmiş yerleri güzelim ekşilinin tadını bozar. Tazecik uç kısımları ve tazecik sapları beni mest etti. Çıtır çıtır toplama sesi ile bir an evvel pişirmek için sabırsızlandım.
 
Birini ben yaptım size diğerlerini Ömür hanımın kendi anlatımıyla ilave ettim görsellere.
 
 
Muğla Yemek Kültüründe Evde Sirken Ekşilisi (Sirken Salatası) Nasıl Yapılır?
Sirken Ekşilisi (Sirken Salatası) Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     1 Bağ Kadar Sirken Otu
*     1 Limon Suyu
*     3 Diş Sarımsak
*     1 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     Tuz
 
Sirken Ekşilisi "Sirken Salatası" Nasıl Yapılır?Muğla Mutfak Kültüründe Sirken Ekşilisi (Sirken Salatası) Yapılış Tarifi;
Haşlama yapılacak su kaynatılır.
 
Kaynayan suya yıkanmış sirkenler bütün bir şekilde ilave edilir. 3-4 dakika haşlandıktan sonra bir kevgirle alıp soğuk suyun içerisine bırakılır.
 
Bu pişmeyi durdurmak ve rengi sabitlemek için yapılır. 
 
Böylece hem dişe dokunur, ezilmemiş olması sağlanır hem de renginin kararmasını engeller. Soğuk sudan alınan sirkenler az sıkılarak fazla suyu atılır. 
 
İrice doğranır. Başka bir kapta sarımsaklar tuz ile dövülür. İçerisine zeytinyağı, limon suyu ilave edilerek iyice çırpılarak ağartılır.
 
Sirken otlarının üzerine bu sos dökülerek karıştırılır. Afiyet Olsun...
 
Sirken Ekşilisi "Sirken Salatası" Nasıl Yapılır?


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler